Renault har travlt med at udvide sit modelprogram i de større klasser. Efter SUV’en Austral og den syvpersoners version kaldet Espace løfter Renault nu sløret for mærkets kommende flagskib, Rafale.
Det skal tilføre mærket mere ramasjang og prestige i design og motor og flytte Renault op i de højere luftlag, hvor primært de tyske premiummærker svæver.
Renault havde valgt at holde verdenspremieren ved åbningen af Paris Air Show, der er verdens største messe for flybranchen. Her kunne Renault-topchef Luca de Meo præsentere nyheden midt på den udendørs messe på Le Bourget-flypladsen, omgivet af nye privatjets, jagerfly og missilsystemer.

Navnet stammer fra flyhistorien
Det usædvanlige sted var ganske velvalgt, for Rafale har fået sit navn inspireret af flyhistorien. Renault leverede nemlig i 1930’erne motorer til heftige sportsfly fra fabrikanten Caudron.
I 1933 havde Renault helt overtaget Caudron og etableret selskabet Caudron-Renault. Et af flyene, der blev lanceret i 1934 (kaldet C469 Rafale), satte fartrekord med 445 km/t.
Et nypudset eksemplar i næsten samme blå farve som bilen pyntede på scenen lige bag Rafale – bilen altså.

Også navnet på jagerfly
Navnet, der ejes af Renault, anvendes i dag på Frankrigs førende jagerfly, der produceres af Dassault Aviation og har været i aktiv tjeneste i godt 20 år.
Jagerflyet stod i øvrigt blot 100 meter fra bilen, og et flyvende eksemplar afbrød med sine voldsomme brøl flere gange interviews på Renault-standen.
Tilbage på jorden: Rafale er en coupé-SUV baseret på Espace, som den deler platform og akselafstand med.

Coupé-SUV'er er højeste mode, og Renault har i forvejen en af samme type, blot et nummer mindre, Arkana. Endnu en coupé-SUV skulle være på vej, formentlig mindre end Arkana.
Masser af plads
Men mens Espace er syvsæders familietransport, fråser Rafale mere med pladsen og sørger for nær businessclass til fire (og ok plads til fem).
Trods coupéformen er der rigtig god plads, når man boarder det luksuriøse bagsæde – både når det gælder loftshøjde og plads til knæene. En stor konsol i ryglænet kan slås ned og tjener ikke blot som armlæn, når man er to bagi, men har også kopholdene, gode holde til en telefon eller minitablet inklusive strømforsyning.

Stort glastag med helt særlig funktion
I topversionerne er der panoramatag i kunststof, og det indeholder en unik funktion. Det kan ikke åbnes, men lige som i biler med almindeligt soltag, kan man med en knap i loftet køre et ’gardin’ for. Det er ikke et fysisk gardin, men en elektronisk mørklægning i fire hak a ca. 40 cm.
Bagagerummet er også stort: 530 liter kan der være i det reelle rum, som tilgås fra en stor bagklap.
Og så er der det udvendige design. Her tager Rafale et stort skridt og fremstår unik, efter at Renault lidt uopfindsomt duplikerede Austral, da den skulle forlænges til at være Espace.

Skabt af ny designchef
Rafale gør et solidt, flot og stærkt indtryk, vil de fleste nok synes. Nyskabelsen er der et navn på: Gilles Vidal, Renaults chefdesigner, der tiltrådte for mindre end tre år siden.
Han har lagt designkursen om, og Rafale er den første bil, der helt og holdent er ’hans’.
Den faceliftede Clio har han også nået at give en helt ny front i samme stil, og samme stil kommer på den nye, elektriske Scénic, der præsenteres efter sommerferien.

Rafale er en hybrid og benytter samme motorteknik som Espace. Mærkets særlige, koblingsløse hybrid med to elmotorer yder 200 hk. Forventningen er, at den store bil kan køre 21,3 km pr. liter benzin ifølge normen.
Da Renault ikke har skåret ned på benzintankens størrelse, kommer rækkevidden ifølge normen op på ca. 1.100 km.
Kommer med 300 hk
Men det bliver også muligt at få Rafale med efterbrænder. I efteråret 2024 udvides programmet med en helt ny plugin-hybrid, hvor den samlede ydelse er oppe på 300 hk.

Ud over at 2.0-benzinmotoren er peppet lidt op, kommer de ekstra kræfter fra en tredje elmotor, som sidder ved bagakslen og altså gør versionen firehjulstrukket.
Med Rafale gør Renault et nyt forsøg på at komme op i nær-premium-afdelingen. En Renault-talsmand erkender, at tidligere gange har succesen ikke altid været der, i hvert fald ikke i salgstal.
Kommer til foråret
Når det nok skal lykkes at lette denne gang, mener Renault, vil det skyldes teknologierne som hybridmotoren, firehjulsstyring og R-Link-skærmene kombineret med design og oplevet kvalitet.

I Danmark har Renault haft endnu sværere ved at sælge de større og dyrere modeller. Den nu udgåede Scénic og Grand Scénic er den eneste nævneværdige undtagelse i den mellemdyre afdeling.
Rafale går i produktion til foråret. De danske planer endsige priser for bilen kendes ikke, og det er muligt, at den danske importør venter på plugin-hybriden.
Den mindste af de tre nye, store modeller, Austral, kommer efter sommerferien og er prissat til 375.000 kr.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?
Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.