Teslas to store modeller, S og X, er voldsomt forsinket i deres europæiske ankomst. Til gengæld er de hurtige, når de endelig kommer. Hysterisk hurtige, faktisk.
Den første variant af de fornyede topmodeller er såkaldte Plaid-versioner, der er noget af det hurtigst accelererende blandt serieproducerede biler nogensinde. Muligvis de allerhurtigste.
Model S Plaid klarer 0-100 km/t. på blot 2,1 sekunder, mens Model X, der er en stor SUV, behøver 2,6 sekunder. For Model S er topfarten tilmed 322 km/t.
Som med adskillige andre af dagens ekstremt motorstærke elbiler henstår blot spørgsmålet: hvorfor?

3 motorer, 1.020 hk
Svaret på, hvordan de kan, er derimod nogenlunde enkelt: Plaid-modeller er udstyret med tre motorer, som tilsammen yder 750 kW. Sagt på gammeldags bilsprog: 1.020 hk.
Motorerne er nye eller opdaterede, undervognen er forbedret (særligt i Plaid), samlekvaliteten skulle være ’markant’ forbedret og elektronik- og varmestyringssystemerne er nye. Desuden er vægten reduceret, og kabinen har fået en meget stor overhaling.

Helt ny førerplads med vandret skærm
Forandringen er til at få øje på ved førerpladsen. Den er helt ændret og særligt skærmene er synlige fornyelser. Den hidtidige, lodretstående kæmpeskærm er erstattet af en 17-tommerskærm på den flade led. Den har høj opløsning (2.200x1.300), kan drejes mod enten fører- eller passagersiden, og processorerne er blevet kraftigere.
Bilerne har også fået et særpræget rat – i stil med styregrejerne i nogle fly. Rattet er skåret over for oven og hindrer dermed ikke udsynet til instrumenthuset (bilerne har stadig ikke headup-display). Det nye rat er standard og kan ikke fravælges ifølge Teslas danske hjemmeside.
Trods deres visuelle design er der ikke tale om et rent elektronisk styretøj, kaldet steer by wire. Det får Lexus formentlig lov at komme først med, når elbilen RZ lanceres i begyndelsen af 2023. Lexus (og lidt senere Toyota) kan med det elektroniske styretøj bl.a. tilbyde variabel udveksling.

To års fravær
Med lanceringen af Plaid gør de to store Teslaer comeback efter to års fravær. Det er ellers ganske uhørt i bilbranchen at lade der være et så stort hul mellem modelgenerationer.
Model S og X har reelt ikke været solgt i Danmark siden udgangen af 2020. Tilmed bliver det først på et ukendt tidspunkt i 2023, at de almindelige udgaver kommer til Europa.
Da bilen blev præsenteret i USA i januar 2021, lød meldingen ellers, at de fornyede Model S og X forventeligt kunne leveres i Danmark fra september 2021.

Helt ekstrem version opgivet
I mellemtiden har Tesla opgivet den planlagte, absolutte topmodel, S Plaid Plus, der angiveligt skulle være kommet under 2,0 sekunder i 0-100 km/t.-disciplinen.
Dermed ser det ud til, at Lucid Air snart kan vippe Model S Plaid af tronen som verdens hurtigste ret snart. Den særlige Air Sapphire-udgave får over 1.200 hk og tilsyneladende en 0-100-tid lige under 2,0 sekunder.
Ud fra de amerikanske priser nærmer vi os her tre mio. kr. i Danmark.
De to Model S Plaid-modeller kan ved bestilling nu leveres fra december til februar.
1,5 mio. kr.
Priserne ligger tæt på 1,5 mio. kr. for begge modeller. Det er noget af en stigning, siden priserne blev meldt ud i januar 2021. Dengang blev Plaid opgivet til 1.150.000 kr. og Plaid Plus til 1,4 mio. kr. Afgiftsstigninger siden udgør kun en beskeden del af prishoppet.
Model S Long Range er ikke prissat. I 2021 blev prisen annonceret til 823.000 kr., men ud fra prisstigningen på Plaid ligner det nu en pris tæt på én mio. kr. for Model S i standardudgave.
Nu er kun hvid lakering standard på S og X. De øvrige fire farver koster 14.000-17.000 kr. ekstra. På samme måde er sort kabine standard, mens hvid/beige med kulfiber-pynt giver et tillæg på 19.000 kr. Model X har seks sæder og anhængertræk som standard.
Selvkørende er ikke selvkørende
En såkaldt enhanced autopilot koster 29.000 kr. Desuden fortsætter Tesla med at sælge varm luft i form af ’fuldt selvkørende egenskaber’ til 58.000 kr.
Her og nu får man kun ’trafiklys- og stopskiltkontrol’ for pengene samt på et tidspunkt, som Tesla ikke angiver, ’autostyring i byen’. Det defineres ikke, hvad denne autostyring i byen går ud på.
Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?
Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.