Skilte forsvinder i stimer fra vejene

Skilte langs vejene eller ved afspærringer bliver rapset i stor stil. Det er ikke kun drengestreger eller pynt til ungdomsværelset, for skiltene kan sælges som skrot eller bruges ved andre vejarbejder. Det er dyrt for kommunerne og entreprenørerne, og det er farligt for trafikanterne

Collage med eksempler på vejskilte og gadeskilte
Trafik

Man skal ikke besøge mange loppemarkeder eller lede længe på hjemmesider for at finde vejskilte til salg. Både færdselstavler, serviceskilte og skilte med gadenavne kan købes, og selvom private har mulighed for at købe nye vejskilte og hænge op derhjemme og siden sælge dem videre, så er langt de fleste stjålet ude langs vejene.

Problemet med skilte, der forsvinder, er stigende, oplever virksomheden Saferoad Danmark, der sælger vejskilte til entreprenører, kommuner, grundejerforeninger og andre kunder over hele landet.

"Det er et kæmpe problem – især i kommunerne. Nogle områder er mere ramt end andre, men vi oplever stadig oftere, når folk ringer og bestiller skilte, at så skal der købes nye, fordi de eksisterende er blevet stjålet", forklarer Steen Bertelsen, der er Business Unit Manager-Signs, hos Saferoad Danmark.

Han oplyser, at virksomheden sælger skilte til to tredjedele af landets kommuner og til Vejdirektoratet, der har ansvaret for statsvejene, hvor problemet dog ikke er stort. Her er der mere trafik, og det er sværere at rapse et skilt fra en landevej eller en motorvej.

"Til gengæld er byvejene nemmere at komme til, og kommunerne er meget ærgerlige, for de har kun en vis pose penge at købe skilte for. Så når de skal erstatte næsten nye, der er stjålet, så får de ikke udskiftet de gamle, der trænger, og standarden bliver dermed lavere. Så vi sælger ikke flere skilte, fordi der stjæles flere skilte", påpeger Steen Bertelsen.

Priserne for skilte varierer efter størrelse og antal, men de koster typisk fra 500 til 1.000 kr.

Her ender rovet, når folk har været på hugst i skilteskoven

Umuligt at stoppe tyvene

Selvom der gøres forsøg på at sikre skiltene langs vejene, er det meget svært at stoppe tyverierne. Hvis folk vil have skiltet, så skal de nok få det med.

"Du kan gøre det sværere for tyvene, men ikke umuligt. Selvom skiltene bliver sat fast med popnitter, så har folk taget værktøj med, som de bruger til at få skiltet ned med. I nogle tilfælde har vi oplevet, at de simpelthen har savet standeren over og har taget det hele med", siger Steen Bertelsen.

Han vurderer, at tyvene er en blanding af unge og professionelle.

"Aluminium er blevet dyrere og har en højere gensalgsværdi, så vi vurderer, at noget af det er organiseret. Andre er unge mennesker, der synes, at skiltene er sjove at have hjemme – enten fordi der er et specielt gadenavn på dem, eller fordi de er sjove at se på. De fleste har hørt om Polle fra Snave, og at byskiltene der ofte forsvandt. I tidens løb har vi produceret ca. 250 byskilte med Snave, selvom der kun står 20 af dem omkring byen", siger Steen Bertelsen med henvisning til TV-reklamerne fra det daværende Sonofon om Polle fra den fynske by Snave i Assens Kommune, der blev voldsomt populære for godt 20 år siden.

Andre i branchen, som FDM har talt med, fortæller om tyverier, der ikke nødvendigvis er i vækst, men som altid har været der – og om attraktive aluminiumspriser, hvor man kan få ca. 20 kr. for et skilt. Gisningerne er, at en del ender hos skrothandlere i udlandet.

Professionelle platugler

Men det er ikke kun private og organiserede tyveknægte, der er problemet. Også professionelle platugler i branchen er på spil. Det oplever Munck Forsyningsledninger, der bl.a. renoverer og etablerer veje og forsyningsledninger til f.eks. kloak, fjernvarme og vand.

"Vi har bedt vores leverandør af skilte om at male vores logo både bag på og foran på skiltene, ligesom der også er præget logo i skiltefødderne. Alligevel oplever vi fortsat, at andre små entreprenører stjæler vores skilte og benytter dem ved deres egne vejarbejder. Det er hele pladser, der bliver ryddet for afspærring og skilte. Vi har fundet vores skilte flere andre steder, hvor vores logo er sprayet over, men når vi kradser i malingen, så kan vi se det indenunder. Indimellem får vi klager over arbejde, som slet ikke er vores, men det tror folk, fordi vores skilte er opsat på stedet", siger afdelingschef Svend Blichfeld hos Munck Forsyningsledninger.

Han oplever, at problemet med stjålet materiel er steget voldsomt inden for især de seneste fem år.

"Når vi opdager vores skilte andre steder, sender vi en regning for leje af dem, og det er også lykkedes os at få en bygherre til at smide en entreprenør ud. Men det tager meget af vores tid, og politiet prioriterer det ikke. Vi har overvejet at ansætte en person til blot at køre ud og lede efter vores skilte, og jeg er sikker på, at han ville kunne tjene sin løn hjem", siger Svend Blichfeld.

Virksomheden køber skilte og materiel til afspærring for op mod 700.000 kr. om året.

"Det er et voldsomt beløb. Noget bliver naturligvis slidt og ødelagt, men skilte kan jo normalt holde i mange år. Det er vores oplevelse, at vi bruger voldsomt mange penge på at erstatte forsvunden afspærring".

Populære hjorte

Man behøver ikke at lede længe på internettet for at finde historier om andre kommuner, der er blevet ramt af en stribe af tyverier af skilte. De kommer ofte i stimer. I efteråret 2022 opfordrede Favrskov Kommune i et Facebook-opslag borgere til at give et tip, hvis de så tomme skiltestandere, da der var en stigning i tyverier af vejskilte.

Der var blevet stjålet mange i en kort periode, og i hele 2022 mistede kommunen 65 skilte. Slagelse Kommune måtte i 2021 også lave et opråb på Facebook, hvor de bad borgere holde øje med stjålne skilte, fordi der i årets første ni måneder var forsvundet 80 skilte langs kommunens veje. Efter opslaget fik kommunen kun få af dem igen, men tyverierne er nu stoppet.

På Nordfyn har især en særlig type skilte med en advarsel om hjortevildt været populære. I 2018 stillede kommunen 100 af de grønne skilte op, og de 70 forsvandt ret hurtigt. De kostede 700 kr. stykket, så den samlede værdi af de stjålne skilte var 49.000 kr. Ingen af dem er kommet tilbage, og der forsvinder stadig et par stykker om året.

"Til gengæld oplevede vi sidste år, at to unge pralede og poserede på Facebook med nogle af vores forsvundne knallert forbudt-skilte. Vi gik i de lokale medier med sagen, og ikke lang tid efter kom to brødebetyngede unge og afleverede dem tilbage", fortæller Inge Haakonsdatter, leder af Vej og Park og Hjælpemiddeldepot i Nordfyns Kommune.

Hun har ikke en opgørelse over antallet af stjålne skilte i kommunen.

"Men vi hører fra vores entreprenører, at det er et problem ved vejarbejder. Det er meget trist, for de er jo netop oppe for at advare bilister om, at der er omkørsel eller andre ting at tage hensyn til på vejen. Folk kan ende med at komme til skade", påpeger Inge Haakonsdatter.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve