Det bliver en tre-i-en, når Citroën sidst på året lancerer sit nye C5-flagskib: I en elegant blanding skal nyheden kombinere elegancen og ’status’en’ fra en sedan, det robuste fra en SUV og det praktiske fra en stationcar.
Dermed tager Citroën en utraditionel vej i forsøget på at gøre comeback i den traditionelle firmabilsklasse, som mærket forlod for tre år siden, da den hidtidige C5 udgik.
For at understrege fornyelsen tilføjer Citroën nu et ’X’ til navnet, og selv om det nemt kan opfattes som en leflen for de populære crossovers og SUV-modeller, begrunder Citroën navnet med, at det er en del af mærkets historie – med modeller som CX og XM.

Konceptudgave vist for fem år siden
CX 5 har været længe undervejs. Forløberen i form af konceptbilen CXperince blev vist i eftersommeren 2016, og den hidtidige model udgik i 2017. Citroën giver ikke nogen forklaring på den langstrakte udvikling.
Se mere: Farvel til firmabilernes gamle konge
Stilen fra CXperince ses tydeligt på produktionsbilen, men C5 X er i særdeleshed blevet 11 cm højere for at tilfredsstille de kunder, der ellers ville have valgt en SUV.

Den nye C5 X er en stor bil, omtrent som Skoda Superb, og Citroën lagde ved præsentationen vægt på den ekstra gode bagsædeplads og det pænt store og regulære bagagerum på 545 liter.
Komfort er en anden vigtig styrke ved bilen, måske den vigtigste. Det skal være ekstra behageligt at være ombord i den tyste ’stue’, og med C5 X lancerer Citroën en ny type affjedring kaldet Citroën Advanced Comfort Active. Det er ’Active’, som adskiller systemet fra Citroëns nuværende støddæmpere. Præcis, hvad det går ud på, fortæller Citroën ikke i første omgang.
Det aktive system bliver standard på plugin-hybriden, som med det danske afgiftssystem må blive den klart dominerende version i Danmark.

Citroën C5 X teknik
Længde: 481 cm
Bredde: 187 cm
Højde: 149 cm
Akselafstand: 279 cm
Motorer: én plugin-hybrid med 225 hk og to benzinmotorer
Platform: EMP2
Hybridudgaven får koncernens kendte motorteknik med en samlet ydelse fra benzin- og elmotor på 225 hk. Rækkevidden på strøm bliver ’over 50 km’. Desuden vil der komme to benzinmodeller – men ingen diesel. Om der senere kommer en ren elbil, lader Citroën stå hen i det uvisse:
- Vi udvikler løbende bilen i dens livstid, men vi kan endnu ikke sige, om der kommer en elbil, sagde en talsperson for mærket ved præsentationen.
Se mere: Bilernes nye gigant: Stellantis
Førerpladsen præges af en stor, 12-tommer-skærm i midterkonsollen (dog med fysiske knapper nedenunder) og et digitalt instrumenthus. Desuden fås bilen med et headup-display, som Citroën siger, ’næsten’ er augmentet reality, altså den teknologi, der kan få tal, tekst og symboler til tilsyneladende at optræde helt ude på asfalten.

Bygges kun i Kina
Den nye C5 X skal bygges i Chengdu, Kina og bliver dermed den første Citroën, der eksporteres fra Kina til Europa. Citroën begrunder det bl.a. med, at der har man ledig kapacitet, og (formentlig mere afgørende) at markedet for den type bil er tre gange så stort i Kina som i Europa.
Også søsterbilen DS 9 skal kun fremstilles i Kina, dog tilsyneladende på en anden fabrik.
Både Citroën C5 X og DS 9 ventes til Danmark allersidst på året eller i begyndelsen af 2022.
