MotorClassic: Her er de nye 89'-veteraner

1989 var ikke kun året, hvor Berlin-muren faldt. Det var også et spændende og varieret bil-år, der gav os både Mazda MX-5, en ny Mercedes SL, hele to nye japanske luksusmærker og en afløser for kultbilen Opel Manta. Og nu bliver ’89-nyhederne ægte veteraner.

Illustration med bilmodeller på "Berlinmur"
Nyt om biler

Få år fylder mere i den nyere verdenshistorie end 1989 – ikke mindst på grund af kommunismens sammenbrud og Berlin-murens fald. I det ene østeuropæiske land efter det andet smider folket diktatorerne på porten. Det hele kulminerer i Berlin den 9. november, hvor østberlinerne kan styre deres Trabanter ind i det Vestberlin, de var forment adgang til i 28 år.

Fest og tragedier

Fornemmelsen af at stå midt i historien vil mange aldrig glemme, men i Rumænien ender revolutionen blodigt, da præsident Nicolae Ceausescu og hans kone juledag dømmes til døden og straks bliver skudt.

Med en dusør på tre mio. dollars som madding udsteder Irans styre en fatwa over den britiske forfatter Salman Rushdie på grund af bogen „De sataniske vers“. Fodbolden rammes af en tragedie, da 96 tilskuere den 15. april mases ihjel under en kamp mellem Nottingham Forest og Liverpool på Hillsborough stadion i Sheffield.

På Den Himmelske Freds Plads i Beijing indleder studenter i april de demonstrationer, der den 4. juni ender i en massakre, da militæret rydder pladsen.

Banden fra Blekingegade

Herhjemme bliver „Blekingegadebanden“ afsløret, da et medlem kører galt i en lejet Toyota Corolla. Gennem en årrække begik banden, der udsprang af et militant venstreorienteret miljø, flere røverier – det nok mest kendte mod Købmagergades postkontor i København i 1988, hvor en 22-årig betjent blev skudt – for at skaffe penge til palæstinensiske oprørsorganisationer.

Danmark bliver det første land i verden, hvor homoseksuelle kan indgå registreret partnerskab. 18 km nord for Hirtshals omkommer 55 personer, da et fly fra det norske selskab Partnair styrter i havet den 8. september.

Japanske sensationer

1989 er også et stort bil-år. I januar introducerer Toyota og Nissan luksusmærkerne Lexus og Infiniti på bilmessen i Detroit, og en måned senere skaber Mazda en vaskeægte sensation, da sløret hives af den første MX-5 på Chicago Auto Show.

For første gang i 18 år lancerer Mercedes-Benz en ny SL, Porsche foretager den første gennemgribende revision af 911-serien siden 1973, og en ny stor Citroën – XM – ser dagens lys.

BMW præsenterer luksuscoupéen 850i, men da den ligesom Honda NSX først er på gaden i 1990, gemmer vi dem til næste udgave af denne artikel.

Til gengæld kan de „rigtige“ 1989-nyheder nu for alvor kalde sig veteraner, for de fylder 35 år i 2024. Velkommen i de voksne bilers rækker, årgang ’89.

Er du interesseret i klassiske biler?

Husk, FDM udgiver specialmagasinet MotorClassic, Danmarks eneste magasin om klassiske biler og veteranbiler. MotorClassic udkommer seks gange om året og forhandles i bladkiosker, på FDMshop.dk og kan fås på abonnement.

Få MotorClassic