Sådan vælger du den rigtige familiebil

Skal I have ny bil i familien, er det langtfra lige meget, hvilken bil og udstyr du vælger. Noget har betydning for sikkerheden, andet er praktisk, og gør det nemmere, når børnene skal med. Se, hvilket udstyr FDM anbefaler, din familiebil har.

Når din familie udvides kan du have brug for en ny bil. Læs her, hvordan du vælger bil til familien
Viden

Når jeres familie udvides med et, to eller flere børn, stiller det ofte nye krav til jeres bil.

Det kan både være i forhold til pladsen, hvor praktisk den er, eller om den er sikker nok. 

Går du i tanker om at købe ny bil, som opfylder familiens behov, er der derfor en række ting, du bør have med i dine overvejelser. Både i forhold til sikkerhed og den praktiske brug.

Skydedøre og stationcars er mest praktiske

Det kan være sin sag, at bakse autostole på plads på bilens bagsæde og spænde børn korrekt fast. Især hvis din bil kun har tre døre. Mest børnevenlig er det, hvis din bil har skydedøre. Det gør det nemmere at hjælpe børnene på plads i bilen. Samtidig gør det også ind- og udstigningen nemmere, når du parkerer i en smal bås. Udvalget af bilmodeller med skydedøre er dog begrænset.

Ny bil? Brug FDM

Går du i tanker om at købe ny bil, som opfylder familiens behov, er der derfor en række ting, du bør have med i dine overvejelser.

Kan du ikke finde en bil med skydedøre, der passer til din familien, er den næstbedste løsning en bil med fem døre. Så du slipper for at lægge et forsæde ned, for at hjælpe dine børn på plads.

På samme måde er MPV (Multi Purpose Vehicle) og Stationcars med deres bagagerum mere familievenlige og rummelige end sedan-modeller. Det kan være afgørende, din bil skal have plads til en barnevogn eller ekstra bagage.

Læs også: Kender du biltypen?

Gå efter biler med Isofix

Isofix-beslag gør det nemmere at montere autostolen i en bil, hvor den forankres i metalbeslag indbygget i bilens sæde. Isofix-monterede autostole klarer sig almindeligvis bedre end selemonterede i FDMs autostoletest. Derfor anbefaler FDM, at du monterer autostole med Isofix, hvis det er muligt.

I dag er der Isofix-beslag i alle nye biler. Nogle har kun to på bagsædet, mens enkelte også har Isofix-beslag på forreste passagersæde. Selvom de fleste nyere brugte biler har Isofix, anbefaler vi alligevel, at du undersøger, om bilen du ser på har Isofix.

Find din autostol i FDMshop.dk

Hvordan er pladsen på bagsædet?

Langt fra alle biler er ligeså familievenlige, som de giver sig ud for. Især hvis der skal være plads til tre autostole på bagsædet, kniber det i mange modeller. Undersøg derfor, om det er

muligt at montere alle jeres autostole - og gerne med dine børn i - inden køb. Det er ikke bare et spørgsmål om komfort men også sikkerhed.

Børn sidder nemlig sikrest bagudvendt, og derfor anbefaler FDM, at dine børn sidder bagudvendt længst muligt. Det er dog ikke alle biler, der har lige god plads til en bagudvendt autostol på bagsædet. Derfor bør du også tage pladsen på bagsædet med i dine overvejelser, når du køber bil.

Hvor mange børn er der plads til

Er der ikke plads på bagsædet, kan autostole også monteres på bilens passagersæde. FDM anbefaler kun, at autostole monteres på passagersædet, hvis pladserne på bagsædet allerede er optaget. Husk, at slå airbaggen fra, hvis du monterer en bagudvendt autostol foran. Er det ikke muligt at slå airbaggen her fra, er det ikke tilladt, at montere en bagudvendt autostol på passagersædet.

Guide til valg af autostol

Børnesikkerhed – Euro NCAP

Hvor sikker din bil er, når det gælder dine børn, fremgår blandt andet af Euro NCAPs test. Det fælleseuropæiske sikkerhedssamarbejde, som FDM er en del af, tester også, hvor sikkert børn med forskellig alder/størrelse sidder i tilfælde af en kollision. Både frontal- side- og bagendekollision.

Et godt råd er derfor, at du læser Euro NCAPs testresultater for den enkelte bil i forbindelse med din research.

Læs også: Mere sikre biler – år for år

Hvor mange airbags skal bilen have?

Hvad enten du køber ny eller brugt bil, bør du undersøge, hvor mange airbags den har. Airbags er nemlig med til at forbedre sikkerheden for dig og din familie.

Af de mange forskellige typer airbags findes bl.a.:

  • Airbag ved fører- og passagersæde
  • Knæairbag ved førersæde
  • Sideairbag
  • Gardinairbag
  • Airbag i sikkerhedsseler

Selvom biler de senere år har fået flere airbags, er der forskel på, hvor mange de forskellige bilmodeller har. Den samme bil kan også have fået flere airbags i forbindelse med et facelift.

Skal du købe bil, anbefaler FDM, at du går efter en bil, der har flest mulige airbags og gerne med gardin- og sideairbags bagtil. Det sikrer passagerer på bagsædet bedre i tilfælde af en sidekollision.

Lyt til FDMs podcast om ekstraudstyr til bilen

Køb bil med ESC

Biler er de seneste år blevet mere sikre. En del af årsagen skyldes bedre kollisionssikkerhed og flere airbags, andet at bilerne har fået flere sikkerhedssystemer. Blandt de sikkerhedssystemer, der har været mest afgørende for den bedre sikkerhed er antiudskridningssystemet ESC.

Siden 2012 har der været et krav om ESC i alle nye. Mange biler har dog haft ESC som standard de seneste ti år. Overvejer du at købe en brugt bil, anbefaler FDM, at du vælger en, der har ESC.

Praktisk anhængertræk

Har du små børn, kan pladsen hurtig blive trang, hvis både bagage og barnevogn skal med. Derfor kan det være praktisk, hvis bilen har anhængertræk. En trækkrog kan nemlig bruges til andet end at spænde trailer og campingvogn bag på bilen.

Med et stativ monteret på anhængertrækket er det nemlig muligt, at fastspænde eksempelvis jeres barnevogn bagpå bilen. Der findes også bagagebokse, der monteres på trækkrogen. Boksene er både praktiske og nemmere at komme til end en tagboks. Vær opmærksom på, at både bagagebokse og stativ kan kræve en ekstra nummerplade.

Køber du brugt bil uden anhængertræk, er det muligt at få det eftermonteret. Det koster ca. 8-12.000 Kroner. Køber du ny bil, har mange nye biler et såkaldt aftageligt træk, der kan ’gemmes væk’ under bilen, når det ikke bruges. Enten som standard eller ekstraudstyr.

Find cykelholdere og bagagebokse i FDMshop.dk

Brug dit FDM medlemskab

Det er mange beslutninger forbundet med at finde den nye bil. Det gælder både valget af bilen og udstyr, finansieringen og sidste men ikke mindst den bindende slutseddel. Du kan med dit medlemskab få hjælp og råd til alle faserne af dit bilkøb. Din slutseddel kan du sende til FDM, som læser den igennem for dig og sikrer, at du gør en god bilhandel.

Ny bil? Brug FDM