Mazda 6e - Skarp pris på flot Tesla-kopi

Elbilen Mazda 6e er en festlig og flot bygget hatchback, der dog på visse områder føles som en kopi af Tesla Model 3.

Elbilen Mazda 6e med rød metallak kører på en vej.
Forpremiere

FDM mener:

På overbevisende måde viser Mazda sin kompetence inden for indretning af kabiner. Her er lækre materialer, flot design og en høj brugsværdi. På det elbilstekniske område føles Mazda 6e derimod knap så selvsikker. Men til prisen får man under alle omstændigheder en elbil, der kan mere end det, de fleste ville forvente.

LEVERKUSEN Japanske Mazda har udviklet sin nye elbil, der kort og godt hedder Mazda 6e, sammen med sin kinesiske partner, Changan. Af samme grund bygges bilen i Kina, og netop det udgangspunkt har sat sine spor ved bilens betjening.

Mazda 6e er nemlig betjeningsmæssigt opbygget på samme måde som de fleste andre elbiler fra Kina, der alle langt hen ad vejen har kopieret Tesla. Mange af funktionerne i Mazda 6e skal derfor styres fra en stor skærm på instrumentbordet via menuer med et hav af funktioner.

Og i lighed med flere andre kinesiske elbiler er menuerne i Mazda 6e indrettet så uoverskueligt, at man helst skal undgå at betjene den del af bilen, mens man kører. Lige præcis dette forhold dæmper derfor vores begejstring for denne familie-elbil.

Men heldigvis er det Mazda selv, der har stået for det udvendige design og selve indretningen af bilen. Og her blev vi til gengæld positivt overraskede. Den lange, femdørs hatchback har virkelig flotte linjer med mange lækre detaljer som f.eks. de avancerede lyseffekter for og bag, en spoiler, der vipper op, når man kører på motorvej, samt de rammeløse ruder i sidedørene.

Video: Se nærmere på Mazda 6e:

Indvendigt mødes man af en kabine med mange flotte materialer, der er sammensat på en smagfuld og en ret eksklusiv måde, præcis som man kender fra andre af Mazdas nyeste modeller. Mazda 6e er derfor kort og godt en imponerende bil at se på, men en knap så imponerende bil at betjene. Bilen kan både pris- og størrelsesmæssigt sammenlignes med Tesla Model 3, men Mazda 6e har alligevel en noget bedre brugsværdi takket være den store tophængslede bagklap.

Mazda 6e
Der er tale om en femdørs hatchback med ret så flotte linjer. Under bagruden er der en spoiler, der automatisk vipper op, når hastigheden overstiger 90 km/t. Den vipper ned, når farten på Mazda 6e igen kommer under 50 km/t.

Prisen virker indbydende

I og med Mazda 6e bygges i Kina, har det været muligt for fabrikken at lægge sig fast på et udstyrsniveau, der i den grad imponerer. Der er to niveauer at vælge mellem, men de er ret ens, og handler mest om, hvorvidt man vil have sæder med kunstlæder eller ægte læder. Begge udgaver har f.eks. eljusterbare sæder, et stort headup display, en enorm midterskærm, et separat instrumenthus samt en masse andet udstyr, der vil være for omfattende at remse op. Billigste udgave koster 300.000 kroner, og merprisen for udgaven med ægte læder er små 15.000 kroner. Det er skarpe priser, der placerer Mazda 6e som en attraktiv bil for dem, der søger en elbil i denne prisklasse.

Mazda 6e
Standard Range
69 kWh (LFP)
258 hk                                        479 km       
299.990 kr.

Mazda 6e
Long Range
80 kWh (NMC)
245 hk
552 km
314.990 kr.

Vælg den billigste udgave

Man kan vælge mellem to batteristørrelser, men det er en lidt overflødig valgmulighed, for sjovt nok er det udgaven med det lille batteri, der er den mest oplagte. Det skyldes, at det er to forskellige batteriteknikker, der er tale om, og her er den billigste udstyret med et LFP-batteri, der kan oplades med op til 165 kW på farten.

Det kan desuden tåle at blive opladet til 100 procent dagligt. Udgaven med det store batteri kan kun oplades med 90 kW, da det er opbygget med en anden kemi, der normalt kun bør oplades til 80-90 procent. Og da de to udgaver dermed i praksis ikke har væsentlig forskellig rækkevidde, anbefaler vi, at man går efter den billigste udgave med den højeste ladehastighed.

