Hvad er forskellen på hybrid og plugin-hybrid?

Hybridbilsteknologien gør det muligt at køre på både el og brændstof. Der er dog stor forskel på en hybridbil og en plugin-hybrid.

Skal du købe hybrid eller plugin-hybrid?
Viden

Skal din næste bil være en hybridbil, skal du overveje om en hybrid eller en plugin-hybrid, er det bedste valg for dig. Men hvad er egentlig forskellen på de to teknologier?

Den største forskel på hybrid og plugin-hybrid er, hvor langt de kan køre på el. En hybridbil kan ofte kun køre op til to kilometer på el ad gangen, hvorimod en plugin-hybrid kan køre mellem 15 og 60 km på el på et fuldt opladt batteri. En anden forskel er, at en plugin-hybrid kan oplades. En ren hybridbil skal ikke oplades.

Hybrid og plugin-hybrid er for mange stadig en ny teknologi. Som medlem af FDM kan du få råd og vejledning om teknologien og anbefalinger til, hvilken bil, der passer til dine behov.

FDMs teknisk konsulent forklarer her om forskellen på teknologierne:

Hvad er en plugin-hybrid?

Plugin-hybrid (PHEV) eller opladningshybrid er en bil, der både kan køre på el og brændstof. Bilen kan lades op fra en ladestation eller i nødstilfælde fra en stikkontakt. Bilen oplader også sig selv, når benzinmotoren startes, og når bilen bremser. Du kan bruge plugin-hybrid som en elbil over en vis distance.

Bilen kører på el, så snart der er nok energi på batteriet til fremdrift. Derefter vil en plugin-hybrid fungere som en hybridbil, hvor den kører både på brændstof og el. Plugin-hybriden har et større batteri end en hybridbil, men et mindre batteri end en elbil. De nuværende plugin-hybrider kan typisk køre mellem 15 og 60 km på el på et fuldt opladt batteri.

Kører du både by-, lande- og en mindre del motorvejskørsel, og ønsker du at køre på strøm over kortere distancer, så passer plugin-hybriden godt til dit behov.

Se eksempler på plugin-hybrider

Hybridbilen kan ikke oplades

Hybridbilen skifter automatisk mellem at køre på benzin/diesel og el. Bilen har et mindre højvoltsbatteri og kører typisk ikke så langt på el ad gangen (højst op til to km). Batteriet kan ikke oplades med kabel, men oplader sig selv, når forbrændingsmotoren startes, og når bilen bremser.

Bilen kører på el, så snart der er nok energi på batteriet. Dog har bilens hastighed betydning for, om den kører på el eller benzin. Ved høje hastigheder vil bilen som udgangspunkt ikke køre på el. Du får størst glæde af hybridteknologien ved bykørsel, hvor der er mange stop-start, og hvor elmotoren får bilen til at køre længere på literen. 

Et eksempel på en hybridbil er Kia Niro Hybrid, Toyota Yaris Hybrid og Toyota C-HR Hybrid.

Fordele og ulemper ved hybrid og plugin-hybrid:

Hvad er fordele og ulemper ved plugin-hybriden?

Fordele ved plugin-hybrid:
Automatgear
Fungerer som ren elbil på korte ture
Med afladet batteri kører den fortsat langt på literen takket være hybridteknologien
Hurtig optankning på brændstof
Støjsvag når den kører på el

Ulemper ved plugin-hybrid:
Du skal kunne lade nær dit hjem for at køre elektrisk til hverdag
Plugin-hybrid uden varmepumpe kan ikke køre på ren el, når det er koldt 
Bagagerum er typisk mindre end tilsvarende benzin/dieselbil
Rækkevidde på ren strøm er kun mellem 15 og 60 km afhængig af model og køremønster 
Høj vægt fordi den har forbrændingsmotor samt elmotor og et relativt stort batteri
Ikke alle fås med anhængertræk
Hvad er fordele og ulemper ved hybridbilen?
Fordele ved hybridbilen: 
Automatgear
Hurtig optankning af brændstof
Støjsvag ved bykørsel
Kører langt på literen

Ulemper ved hybridbilen: 
Motorstøj på nogle hybridbiler
Kan ikke køre langt på el
Ikke alle kan fås med anhængertræk
Billigste biler, eksempelvis mikrobiler, fås ikke som hybrid
Kan ikke oplades
 

Læs mere om hybridbiler