Ford Puma – Lille elbil rummer stor hemmelighed

Motors vurdering
Ford Puma
- Førerplads
- Bagagerum
- Udstyr
- Bagsædeplads
- Rækkevidde
- Ingen varmepumpe
Fabriksdata
-
Motor1 elmotor – forhjulstræk
-
CO2 udledning0 g/km
-
Effekt168 hk
-
Moment290 Nm
-
Topfart160 km/t.
-
Acc. (0-100)8,0 sek.
-
Køreklar vægt1.563 kg
-
Maks. påhængsvægt750 kg
-
Bagagerum523 liter
-
Akselafstand259 cm
-
Officiel rækkevidde364 km
-
Garanti (bil/lak/rust)5 / 2 / 12Bilgaranti: maks. 100.000 km
-
MålL:421 cm B:181 cm H:156 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 3,30 kr./km
- Målt rækkevidde 245 km
I den traditionelle Ford-verden er elbilen Puma noget af et røverkøb. Prisen begynder ved 230.000 kr., og det er mange år siden, at Ford havde biler til den pris i programmet.
Vores testbil er topudgaven til 245.000 kr., som med en assistentpakke endda runder en kvart mio. kroner. Det er dog stadig attraktivt målt på den gamle Ford-skala, men sammenligner man med konkurrenterne, begynder Puma at miste lidt af sin attraktive position. Den koster f.eks. det samme som billigste Skoda Elroq, som er en større bil med en noget længere rækkevidde.
Men når det er sagt, så er Puma stadig et frisk bud på en flot bil med en række andre egenskaber, som snildt kan tåle at blive målt op mod konkurrenterne.

Hvordan kører Ford Puma?
Bag rattet møder man en veloplagt elbil, der er let at betjene og rar at køre i. På de mindre veje er den tæt på at være sjov, og på motorvejen kører bilen pænt ligeud med et ret lavt støjniveau.
Det sidste kræver dog, at asfalten er jævn, for dækkenes lyd høres tydeligt, når asfalten er ru. Affjedringen er komfortabel, og motorkraften fuldt tilstrækkelig.
Førerpladsen er præget af et næsten firkantet rat, som man lige skal vænne sig til, og en enorm skærm, der gør det ud for et instrumenthus samt en endnu større skærm i midten.
Instrumenthuset er desværre noget rodet at se på – her virker det, som om man har søgt at fortælle for meget på en gang – en simpel hastighedsvisning havde været at foretrække.

Ford Puma er flot udstyret
Den store skærm er derimod godt opbygget med mulighed for at vise flere funktioner samtidigt i vinduer, og med gode, danske menuer. De er dog til tider lidt for detaljeret opbygget, og det kræver f.eks. hele syv tryk på skærmen, hvis man vil deaktivere fartalarmen. Den kan være rar at slå fra de steder, hvor skiltningen i Danmark er mangelfuld, men det er altså ikke noget, man skal gøre, mens man kører.
En assistentpakke til godt 7.000 kr. inkluderer en lang række sikkerhedsassistenter, og den må man ikke spare væk. Det er bl.a. en adaptiv fartpilot, der selv følger hastighedsgrænserne, en glimrende vognbaneassistent, en advarsel for biler i den blinde vinkel samt en mere fintfølende nødbremse.
Mærkeligt, at den pakke ikke bare er en del af standardudstyret! Men bortset fra den pakke er Puma flot udstyret med bl.a. matrix-forlygter, B&O-lydanlæg, nøglefri dørhåndtag, el-bagklap og 18”-fælge.

Rækkevidden kan være en udfordring
Batteriet i bilen er altid på 43 kWh netto, og det leverer strøm til en elmotor på 168 hk, der trækker på forhjulene. Den officielle rækkevidde er på 364 km, og da vi målte på vores motorvejstur med 110 km/t nåede vi, hvad der svarer til 245 km om sommeren og 205 km om vinteren.
For nogle er det alt rigeligt, mens det for andre er netop årsagen til, at Puma fravælges. Når der igen skal strøm på bilen, kan den oplades med op til 100 kW. Den effekt målte vi stort set også, da vi testede lademulighederne, så efter 15 minutter fik vi tilført 135 km, og efter en halv time kom der 205 km ekstra på batteriet. En opladning fra 10 til 80 procent tog dermed bare 23 minutter.

Ford Puma er ingen familiebil
Mens man sidder fint på forsæderne, så kniber det med pladsen ved bagsædet, hvor både knæplads og loftshøjde er en udfordring. Her mærker man, at Puma oprindeligt er bygget som en benzinbil, der efterfølgende er modificeret til en elbil.
Er behovet en bil til en børnefamilie, skal man derfor bruge god tid på at prøvesidde bilen med fuld besætning, før en beslutning træffes.
Mens bagsædepladsen er kneben, så er der til gengæld masser af samlet plads i bagagerummet. Ved første øjekast ser det ikke voldsomt ud, men løfter man gulvet, åbenbarer sig en meget dyb kælder. Skal man køre afsted med bagage, der matcher den rumopdeling, så kan Puma utvivlsomt noget, de færreste kan matche. Det samlede volumen er på mægtige 523 liter.
Puma må desuden udstyres med en trækkrog, og bilen må køre med op til 750 kg på krogen.

Garantien er forbedret
Alt i alt virker Ford Puma som en interessant bil for dem, der søger en eldrevet Ford, og som ikke har behov for den store brugsværdi. Den danske importør er heldigvis fulgt med markedet og sælger nu bilen inklusive en nyvognsgaranti på fem år, der dog kun gælder til og med bilen har kørt 100.000 km.
Prisen på Ford Puma er langt hen ad vejen attraktiv, men konkurrencen er blevet benhård med mange nye modeller i denne klasse. Så har man behov for f.eks. længere rækkevidde eller mere bagsædeplads, findes der en del andre modeller til nogenlunde samme pris, som man også bør tage med i sine overvejelser.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2011 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.
