Køber du en importeret bil, der mangler at blive betalt helt eller delvist registreringsafgift af, risikerer du som nuværende ejer at hænge på regningen fra Motorstyrelsen. Også selv om du køber bilen i god tro.
FDM opfordrer derfor til, at du er ekstra forsigtig, hvis du køber importerede biler fra private personer eller fra firmaer, der ikke kan betragtes som egentlige bilforhandlervirksomheder med udstillingslokale mv. Køber du i stedet bilen af en egentlig bilforhandler, hæfter du kun, hvis du er i ond tro.
Hvorfor skal du betale for manglende registreringsafgift?
Hvis du overvejer at købe en importeret bil, skal du sørge for at få fuld dokumentation og eventuelt kontakte Motorstyrelsen inden købet. Det kan være meget omstændigt, men det er også nødvendigt, hvis du skal sikre dig mod et erstatningskrav på måske flere hundrede tusinde kroner.
Der er desværre ingen garanti for, at alt er i orden, selv om bilen har nummerplader på. Den tidligere ejer kan have svindlet med anmeldelsen til Motorstyrelsen. Og så vil Motorstyrelsen i første omgang havde beregnet afgiften for lavt.
Når Motorstyrelsen så senere finder ud af, at der er svindlet med anmeldelsen, og der er betalt for lidt i registreringsafgift, så er det altså den nuværende ejer, som kan komme til at betale den manglende del af registreringsafgiften.
Læs mere: Guide til trygt bilkøb
Hvad skal du gøre inden køb af importeret bil?
Du kan ikke nødvendigvis aflæse af registreringsattesten, om en bil er importeret. Hvis typegodkendelsesnummeret mangler i registreringsattesten, vil der typisk være tale om en importeret bil.
Men der findes undtagelser. Se også efter om bilens instruktionsbog er på dansk og stemplet på en af de første sider af en dansk forhandler, der har solgt bilen som ny. I så fald er bilen næppe importeret.
Kræv fuld dokumentation for, at registreringsafgift i forbindelse med import af bilen er fuldstændigt indbetalt og på korrekt grundlag. Det kræver, at du modtager den oprindelige anmeldelsesblanket og Motorstyrelsens afgørelse om betaling af registreringsafgift, samt kvittering for at registreringsafgiften er betalt.
Gennemgå materialet grundigt og se efter eventuelle uregelmæssigheder. Særligt bør du være skeptisk, hvis bilen havde kørt under 2.000 kilometer ved anmeldelse af importen, og som derfor er blevet registreringsafgiftsberigtiget efter reglerne for parallelimport. Er prisen urealistisk lav, kan der være svindlet med afgiften.
Skal du være helt sikker, bør du spørge Motorstyrelsen inden købet af bilen og skriftlig kræve bekræftelse på, at registreringsafgiften for køretøjet er indbetalt. Som oftest vil Motorstyrelsen desværre afvise anmodninger om den slags oplysninger.
Vi opfordrer dig til at passe på ved køb af importerede biler - især fra private.
Læs mere: Sådan fungerer import af biler
Har du brug for hjælp?
Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter og få rådgivning om køb og salg af bil.