Simpel fløjtefinte skal forhindre påkørsel af dyr - se hvordan

Flere tusind forsikringskunder har modtaget vildtfløjter, som de kan sætte på deres bil, så dyr bliver skræmt og ikke løber ud på vejen. Det skal nedbringe antallet af farlige situationer og påkørsler og spare penge for både forsikringsselskaber og -kunder. Men virker de?

Kan dyr fløjtes på flugt?
Trafik

Morten Brandborg var ikke i tvivl, da han fik udleveret en vildtfløjte af Bornholms Brandforsikring. Den måtte han simpelthen sætte på sin bil. Når han kører rundt på Bornholm, ser han af og til hjortevildt, og dem har han ikke lyst til at ramme.

"Jeg er slet ikke skeptisk, for hvis det virker, så er det jo en vindersag. Der er flere, der kører med dem her på Bornholm, og de oplever, at de hjælper," siger Morten Brandborg.

Vildtfløjten, som han har fået udleveret, virker først, når bilens hastighed passerer 55 km/t., hvor fløjten udsender en lyd, som kun dyrene kan høre. De bliver angiveligt skræmt og løber i en anden retning end lydkilden.

Bornholms Brandforsikring begyndte at udlevere fløjter til kunderne i november sidste år. De første 1.000 er i omløb, og kunder opfordres fortsat til at komme forbi og hente en fløjte med et stykke selvklæbende tape, der nemt kan monteres foran på bilen.

Dyrene trækker sig

"Det er for tidligt at aflæse en effekt i vores statistikker, men vi håber og tror, at det vil få en effekt og fremadrettet kan ses i tallene. De tilbagemeldinger, vi har fået fra vores kunder, som har fløjten monteret på deres biler, er indtil videre meget positive. De melder om, at råvildt og harer typisk trækker sig fra vejkanten og løber tilbage ind i skoven langt tidligere, end hvad de tidligere har oplevet," siger Jakob Storm, skadechef hos Bornholms Brandforsikring.

Vildtfløjte
Den lille „fløjte“ sættes på kofangeren med dobbeltklæbende tape. Når bilen kører over 50 km/t., udsender den en højfrekvent lyd, der angiveligt skræmmer vildt væk

Selskabet modtog sidste år 272 anmeldelser om påkørsler af dyr, og skaderne løb op i 4,5 mio. kr. En typisk skade ligger på 12.000-15.000 kr.

"Vi har umiddelbart endnu ikke nogen dokumentation for, at fløjterne hjælper, men vi læner os op ad erfaringer fra Thisted Kommune, hvor de har haft fløjterne monteret på hjemmeplejens biler. Her har det vist sig, at de gik fra at påkøre fem-otte stykker vildt pr. år til kun at påkøre et enkelt om året," siger Jakob Storm.

Fløjter for 200.000 kr.

GF Forsikring, der har valgt at sende vildtfløjter ud til ca. 10.000 af deres medlemmer i Skive, Thy og på Mors, henviser også til erfaringerne
fra Thisted Kommune og fra nabokommunen Morsø.

"Det startede ved en tilfældighed, da jeg så fløjterne, da jeg var ude at købe en ATV med min søn. Der blev henvist til erfaringer fra kommunerne, som jeg så kontaktede. Her havde hjemmeplejen reduceret antallet af påkørsler med op til 90 procent. Og da vores lokalområde er det område i landet, hvor vi har registreret flest påkørsler af dyr i snit pr. indbygger, gik jeg til bestyrelsen for at høre, om vi kunne sende fløjter ud til kunderne, forklarer Lasse Rytter Leander," afdelingschef hos GF Forsikring
i Skive, Thy og på Mors.

Kunderne modtog vildtfløjterne i november sidste år med en opfordring om at montere dem på deres bil. En udgift for lokalklubben på knap 200.000 kr., der skal nedbringe antallet af skader, der lå på 160 i 2021, og som kostede selskabet 3,2 mio. kr. – svarende til 20.000 pr. skade i gennemsnit.

"Vi håber naturligvis, at de fleste af kunderne har monteret fløjterne, og at de samtidig læser de gode råd om at køre sikkert, som vi også har sendt med, for fløjterne er ikke nogen garanti for, at der ikke sker påkørsler. Man skal være opmærksom på vildtet, når man kører," påpeger Lasse Rytter Leander.

