Renault Megane bagfra
Biltest

Renault Megane - når enden er god ...

Langt det meste er godt i den helt nye Renault Mégane. Mere plads, bedre økonomi og flere tekniske detaljer. Motor har testet Mégane og roser dens motor og førerplads, mens bagsædepladsen får et lille minus.
Renault Megane fra siden

Motors vurdering

Renault Megane

18,9 km/l
Benzin
257.780 kr.
  • Udstyr
  • Motor
  • Instrumenter
  • Bagsædeplads
  • Ikke 3 års garanti
  • Nødbremse ikke standard
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.2 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    119 g/km
  • Effekt
    130 hk
  • Moment
    205 Nm
  • Topfart
    197 km/t.
  • Acc. (0-100)
    10,6 sek.
  • Køreklar vægt
    1.280 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.650 kg
  • Bagagerum
    384 liter
  • Akselafstand
    267 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 2 / 12
  • Mål
    L:436 cm B:181 cm H:144 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 17 km/l
  • Beregnet økonomi 3,35 kr./km

Sikkerhed

2015
Luk

Renault er i øjeblikket inde i en rivende udvikling, hvor alle modeller får en markant fornyelse af de udvendige linjer. Det gælder ikke mindst denne nye udgave af Mégane, der har fået et ydre, der skiller sig ud fra mange af konkurrenterne.

Også indvendigt har fabrikken tænkt i nye baner, og det gør, at man i høj grad fornemmer, at det er en helt ny bilmodel, man sætter sig ind i. I hvert fald hvis man springer basisudgaven over.

Læs også: Motors gruppetest af 10 biler i Golf-klassen

Mest iøjnefaldende er syvtommersskærmen i midten af instrumentbordet, men også et digitalt instrumenthus og permanent dataopkobling vidner om en moderne bil. På sikkerhedsområdet er der også kommet masser af nye funktioner, mens motorprogrammet er mere traditionelt.

Den nye Mégane er netop kommet til landet og sælges til priser fra 194.000 kr., men grundudgaven er lige skrabet nok, så billigste udgave med den vigtige automatiske nødbremse koster fra 240.000 kr.

Renault Megane kabine
Førerpladsen er præget af den store skærm i midten og instrumenthuset med de farverige digitale instrumenter. Betjeningen af bilen er enkel og langt bedre end i den forrige model.

Længere og lavere

Det er fjerde generation af Renault Mégane, der nu ruller ud fra fabrikken, der trods det franske ophav rent faktisk er placeret i Spanien. I forhold til forgængeren er den nye Mégane blevet seks cm længere, men små tre cm lavere. Det er med til at give bilen et mere dynamisk udseende, der understreges af LED-lyset både for og bag.

Læs også: Motors test af Fiat Tipo - læs test her

Akselafstanden er øget med tre cm, og det skulle man tro kastede en bedre bagsædeplads af sig, end tilfældet er. Bevares, man kan sidde der, og et par mindre børn vil givetvis nyde pladsen, men helt så god som konkurrenterne Opel Astra og VW Golf er den altså ikke. Det er nok bilens største minus, og det er et af de få forhold, man skal vurdere grundigt, før man køber bilen.

Ved forsæderne er der derimod gode forhold, og det er dejligt at se, at Renault nu har fået lavet et par (næsten) velfungerende kopholdere og gode fralægningspladser mellem forsæderne.

Renault Megane bagsæde
Knæpladsen er ikke imponerende, og også loftshøjden er ret begrænset. Det er på dette punkt, at Renault Mégane er knap så god som konkurrenterne. Særligt midterpladsen generes af den store midterkonsol.

Avanceret multimedieanlæg

Bagagerummet er med sine 384 liter, som man forventer i en bil af denne størrelse, og undlader man at tilkøbe et regulært reservehjul, får man også et brugbart rum under gulvet. Bagsædets ryglæn kan foldes forover, men det er ikke rigtig smart lavet, og gulvet bliver således ikke helt plant. Alt i alt er Mégane trods dette rimeligt udformet og indrettet, men dog ikke en bil, der sætter nye standarder.

Renault Mégane kører derimod forbi mange af konkurrenterne, når talen falder på bilens smarte førerplads. For det første er instrumenthuset indrettet med en farveskærm i stedet for traditionelle viserinstrumenter. Det gør det muligt at tilpasse farver og layout ud fra en række forskellige formater, og det er let at finde en indstilling, der både ser godt ud, og som er let at aflæse. Særligt de store, tydelige digitale tal, der viser hastigheden lige i synsfeltet, er rigtig rart i hverdagen.

Læs også: Motors test af Hyundai i30 - læs test her

Dernæst er der selve skærmen i midten af instrumenthuset. Her kan man styre mange smarte funktioner. Dels er der FM-radio med DAB+ samt mulighed for at streame musik fra en smartphone eller andre musikenheder. Dels er der mulighed for at styre telefonen, og her er det rart at kunne foretage opkald ved blot at tale på dansk til bilen og bede den om at ringe op til en kontaktperson.

Renault Mégane kører derimod forbi mange af konkurrenterne, når talen falder på bilens smarte førerplads.

Der er også indbygget navigation fra TomTom. Her hentes kortopdateringer og trafikmeldinger løbende via indbygget datakommunikation, og her er de første 12 måneder inkluderet i bilens pris. Herefter skal man påregne en udgift på 549 kr. om året for at kunne benytte den mulighed.

Forbindelsen giver også mulighed for at anvende andre af de apps, Renault tilbyder via R-Link. Der er endnu ikke så mange, men der er en del på vej. Skærmen er let at betjene, og det er et stort plus, at der er danske menuer til de mange omfattende systemer. Det er en stor hjælp i hverdagen.