Derved kan man spare 15.000 kroner, som er prisforskellen mellem de to batteristørrelser. Den billigste og bedste udgave har et batteri på netto 66 kWh, og det kan ifølge fabrikken holde bilen kørende i op til 479 km på en opladning. Udstyrsversionerne hedder Takumi eller Takumi Plus, og merprisen er 15.000 kroner, og for den sum penge får man primært sæder med ægte læder og ruskind i brune nuancer, et todelt glastag med elektrisk betjent undertag samt en række læderbeklædte detaljer ved førerpladsen.

Mazda 6e
Fronten er typisk for Mazda med de to forlygter og den store grill i midten. Under grillen er der et lysbånd, der forbinder de to forlygter, når nærlyset er tændt

Noget uskøn affjedring

Vi tog den nye Mazda 6e med på en prøvetur på lande- og motorveje ved Leverkusen i det tyske Ruhr-distrikt. Her kunne vi med det samme konstatere, at bilen kører støjsvagt, og at den baghjulstrukne elbil er let at køre ved både lave og høje hastigheder.

Men den to tons tunge bil faldt aldrig helt til ro i affjedringen, og det er en skønhedsplet, som man desværre må leve med, idet bilen kun fås med én dækstørrelse og kun én udgave af affjedringen.

Efter vores smag føltes bilen derfor lidt for uskøn ved kørsel på områdets ujævne veje, hvor bilen ofte vippede lidt for meget med skiftevis fronten og bagenden. Heller ikke betjeningen af fartpilot og vognbaneassistent faldt helt i vores smag, da de ikke var lige så nemme at aktivere, som det vi ser i mange andre europæiske biler.

Og ligesom hos Tesla tåler vognbaneassistenten ikke, at man som fører blander sig i styringen, når den først er sat til. Det betyder, at man ofte må opleve de irriterende bib-bib lyde, når assistenten slår fra, fordi man drejer lidt på rattet.

Vi oplevede også, at Mazda 6e kunne finde på at bremse unødigt for noget, som bilen selv opfattede som en forhindring, uden at vi ville mene, at der var behov for en nedbremsning. Begge dele generer, og mindsker lysten til, at man vil bruge assistenterne i hverdagen. Men kører man blot med den adaptive fartpilot uden aktiv vognbaneassistent, er oplevelsen fin. Vi havde dog gerne set, at bilen også selv ville kunne følge de lokale fartgrænser, på samme måde som man ser i mange andre nye biler. Både instrumenthus og head-up displayet er derimod glimrende, og de giver en god hjælp under kørslen.

Mazda 6e
Førerpladsen rummer dels den store skærm i midten, dels en skærm, der gør det ud for instrumenthuset, og endelig et stort head-up display, der vises i forruden. Der er desuden en stor og praktisk midterkonsol.

Må trække op til 1,5 tons

Brugsmæssigt oplevede vi bilen som en stor familiebil med fin plads til fire-fem voksne og med god indbygget komfort. Der er et stort glastag i alle udgaver, og selv om det ikke kan åbnes, så giver det en lys kabine. Ved bagsædet er der en fin styring af friskluftanlægget via en lille skærm mellem forsæderne. Bagagerummet er med sine 466 liter pænt stort, og en elektrisk bagklap efterlader en stor åbning, og er det ikke nok, er der også en frunk fortil på 72 liter.

Mazda 6e kan desuden udstyres med et fuldautomatisk anhængertræk (+17.000 kr.), der må trække op til 1.500 kg, hvis påhængsvognen har bremser og ellers det halve.

Mazda 6e kan allerede nu bestilles hos en af landets 28 forhandlere, og de første biler ankommer ultimo august. Bilen sælges med en fabriksgaranti på seks år eller 150.000 km, hvilket fint lever op til FDMs mindstekrav for garantier på nye biler. Mazda 6e er endnu ikke sikkerhedstestet af Euro NCAP, men Mazda oplyser til FDM, at bilen er udviklet med henblik på, at den kan opnå de maksimale fem stjerner, når den senere skal testes.

Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler

Vi har siden 2011 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.

Læs test af elbiler her

Mazda 6e

MAZDA 6E

El
314.990 kr.
  • Udstyr
  • Plads
  • Pris
  • Betjening
  • Dørhåndtag
  • Ikke matrix-forlygter
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1 elmotor – baghjulstræk
  • CO2 udledning
    0 g/km
  • Effekt
    258 hk
  • Moment
    320 Nm
  • Topfart
    175 km/t.
  • Acc. (0-100)
    7,6 sek.
  • Køreklar vægt
    1.953 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.500 kg
  • Bagagerum
    466 liter
  • Akselafstand
    290 cm
  • Officiel rækkevidde
    479 km
  • Garanti (bil/lak/rust)
    6 / 3 / 12
    Maks. 150.000 km
  • Mål
    L:492 cm B:189 cm H:149 cm
Luk