Guide til køb af ny bil hos forhandler

Du bør forberede dig grundigt, inden du køber ny bil hos en bilforhandler. Prøvekør bilen og forsøg at forhandle dig frem til rabatter og ekstraudstyr.

Et par står over for en bilforhandler, som holder en bunke papirer.
Viden

Når du har undersøgt bilmarkedet grundigt og har fundet frem til nogle interessante biler, gælder det om at udvælge præcis den model, der passer dig.

På de fleste bilimportørers hjemmesider kan du få hjælp til at sammensætte en ny bil efter dine ønsker og farvemuligheder. Der kan være meget at vælge imellem, og det er let at blive fristet af alt det udstyr, som kan tilkøbes.  

Derfor er det vigtigt at holde fokus på det budget, du har til køb af ny bil.

Læs mere: Beregn bilbudgettet til din nye bil

Illustration af underoverskrift Hvordan prøvekører du en bil?

Når du har lagt dig fast på en model, er det tid til at prøvekøre bilen. Det bør foregå både som by-og motorvejskørsel. Gør ikke den fejl at købe den nye bil ud fra, hvordan du tror, den vil køre. Hvis ikke forhandleren har den rigtige model hjemme, så spørg, om den skaffes til et senere tidspunkt, eller se, om en anden forhandler har den stående. 

Prøvekør bilen i minimum 30 minutter, men gerne en time. Typisk kan du først herefter fastslå, om du sidder godt i sæderne, om udsyn og evt. blinde vinkler passer dig, og om bilen eksempelvis er nem at parkere.

Når prøveturen er veloverstået, og motorstørrelse og model er valgt, skal du sammen med sælgeren sammensætte den helt rigtige bil. Gør sælgeren opmærksom på de ønsker du har, og hvilket udstyr du ønsker.

Husk på forhånd at undersøge ekstraudstyr som vinterdæk, anhængertræk, metallak, navigationsanlæg mv. Når I har fundet den rigtige variant, kan I gå til forhandling om prisen.

Illustration af underoverskrift Hvordan får du rabat på en bil?

Det er helt almindeligt at få rabat ved køb af ny bil. Rabatter kan variere fra mellem 5.000 og op til 30.000 kr. Når du skal forhandle en rabat på den nye bil, skal du fastholde, at du er interesseret i en bestemt bil med en bestemt mængde udstyr og ekstraudstyr.

Det er muligt, at bilforhandleren kan tilbyde dig en lidt anden bil til en billigere pris, f.eks. en tidligere års model. I nogle tilfælde kan det være en god og besparende løsning. Men pas på, du ikke ender med en dårligere bil, end den du oprindelig havde udvalgt. Ældre biler kan have dårligere sikkerhedsudstyr, og det er ikke det bedste sted at gå på kompromis.

Ekstraudstyr kan ofte være en genvej til at få rabat på bilen. Forhandleren vil være mere tilbøjelig til at give dig et nedslag i den samlede pris, hvis der er forskelligt ekstraudstyr i spil.

Ekstraudstyret koster dog ikke forhandleren det samme i indkøb, som udstyret står til i kataloget. Ekstraudstyr kan f.eks. være: vinterhjul, rustbeskyttelse, anhængertræk mv.

Læs mere: Det her sikkerhedsudstyr bør din bil have

Illustration af underoverskrift Skal du købe en demobil?

Måske tilbyder forhandleren dig en bil, der har været brugt som demonstrationsbil (demobil). Men vær opmærksom på, at du dermed køber en brugt bil, der allerede har kørt en periode på vejene, og derfor er en del af fabriksgarantien gået.

Da det reelt er en brugt bil, betyder det også, at du typisk ikke vil få nyvogns-erstatning ved totalskade, såfremt du skulle være så uheldig at være involveret i et trafikuheld. Nyvogns-erstatningen og garantien følger ikke kalenderåret, men tidspunktet for bilens indregistrering/levering. Da der er tale om en brugt bil, bør du kun købe bilen til en betydelig lavere pris end en ny.

Du vil altid have 2 års reklamationsret fra tidspunktet for leveringen af bilen.

Læs mere: Sådan fungerer købeloven og reklamationsret

Illustration af underoverskrift Skal den gamle bil indgå i handlen?

Hvis din gamle bil indgår i handlen, så pas på at det ikke bliver dig, der finansierer rabatten på den nye bil ved at få en alt for lav pris for den gamle. Det er ikke altid en fordel at lade den gamle bil indgå i handlen.

Undersøg i stedet hvad du kan få for bilen, hvis du sælger den separat. Få en idé om prisniveauet på din gamle bil, før du skal sælge den. Ofte er det ved privat salg, at den bedste pris opnås.

Hvis du sælger den gamle bil til forhandler, skal du desuden være opmærksom på, at der på slutsedlen skrives den gamle bils reelle pris og ikke en lavere pris for at opnå en rabat på den nye bil. Du bør desuden aftale med forhandleren, at din indbyttede bil sælges som beset.

Læs mere: Sådan sælger du din bil til bilforhandleren

Illustration af underoverskrift Hvordan sikrer du dig, at slutsedlen ikke har fejl og mangler?

Når du som privatperson køber bil hos en bilforhandler, skal du huske, at du som medlem af FDM kan få gennemgået din slutseddel. Ved at klikke på linket herunder kan læse nærmere om, hvordan du bedst gør brug af vores juridiske rådgivning i forbindelse med udfyldelse af slutseddel.

Er du medlem af FDM, er slutseddelkontrol en del af dit medlemskab. Er du ikke medlem, kan du oprette medlemskab samtidig med indsendelsen.

Læs mere: Få FDM til at gennemgå slutsedlen

Hvis du selv ønsker at undersøge slutsedlen for eventuelle fejl og mangler, har FDM skabt en guide, der kan hjælpe dig. Trin-for-trin guides du gennem op mod 14 kontrolpunkter, som du skal være opmærksom på, inden du skriver under på slutsedlen.

Læs mere: Prøv guide til kontrol af slutsedlen

Illustration af underoverskrift Kan du genforhandle købsaftalen?

Når bilforhandleren sætter listeprisen på en bil ned, efter den er leveret til dig, giver det desværre ikke mulighed for at få genforhandlet din købsaftale eller få en del af det betalte tilbage. 

Hvis du kun har underskrevet din slutseddel på den nye bil, men endnu ikke har betalt og fået leveret bilen, og der er taget et prisforhold, er du bedre stillet. Her er du berettiget til at få sat den aftalte pris ned, når listeprisen for bilmodellen nedsættes i tidsrummet, fra slutsedlen er underskrevet, og til levering af bilen sker.

Skulle listeprisen stige, er forhandleren dog ikke tilsvarende berettiget til at sætte den aftalte pris op.

Illustration af underoverskrift Hvad gælder for køb af bil online?

Et stigende antal nye biler kan ikke købes ved fysisk fremmøde hos en bilforhandler. De skal i stedet bestilles og købes via nettet, og det kan der være både fordele og ulemper ved.

Læs mere: Sådan køber du trygt ny bil online

Har du brug for hjælp?

Husk, at du som medlem af FDM kan tage både biltekniske og juridiske eksperter med på råd undervejs, når du køber bil.

Få hjælp til bilkøb