FDM mener
BYD Dolphin Surf er ikke blot meget billig med sin fra-pris på 150.000 kr., den har også ganske høj standard på de fleste områder, bl.a. sikkerheden. Og så er der forbløffende god plads i miniputten.
KØBENHAVN Her er den type bil, mange har ventet på: en elbil i størrelse Extra Small til en yderst lav pris. Det blev verdens største elbil-producent, kinesiske BYD, der kommer først med en ultrabillig elbil, efter at Dacia gjorde et forpjusket forsøg for tre år siden.
BYD Dolphin Surf, kendt som Seagull i Kina, er bestemt ikke forpjusket. Tværtimod er det en forbløffende godt bygget, ganske rummelig og højt udstyret mikrobil, der har potentiale til at samle den mentale arv efter 2010’ernes VW Up op.
Her er en bil, der kan gøre det ud som pendlerbil (hvis man ikke har alt for langt), som bil nr. to, til bymennesker, som bilen til pensionisterne og til alle andre med et lille eller moderat kørselsbehov. Eller som kommunale tjenestebiler.
Video: Se nærmere på BYD Dolphin Surf
Hvad koster BYD Dolphin Surf?
Alene ved sin pris påkalder Dolphin Surf sig stor og fortjent opmærksomhed. Blot 150.000 kr. koster billigste udgave, hvilket gør den til Danmarks billigste bil. Der er ikke engang tale om en skrabet bil, selvom der mangler noget oplagt komfortudstyr. Og så kan den først leveres i foråret 2026.
Største svaghed er rækkevidden. Modellens 30-kWh LFP-batteri rækker kun til 220 km efter den officielle måling, og ved motorvejskørsel om vinteren kommer man ikke langt. Hvis man kun vil lade til 80 pct. og ikke tør køre under 10 pct., skal man ind at lade for hver 75 km.
Men det er heller ikke det, Dolphin Surf er skabt til. Det er en bybil, selvom den faktisk er behagelig nok ved 130 km/t og kan gå op til 150 km/t.

Flot sikkerhedsudstyr i alle udgaver
Grundmodellen Active er pænt udstyret og har næsten det hele i sikkerhedsudstyr, bl.a. bakkamera, seks airbags, adaptiv fartpilot, nødbremse og vognbaneassistent. Dertil også navigation, digital nøgle (i telefonen) og mulighed for at trække 3,3 kW ud af bilen til f.eks. hobbyudstyr.
Men der er alligevel god grund til at kikke mindst et trin op til Boost. Så vokser batteriet til 43 kWh og den officielle rækkevidde til 322 km. Den koster 25.000 kr. mere og inkluderer lidt mere udstyr, bl.a. alufælge og eljusterbart førersæde. Motoren er i begge tilfælde på 88 hk.
Opladningen sker med op til 65 kW på det lille batteri og med op til 85 kW på det store. I betragtning af batteriernes størrelse er det ok – i begge tilfælde tager det (ned til) 30 minutter at komme fra 10 til 80 pct. Bilen har ikke varmepumpe, og det kan heller ikke tilvælges.

God plads til fire i BYD Dolphin Surf
Topmodellen Comfort, som er den, FDM kortvarigt har prøvet, koster yderligere 15.000 kr., dvs. 190.000 kr. Det øger motorydelsen til hele 156 hk, og en række mangler på udstyrslisten fyldes ud.
Det gælder bl.a. varme i forsæderne, trådløs telefonopladning og LED-forlygter. Desuden får man 360-graderskamera og eljusterbart passagersæde. Ratvarme kan tilvælges for 2.500 kr.
Dolphin Surf – kan vi ikke nøjes med at kalde den Surf? – er en blanding af en mikrobil og en minibil. Med en længde på fire meter (12 cm mere end i Kina) havner den faktisk i miniklassen, men bredden på blot 1,72 meter placerer den tættere på mikroklassen. Det giver kun plads til to personer på bagsædet.
Til gengæld er er forbløffende god plads til fire voksne i den klejne bil. Knæpladsen er bedre end i de fleste minibiler og bedre end i en del biler i større klasser. Der er tilmed isofix-beslag på alle tre passagersæder.

God plads til bagage i BYD Dolphin Surf
Så kunne man tro, at bagagerummet var ubrugeligt. Det er det ikke. Det er på lidt over 300 liter inklusive et stort kælderrum under bundpladen. Mikrobiler som VW Up klarer kun knap 200 liter, mens Toyota Aygo X, den sidste overlevende af de oprindelige mikrobiler, tilbyder 231 liter.
Surf kan ikke fås med anhængertræk, hvilket ikke er så overraskende. Den danske importør er ved at undersøge, om der kan monteres trækkrog til en cykelholder og lignende. Bilen må heller ikke få tagboks.
Forsæderne virker også gode, og førerpladsen er generelt godt indrettet. Surf er som så mange kinesiske biler særdeles skærmbetjent, men der er dog knapper til bl.a. køreprogrammer. Det virker dog lidt spildt, at der er to fysiske knapper til at tænde og slukke for klimaanlægget.

Lang garanti på BYD Dolphin Surf
Sagde vi klimaanlæg? Det er der faktisk ikke. Der er kun manuel aircondition uden termostat, så man kommer til at bruge en del tid på at skrue op og ned for luftstrømmen, og hvor kold, luften skal være. Irriterende er også, at de midterste luftdyser sidder helt nede i knæhøjde.
Midterskærmen er en fin sag på 10,1 tommer (kan sågar drejes mellem vandret og lodret, som BYD altid tilbyder), mens førerdisplayet er en 7”-skærm. Der er trådløs Apple Carplay og Android Auto i alle udgaver.
Garantien er helt i top med seks års fabriksgaranti (150.000 km), mens der er otte år og hele 200.000 km på batteriet.
Flere elektriske bybiler på vej
Surf med det største batteri kan leveres fra juli, og den danske importør forventer at kunne sælge 1.200 stk. resten af året. Det er uden 150.000 kr.-udgaven, som først kan leveres i foråret 2026.
BYD’s mikrobil er kun den anden af slagsen efter Hyundai Inster, som koster fra 180.000 kr. med større batteri. Men adskillelige andre små elektriske biler i intervallet 150.000-180.000 kr. er på vej.
I 2026 kommer Renault Twingo og Dongfeng Box, og i 2027 kan man se frem til VW ‘ID.1’ og Nissan ‘Pixo’.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2011 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.