Som udgangspunkt er der tre udstyrsniveauer: Life, Zen og Bose. Kun Bose har nødbremse som standard. Man kan ikke få det til Life, og det kos­ter 6.900 kr. ekstra til Zen. Vi peger derfor på Zen med sikkerhedspakken som bedste køb, mens Life ikke er relevant.

Renault Megane bagagerum
Den tophængslede bagklap åbner for et bagagerum på 384 liter. Bagagerummet er pænt beklædt.

Bremser over 30 km/t.

Nødbremsen fungerer ikke som i mange andre biler. Den virker nemlig først fra 30 km/t. og op til 140 km/t. og advarer først med lyd og lys og bremser derefter, hvis man ikke gør noget. Det er en lidt ringere løsning end hos mange af konkurrenterne, men bestemt pengene værd.

Zen har desuden advarsel for at køre ud over kantlinjerne i vognbanen samt en skilteaflæser, der ser hastighedsskiltene langs vejen, og som viser dem i instrumenthuset, så man advares, hvis man kører for stærkt. Derudover er der automatisk op- og nedblænding af det lange lys. Alt i alt et udmærket sikkerhedsniveau.

Læs også: Motors test af Peugeot 308 - læs test her

Selve bilen er også ret godt beskyttet i tilfælde af en kollision. Testresultatet fra Euro NCAP udløste de maksimale fem stjerner, og man kan derfor køre trygt i en Mégane. Hjælpesystemerne mindsker risikoen for, at man kører galt, og skulle det værste ske, er man godt beskyttet inde i bilen, uanset om man er fører, forsædepassager eller et barn i en autostol, der er monteret i isofix­beslagene på bagsædet.

Topmodellen, Bose, har derudover aktiv fartpilot, der virker mellem 50 og 140 km/t., samt LED-forlygter, der giver et konstant skarpt lys både ved nær- og fjernlys. Merprisen på knap 70.000 kr. er desværre til at få øje på, så det er næppe den udstyrsmodel, der sælges flest af.

Renault Megane skærm 1
Skærmen over midterkonsollen er let at betjene, når man først har fanget opbygningen.

Diesel mest økonomisk

Motorprogrammet omfatter to benzinudgaver og to dieseludgaver. Mindste benzinmotor er en 1.2-liters turbomotor med enten 100 eller 130 hk. Den store af dem kan fås med et selvskiftende dobbeltkoblings-automatgear, mens de øvrige er med seks manuelle gear.

Skal det være en dieseludgave, står valget mellem en 1.5-liters diesel med 110 hk eller en 1.6’er med 130 hk. Her er det den mindste udgave, der fås med dobbeltkoblingsgearkassen, og også her har de to andre udgaver en manuel sekstrins gearkasse.

Vi har regnet på økonomien ved at køre benzin eller diesel. Da dieseludgaverne med deres 25-30 km pr. liter kører markant længere på literen end benzinudgaverne, er der altid bedst økonomi ved at køre på diesel frem for benzin. Selv benzinudgaven med 100 hk er kun billigere at eje end dieseludgaven med 110 hk, hvis man kører mindre end 8.000 km pr. år. Men har man ikke et kørselsmønster, der passer til en dieselmotor, bør man selvsagt vælge benzineren for at undgå de ekstra service- og reparationsomkostninger, der i nogle tilfælde kan følge med et alt for lille kørselsbehov.

Læs også: Motors test af Volvo V40 - læs test her

Vi har prøvet både benzin- og dieseludgaverne med 130 hk. Begge versioner giver en god køreoplevelse. Dieseludgaven er naturligvis hurtigst, men overraskende nok var der også en meget god sammenhæng mellem ydelse og forventninger i 1.2’eren.

Benzinmotoren kører harmonisk, og den trækker godt selv fra lave omdrejninger. Støjniveauet var i øvrigt meget lavt i både benzin- og dieselmotoren. Benzineren viste kun 2.800 motoromdrejninger ved 130 km/t., og det er en af forklaringerne på det lave støjniveau.

I det hele taget kører Mégane helt upåklageligt. Den kører pænt lige ud, virker ikke sidevindsfølsom, og bremserne er lette at dosere. Servostyringen er af den rent elektriske type, men Renault har virkelig fået styr på teknikken, og i Mégane føles styretøjet rart. Forlyset er rimeligt på Zen-versionen og ligefrem imponerende på Bose med LED-forlygter.

Renault Megane knapper
Klimaanlægget kan indstilles i tre autoindstillinger for blæseren: „Soft”, „Auto” og „Fast”.

Gennemsnitlig økonomi

Ser man på anskaffelsespriserne, er Mégane på niveau med de fleste konkurrenter, men ikke på niveau med den ligeledes nye Opel Astra, når man tager merprisen for sikkerhedsudstyret med i beregningen.

Man kan tegne en service- og reparationsaftale, der dækker alle planlagte serviceeftersyn samt alle uforudsete udgifter. For en periode på fem år og 100.000 km koster det årligt 6.348 kr. Det er ikke direkte billigt, men alligevel en ordning, Motor anbefaler. Mégane sælges nemlig kun med to års garanti.

Læs også: Motors test af VW Golf

Man kan tilkøbe en fem års garantilignende dækning for 5.590 kr. en gang for alle. Den kan være et alternativ, men bedst er det med den omfattende reparationsaftale, for jo mere avanceret en bil er, jo mere kan gå i stykker, og det kan blive langt dyrere i længden end prisen for service- og reparationsaftalen.

Samlet set er Renault Mégane et frisk pust i Golf-klassen. Bilen ser smart ud, kører godt, har et flot sikkerhedsniveau og en god brugsværdi. Mégane sætter på ingen måde nye standarder, men det, den gør, gør den godt, og det er et stærkt udgangspunkt for et langt og godt bilejerskab.