Kia Sportage – Sejlivet SUV skifter til strøm

Femte generation af Kias mellemstore SUV er en helt ny og lækker udført bil. Den fås for første gang som plugin-hybrid – perfekt timing at følge den kraftige tendens i SUV-klassen.

Kia Sportage set forfra
Forpremiere

Motor mener

Kia Sportage er blevet en overordentlig lækker og veludstyret bil og fås i utrolig mange versioner. Opladningshybriden er det oplagte valg pga. pris, ydelse og grønt potentiale.

FREDERICIA I næsten 30 år har Kia haft den mellemstore SUV Sportage, som mange år har været mærkets mest solgte model i Europa – uden at den er røget helt til tops i det danske Kia-salg.

Men med ankomsten af femte generation rammer SUV’en mere plet i forhold til danske bilkøberes præferencer. Den nye Sportage kommer nemlig som plugin-hybrid, og det er en type, som vælges af næsten halvdelen af køberne i den mellemstore SUV-klasse. Andre 25 procent i klassen køber rene elbiler.

Trods de elektriske modellers kraftige dominans vil Kia i Danmark også tilbyde både benzin og diesel. Det sidste er ved at være en marginal variant, men kan give rigtig god mening for bilister med stort kørselsbehov.

Førerpladsen i de dyrere udgaver har de to flotte, sammensatte 12,3-tommerskærme.
Førerpladsen i de dyrere udgaver har de to flotte, sammensatte 12,3-tommerskærme. Men der er samtidig mange fysiske og elektroniske knapper, så man ikke skal alt for meget ind i menuer.

Hvad er nyt på Kia Sportage?

Men det er ikke kun hybridteknikken, der giver den nye Sportage gode kort på hånden. Bilen er fuldstændig ny med nyt design og er bygget på en ny platform. Den har fået en markant opgraderet kabine, bedre plads til bagage og omfattende sikkerhedsfunktioner.

Sportage 5 er vokset en smule på alle ledder, men i kabinen er pladsforholdene kun blevet marginalt bedre, og benpladsen ved bagsædet er ligefrem skrumpet en anelse i plugin-hybriden. En fin nyskabelse er den praktiske 40:20:40-deling af ryglænet, og i topudgaverne er der separat temperaturstyring ved bagsædet.

Bagagerummet er vokset en del, noget der også var temmelig tiltrængt fra forgængeren, som havde middelmådige 439 liter. Nu er der hele fire størrelser afhængig af motorvariant: 526 liter i dieselen, 540 liter i plugin-hybriden, 562 liter i benzinudgaven med mildhybrid-teknik og 591 liter i den standardmæssige benzinmodel.

Forskellen ligger i „kælderrummet“, og når plugin-hybriden ikke er dårligst, er det, fordi der er fundet plads til højvoltbatteriet mellem akslerne. Når bagsædet lægges ned, er forskellen til forgængeren endnu mere markant. Med 1.780 liter kan der være 300 liter mere end før.

Instrumenthuset er (heldigvis) mere konventionelt i sit design end i EV6.
Instrumenthuset er (heldigvis) mere konventionelt i sit design end i EV6.

Store skærme i Kia Sportage

Bevæger vi os om til førerpladsen, er der virkelig møbleret om. Her møder man i topudgaverne en flot og buet gigantskærm på 2 x 12,3 tommer i samme stil som i elbilen EV6.

Genbrug er der også af et velfungerende elektronisk panel, som skiftevis kan styre klimaanlæg og infotainment.

Mens de store skærme fysisk er som i EV6, er deres visning helt anderledes – mere traditionel og uden de voldsomme og nytteløse farveeffekter, der plager elbilen.

Mange vil formentlig også sætte pris på den enkle betjening af sædevarme, ratvarme m.m. i Sportage – som sker via fysiske knapper i den store midterkonsol.

De store skærme findes kun i topudgaverne. Øvrige versioner har mere traditionelle og mindre skærme både i midten og instrumenthuset.

Men uanset skærmstørrelse er kabinen i Sportage lækkert udført med rene linjer og gedigne materialer, og der er adskillige muligheder for sædebetræk, bl.a. en kombination af ruskind og kunststof.

I den brede midterkonsol er der nemt tilgængelige knapper til bl.a. sæde- og ratvarme.
I den brede midterkonsol er der nemt tilgængelige knapper til bl.a. sæde- og ratvarme.

Vildt frontdesign på Kia Sportage

Udvendigt, hvor Kia særligt i fronten ikke har holdt sig tilbage med effekter, kan man nu vælge hele 22 karrosserifarver, da GT-Line også kan kombineres med sort tag. GT-line adskiller sig i det hele taget ganske meget i design, særligt på fronten.

