Tjek om corona påvirker din bil - inden det går galt

Undersøg allerede nu om ændringer i din økonomi, kørsel eller ferie påvirker din bil. Jo hurtigere, du får styr på det, jo bedre.

Det kan være en god idé at gennemgå sin økonomi inden, det brænder på
Bilist

Det er individuelt, hvor meget den nuværende krise påvirker dig og din familie. For nogle kan det være næsten det samme, andre har skiftet sommerferien i udlandet ud med en tur i Danmark, og til sidst er der mange, der har mistet deres job.

Når livet ændrer sig, er det en god idé at kigge på, hvordan dine behov har ændret sig i takt. Det kan være, du skal spare – det kan også være, du skal køre mindre. Måske er du ved at købe en ny bil, men skal genoverveje, hvilken bil, det skal være.

Få hjælp af FDM

Som medlem af FDM kan du kontakte vores rådgivning om alle de bekymringer, du måtte have omkring din bil.

Bliv medlem

Husk, at du som medlem af FDM altid kan kontakte vores rådgivning og få hjælp til store og små spørgsmål vedr. din bil.

Min indtægt har ændret sig

Gennemgå FDMs Bilbudget og se et overslag på, hvad din bil koster pr. kilometer. Kig på, hvor meget du kører og betaler nu, og se om du stadigvæk har råd til bilen.

Hvis du ikke har råd til at beholde den, har du forskellige muligheder.

Hvis bilen er leaset på en FDM Privatleasingkontrakt er du kun bundet i 12 måneder. Er du derfor mere end et år inde i din leasingaftale, kan du levere bilen tilbage med 1 måned + løbende måneds varsel. Husk, at du ikke får førstegangsbeløbet retur - og hav i mente, at du i samme omgang skal betale for eventuelle skader og overkørte kilometer.

Har du tegnet gæld i bilen, er det ikke altid en god idé at sælge den – jo kortere tid, du har haft bilen, jo større er risikoen nemlig for, at du skylder flere penge, end du kan få for bilen.

Mit kørselsbehov har ændret sig

Hvis dit kørselsbehov har ændret sig, er det ikke nødvendigvis et problem – det kommer an på, hvordan du har haft bil indtil videre.

Som udgangspunkt er der ikke nogen grund til større bekymring, hvis dit kørselsbehov er faldet. I næsten alle tilfælde vil det gøre det billigere for dig at have bil. Til gengæld skal du være opmærksom på, at dit kørselsfradrag måske også falder – og du har selv pligt til at indberette det til skattevæsnet.

Læs mere: Sådan undgår du skattesmæk for at arbejde hjemmefra

Hvis dit kørselsbehov er steget, skal du undersøge, om din forsikringspræmie er sat ud fra kørselsbehov. I så fald skal du orientere dit forsikringsselskab. Din præmie vil med al sandsynlighed stige – men hvis du ikke gør det, og kommer i et uheld udover de aftalte kilometer, kan du risikere at forsikringen nægter at erstatte dele af skaden. Det bliver hurtigt en dyr affære.

Husk, at et ændret kørselsmønster også ofte vil påvirke, hvor tit bilen skal til service.

Hvis du har leasingbil

Har du en leasingbil, skal du derudover også holde øje med de kilometer, der er i din leasingaftale. Modsat kørselsbehovet hos din forsikring, som kan ændres relativt nemt, er kilometerantallet på en leasingaftale typisk mere besværligt at få ændret.

Kører du flere kilometer end der står i din leasingaftale, vil du blive opkrævet en kilometerpris for såkaldte overkørte kilometer. Prisen fremgår af din leasingaftale. Har du behov for den ekstra kørsel, kan ekstraudgiften dog sagtens være det værd.

I nogle leasingaftaler får du også tilbagebetalt penge, hvis du har såkaldte underkørte kilometer. Det er dog ikke altid tilfældet, men du kan tjekke din leasingaftale for at se om, og hvor meget, du eventuelt får i det tilfælde.

Mine ferieplaner har ændret sig

Havde du i forvejen planlagt at holde Kør Selv-ferie, burde du allerede have planlagt at bilen skal være i form til det – det er trods alt mindre krævende at køre til Aalborg end til Alicante. Havde du dog planlagt en tur med tog eller fly, skal du sørge for, at bilen er i form til en længere tur.

Læs mere: Gør bilen klar til kør selv-ferien

Har du allerede booket hotel, billeje eller andet til turen, så undersøg dine rettigheder. Det er ikke sikkert, corona-epidemien giver dig ret til at få dine penge tilbage – det kommer f.eks an på, om grænserne til din destination er lukkede på afrejsetidspunktet, eller om flyet bliver aflyst. Du må derfor væbne dig med tålmodighed, hvis du ikke allerede har en afklaring.