Porsche straffes for dieselsnyd

4 mia. kr. får Porsche i bøde i Tyskland for sin andel af Volkswagens dieselskandale. Dermed har Volkswagen-gruppen fået 17,5 mia. kr. i bøder i Tyskland, og endnu et kapitel i sagen kan lukkes. Men flere andre er ved at blive åbnet.

Porsche har accepteret kæmpebøde.
Fotograf:

Foto

Porsche
Nyt om biler

Sportsvognsfirmaet Porsche har fået et gevaldigt rap over fingrene for sin del af Volkswagens diesel-fusk. Og accepteret det.

Retten i Stuttgart har idømt Porsche AG en samlet bøde på fire mia. kr. for ulovligt forurenende dieselmodeller solgt siden 2009.

Se mere: Volkswagen-snyd breder sig til V6-diesel

Retten i Stuttgart har idømt Porsche AG en samlet bøde på fire mia. kr. for ulovligt forurenende dieselmodeller solgt siden 2009.

Det store beløb udgøres af en egentlig bøde på ’kun’ 30 mio. kr. og en bod på den resterende store del - bedømt ud fra firmaets omsætning og fortjeneste.

Købte motorerne af Audi

Porsche har ikke selv udviklet eller bygget dieselmotorer, men har fået dem fra Audi. Straffen tildeles da heller ikke for egentlig fusk og snyd, men for at ledelsen ikke sørgede for at kontrollere, at motorerne opfyldte lovkravene.

Dermed er denne del af sagen ved at være afsluttet i Tyskland. VW-mærket accepterede i 2018 at betale 7,5 mia. kr. og Audi 6 mia. kr.

Se mere: Audi accepterer kæmpebøde for dieselfusk

Flere sager på vej

Men flere andre sager er stadig i gang. Tyske anklagere ser på, om bestemte tekniske medarbejdere skal anklages.

Desuden er der i april rejst tiltale mod Volkswagens tidligere topchef, Martin Winterkorn, og tre andre chefer. Ud over det overvejer anklagemyndigheden, om den nuværende topledelse skal sigtes for ikke at have informereret investorer tidsnok om sagen.

Omkring 225 mia. kr. menes sagen, der brød ud i efteråret 2015, at have kostet Volkswagen.

Få personlig rådgivning af FDM