Der er LED-lygter for og bag (og mulighed for adaptive matrix-lygter), men i nogle udgaver gælder det ikke blinklys, og i kabine og bagagerum kører Kia videre med de halvsøvnige glødepærer.

Headup-display fås ikke, mens det er muligt at tilvælge stort glastag, der kan åbnes.

Gearvælgeren er nu en drejeknap, der styrer gearkassen elektronisk.
Gearvælgeren er nu en drejeknap, der styrer gearkassen elektronisk. Men grundudgaver har gammeldags gearvælger.

Hvor sikker er den nye Kia Sportage?

Den nye Sportage fås med stort set alt, hvad man kan ønske sig af sikkerhedssystemer, en stor del som standard i alle udgaver. Det er et stort skridt frem fra den nuværende generation, som er blevet solgt uden nødbremse.

En særlig finesse er blindvinkel-advarslen, der som på andre Kia- og Hyundai-modeller er suppleret med en digital udgave af sidespejlet inde i instrumenthuset, når blinklyset aktiveres. Bilen kan justere hastigheden efter fartgrænser m.m., men det er kun et forslag fra bilen, som skal bekræftes af føreren.

Unikt er også den delvist selvkørende funktion. Tager man hænderne af rattet og ikke tager fat, når bilen forlanger det, vil den sætte hastigheden ned til 60 km/t.

Bagsædepladsen er fin, og ryglænet praktisk delt i forholdet 40:20:40.
Bagsædepladsen er fin, og ryglænet praktisk delt i forholdet 40:20:40. Der er luftdyser og i nogle udgaver separat temperaturstyring og sædevarme.

Hvad koster Kia Sportage?

Mindste motor er en 1.6 benzin med 150 hk (fås også med 180 hk), manuelt gear, som i billigste udgave koster 335.000 kr., mens næste trin har samme ydelse, men automatgear, mildhybrid-teknik og lidt bedre benzinøkonomi. Den koster 30.000 kr. mere.

Med Prestige-udstyr er merprisen 40.000 kr., for her følger der en fin, elektronisk styret gearvælger med. Besynderligt, at Kia har valgt at beholde mekanisk gearvælger i grundmodellen.

1.6 benzin med 150 hk er eneste version, Motor har haft lejlighed til at prøve, og det er en glimrende allround-motor, og hvor benzinmotoren slukker oftere end før.

Plugin-hybriden, som ventes at blive langt mest populær, kommer lidt senere. Her begynder prisen for en Prestige-udgave ved 365.000 kr., mens en GT-Line fås fra 415.000 kr.

Bagtil giver den tværgående baglygte en tydelig lighed med elbilen EV6.
Bagtil giver den tværgående baglygte en tydelig lighed med elbilen EV6.

Hvor lang rækkevidde har Kia Sportage på el?

I plugin-udgaven af Kia Sportage får man 265 hk og en forventet el-rækkevidde på 70 km ved hjælp af batteriet på knap 14 kWh (brutto).

Elmotoren er oppe på 77 kW (105 hk), men man skal alligevel forvente, at benzinmotoren starter ofte. Kia siger, det er nødvendigt for at sikre motorens langsigtede holdbarhed.

På grund af afgiftssystemet er plugin-hybriden det oplagte valg for de fleste med lav pris, høj ydelse og firehjulstræk. 

Versionerne med benzin- og dieselmotor har i det danske modelprogram altid forhjulstræk, mens opladningshybriden altid har firehjulstræk (via mekanisk forbindelse).

Dieselmodellen må trække 1.950 kg, øvrige varianter har en påhængsvægt på 1.650 kg, mens plugin-hybriden formentlig lander på 1.350 kg.

Kia Sportage er i Danmark fra februar, mens plugin-hybriden følger efter til april. Bilen fremstilles i Slovakiet.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Kontakt rådgivningen

Kia Sportage set bagfra

Kia Sportage

15,1 km/l
Benzin
410.000 kr.
  • Modeludbud
  • Sikkerhedsudstyr
  • Bagageplads
  • Garanti
  • Mekanisk gearvælger med grundudstyr
  • Ikke LED overalt
  • Mindre skærme i grundudgaver
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1,6 liter – 4 cyl.
  • CO2 udledning
    150 g/km
  • Effekt
    150 hk
  • Moment
    250 Nm
  • Topfart
    189 km/t.
  • Acc. (0-100)
    10,3 sek.
  • Køreklar vægt
    1.750 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.650 kg
  • Bagagerum
    562 liter
  • Akselafstand
    268 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    7 / 5 / 12
    Bil: Maks. 150.000 km
  • Mål
    L:452 cm B:187 cm H:165 cm
Luk