Succes på Mors

Hos Morsø Kommune er John Michael Jensen, der er leder af Morsø Hjemmepleje, ikke i tvivl om, at der vil ske færre påkørsler. Han benyttede fløjterne første gang i 2017.

"Jeg hørte om fløjterne i en motorcykelbutik, og vi satte dem på fem af aften- og natarbejdernes biler, for jeg ville vide, om det virkede, eller om det blot var salgsgas. De meldte tilbage, at ræve og rådyr løb ud til siden. Derefter satte vi dem på samtlige 75 biler, og vi er nu gået fra at have 9-10 påkørsler om året til kun en enkelt om året, forklarer John Michael Jensen," der i dag sætter en fløjte på alle hjemmeplejens nye biler.

31 hjorte køres ned hver dag

Antallet af henvendelser til Dyrenes Vagtcentral om hjortepåkørsler (rådyr, dådyr og krondyr) var 11.332 i 2021. Fem år tidligere var tallet 8.771.

Ser man på månederne, er der flest påkørsler fra oktober til januar, når dyrenes aktive perioder i dæmringen og skumringen falder sammen med myldretidstrafikken, og i maj, når råen jager sidste års afkom „hjemmefra“, og hjortene kæmper om territorier.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse og Naturstyrelsen, Schweiss-sekretariatet

Bør have en effekt

Vildtfløjterne kommer i forskellige udformninger og kan købes flere steder på nettet. Spørgsmålet er så, om de rent faktisk virker. Flere artikler og rapporter fra udlandet peger i forskellige retninger.

Men det er sandsynligt, at dyrene kan blive påvirket, hvis fløjterne udsender lyd i frekvensområdet fra 20-30 kHz – ultralyd – forklarer Carsten Riis Olesen, vildtbiolog og seniorforsker i Danmarks Jægerforbund:

"Når vi ser på høreevnen hos heste, køer og får, der evolutionært ligner hjortevildt, så har de et udvidet hørespektrum i forhold til mennesker. Antager vi, at det kan overføres til hjortene, så kan de høre lyde fra fløjterne, som vi ikke kan høre, og det kan godt være en forklaring på, at dyrene reagerer ved at stå stille eller flygte. Om ultralyd høres tydeligere eller længere væk end bilens mekaniske lyd, vides ikke eksakt, men der er faktisk rimelig veldokumenterede storskalaundersøgelser fra USA, der viser, at fløjter reducerede antallet af trafikuheld med hjortevildt signifikant."

Carsten Riis Olesen har tidligere hørt om fløjterne og kunne godt finde på at montere en på sin bil.

"Når folkene i hjemmeplejen oplever, at det virker i praksis, må man have respekt for, at der kan være en plausibel sammenhæng. Der er dog den mulighed, at effekten aftager, fordi dyrene med tiden vænner sig til lydene," siger seniorforskeren.

Meget at spare for alle

Hos GF Forsikring håber afdelingschef Lasse Rytter Leander, at man kommer til at kunne se en forskel i statistikken over ulykker med dyrevildt.

"Om et års tid vil vi se, om det har hjulpet. Vi kan i så fald ikke nødvendigvis vide, om det er fløjternes skyld eller måske i stedet vejret eller bestanden, eller om folk kører pænere pga. af vores kampagne. Men jeg vil være ærgerlig, hvis der slet ikke er sket nogen ændring, for det er ubehageligt og farligt at påkøre et stort dyr, og det koster selvrisiko og ventetid med bilen på værksted, og overskudsdelingen til kunderne bliver mindre. Så hvis vi bare kan fjerne nogle af skaderne, er det en gevinst for alle," siger afdelingschefen.

Brancheorganisationen F&P kender ikke til andre selskaber, der har delt fløjter ud til deres kunder.

På Bornholm har Morten Brandborg umiddelbart inden Motors deadline kørt med sin vildtfløjte i godt to uger. På sine køreture har han ikke set dyr tæt på vejen, så han kan endnu ikke drage nogen endelige konklusioner om fløjten.

Vil du have en vildtfløjte?

På FDMshop.dk finder du vildtfløjter og mange andre produkter til bilen og bilens pleje.

Køb vildtfløjter