Audi A6 Avant e-tron – Fornøjelse på ferie og i hverdagen

Motors vurdering
Audi A6
- Rækkevidde
- Ladehastighed
- Komfort
- Ingen ratvarme
- Ingen justerbar affjedring
Fabriksdata
-
Motor1 elmotor - baghjulstræk. Batterikapacitet (brutto/netto): 100/95 kWh
-
CO2 udledning0 g/km
-
Effekt367 hk
-
Moment565 Nm
-
Topfart210 km/t.
-
Acc. (0-100)5,4 sek.
-
Køreklar vægt2.260 kg
-
Maks. påhængsvægt2.100 kg
-
Bagagerum502 liter
-
Akselafstand295 cm
-
Officiel rækkevidde653 km
-
Garanti (bil/lak/rust)5 / 3 / 12Bilgaranti: Maks. 150.000 km. Batteri: 8 år/160.000 km
-
MålL:493 cm B:192 cm H:153 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 6,45 kr./km
- Målt rækkevidde 550 km
Audi fortsætter sin traditionelle rolle som producent af store stationcars. Kendere husker biltypen helt tilbage fra Audi 100, der senere blev til A6, der gennem mere end tre årtier har været produceret i flere generationer.
Audi holder fast i, at denne nyeste el-udgave stadig skal hedde A6 – men med e-tron til efternavn. Mellemnavnet er Avant – Audis gode, gamle navn for en stationcar. Bilen er bygget på nyeste PPE-platform, og det indebærer et batteri på 100 kWh, der kan oplades med 800-volt-teknologi med helt op til 270 kW.
Det hele kaster flotte præstationer af sig, og Audi A6 e-tron kan således på papiret køre op til 653 km på en opladning i denne udstyrsversion. Og når den lynlades, kan batteriniveauet gå fra 10 til 80 procent på blot 21 minutter.

Hvad koster Audi A6 e-tron?
Prisen begynder ved 570.000 kr., og denne testede Performance-udgave koster som udgangspunkt 660.000 kr. Vores testbil havde dog ekstraudstyr for yderligere 140.000 kr., men det er ret beset udstyr, man godt kan undvære.
Værd at overveje er dog en Technology Selection-pakke til 40.000 kr., der bl.a. indeholder et avanceret lydanlæg fra Bang & Olufsen og et vildt flot headup-display. Så med den pakke bør man regne med 700.000 kr. som den færdige mindstepris.
Sjovt nok er det samme pris, som en Audi 100 Avant kostede, da den kom frem i 1991, hvis man omregner til 2025-priser. Og dengang var stort set alt udstyr noget, man skulle betale yderligere for.

Hvordan kører Audi A6 e-tron?
Bag rattet mærker man, at A6 e-tron er nyeste generation af biler fra Audi. Foran rattet er der et stort, let buet glaspanel med meget flotte og tydelige skærme til både instrumenter, navigationsanlæg og en lang række andre funktioner. Det hele betjenes ret enkelt, og Audi A6 er derfor en af de biler, man godt kan blive dus med.
Man sidder ret lavt, og A6 er derfor først og fremmest en bil, der tiltaler dem, der ikke er vilde med den høje siddeposition i en SUV. I A6 er siddepositionen mere som i en klassisk Audi, og det giver føreren en fin følelse af bilens placering på vejen.
Køreindtrykket er generelt positivt, og både styretøj, undervogn og speeder er let at få til at arbejde sammen på en rar måde. Vi kunne dog godt have tænkt os en justerbar undervogn i så dyr en bil, men det kan man ikke få til denne udgave. Ønsker man dette udstyr, skal man vælge Ultra-udgaven, der koster 70.000 kr. mere, og som bl.a. netop indeholder luftundervogn som standard.

Imponerende forlygter
Audi i Danmark har heldigvis besluttet, at standardudstyret omfatter den nye generation af Audis LED-forlygter med matrix-funktion. De lyser helt vildt op, når der ikke er trafik foran bilen. Og når der kommer trafik i lysfeltet, slukker systemet selv den del af lyskeglen, der ellers ville blænde medtrafikanterne.
Også bagtil er der avancerede lygter, der dels får bilen til at se godt ud, dels giver en velkomsthilsen, når man nærmer sig bilen på en mørk aften.
Listen over standardudstyr omfatter en adaptiv fartpilot, men vil man også have en vognbaneassistent, der kan fastholde bilen i vognbanen, skal det tilkøbes. Den var indbygget i vores testbil, og den fungerer godt og fastholder fint bilen i vognbanen, når der er tydelige kantlinjer. Er der ikke det, gør man klogest i at slå assistenten fra, og det sker let fra en knap for enden af stilken bag venstre side af rattet.
Fartpiloten kan derudover indstilles til at følge den aktuelle fartgrænse, og det er et system, der er rart at køre med i de fleste situationer. Men der var flere steder på vores testruter, hvor informationen om den aktuelle fartgrænse var mangelfuld eller forkert, og så må man selv tage over. I sådanne tilfælde er det rart, at det er let at slå bilens lovpligtige alarmer fra på en enkel måde.

Flot rækkevidde i praksis
Som nævnt kan denne udgave køre op til 653 km på en opladning efter den officielle WLTP-målemetode. Når vi tester rækkevidden, foregår det på motorvej med konstant 110 km/t, hvilket er en del mere energiforbrugende og samtidig forklaringen på, at vi aldrig når helt så langt.
Vores måling viste, at man ved 20 grader kan forvente at nå 550 km på en fuld opladning, og at man ved 0 grader på tilsvarende vis kan forvente at køre 460 km. Det er flotte værdier, der skyldes, at A6 ved 20 grader kunne køre hele 5,8 km pr. kWh.
Når der igen skal strøm på bilen, foregår det ifølge fabrikken som nævnt med op til 270 kW. Vi nåede kortvarigt tæt på det niveau under vores ladetest, men måtte konstatere en gennemsnitlig ladeeffekt på mere moderate 206 kW efter 15 minutter og 151 kW efter 30 minutter.

God elbil til langture
Det er dog stadig fine værdier, der modsvarer, at man får forlænget rækkevidden om sommeren med 300 km efter et kvarter og 435 km efter en halv time. Det er et flot resultat og giver en samlet rækkevidde på 1.150 km, hvis man om sommeren f.eks. kører 4-500 km, lader i 15 minutter, kører yderligere 300 km og igen lader i 15 minutter, og derefter fortsætter til batteriet er næsten tømt.
En sådan kørsel kaster blot to 15-minutters pauser af sig, og viser, at elbilens rækkevidde i praksis er fuldt konkurrencedygtig med en benzin- eller dieselbils. I praksis anbefaler vi dog flere pauser.
Sammen med en nyvognsgaranti på fem år gør det Audi A6 e-tron til et af de bedste køb i øjeblikket, hvis man vel at mærke har behov for bilens lange rækkevidde og dens høje ladehastighed, og hvis man også sætter pris på bilens høje samlede kvalitetsniveau. Audi A6 e-tron må i øvrigt trække op til 2.100 kg på krogen.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2016 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.
