Det bliver – igen - lidt dyrere at tage bilen på arbejde

Lavere brændstofpriser betyder, at både kørselsfradraget og befordringsgodtgørelsen falder en smule i 2021. Som noget nyt kan du nu få godtgørelse for at bruge el-løbehjul på jobbet.

Kørselsfradraget falder i 2021
Bilist

Det bliver lidt dyrere at tage bilen på arbejde i 2021.

Udsigten til lavere brændstofpriser betyder nemlig, at Skatterådet har valgt at sænke satserne for kørselsfradraget for 2021.

Kørselsfradraget er det fradrag, alle danskere med mere end 25 kilometer til og fra arbejde kan få uanset transportform.

Lavere brændstofpriser

”Når satserne kommer til at falde, skyldes det hovedsageligt, at vi forventer en lavere benzinpris i 2021, end vi forventede sidste år. Men det spiller også ind, at bilerne fortsat kører længere på literen,” siger Jane Bolander, der er ny formand for Skatterådet, i en pressemeddelelse.

Skatterådet tager i år udgangspunkt i en benzinpris på 11,31 kr. pr. liter. Det er godt en krone mindre end i 2020.

Læs også: Sådan undgår du skattesmæk, når du arbejder hjemme

Satser for kørselsfradrag 2021
År Sats for kørsel 25-120 km Sats for kørsel over 120 km
2020 1,96 kr. pr. km 0,98 kr. pr. km
2021 1,90 kr. pr. km 0,95 kr. pr. km

Faldet i fradraget er en smule større end de senere år. Har du mellem og 25-120 kilometer til og fra arbejde, falder satsen med seks øre til 1,90 kr. pr. km. Kører du mere end 120 kilometer, falder satsen tre øre til nu 0,95 kr. pr. km.

Det er ikke kun kørselsfradraget, der falder, det samme gør befordringsgodtgørelsen, som du kan få, hvis du stiller din egen bil til rådighed i arbejdsøjemed.

Her falder satserne hhv. otte og seks øre, alt efter hvor meget du kører.

Satser befordringsgodtgørelse 2021
År For de første 20.000 km For kørsel over 20.000 km
2020 3,52 kr. pr. km 1,96 kr. pr. km
2021 3,44 kr. pr. km 1,90 kr. pr. km

Læs også: Behov for enklere skatteregler ved samkørsel

Skævt regnestykke bag sats

En god mobilitet er afgørende for både den enkelte og for dansk økonomi. Derfor har FDM tidligere kritiseret satserne.

”Med fare for at gentage os selv, mener vi, at det er den gale vej at gå, når man gør det dyrere at tage bilen på arbejde, eller stiller den til rådighed for sin arbejdsgiver. Man skal huske på, at for mange er bilen en forudsætning for at kunne komme på arbejde,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

”Hvorvidt forventningen til brændstofpriserne er korrekt, må tiden vise, men med udrulningen af coronavacciner vil en mere logisk forventning dog være, at forbruget, og dermed prisen, vil øges i 2021. Ser man bort fra brændstofprisen, mener vi, at det beløb, der i satsen er afsat til afskrivning af bilen, er alt for lille. Da der er tale om et skattemæssigt fradrag, betyder det, at man reelt får under en tredjedel af kørselsfradragets knap to kroner i hånden.”

Læs også: FDM lancerer samkørsels-app

Godtgørelse for el-løbehjul

Mens godtgørelse for at bruge egen cykel, knallert, 45-knallert og scooter også i 2021 vil udgøre 0,54 kr. pr. km., kan man som noget nyt nu også få godtgørelse for brug af eget el-løbehjul. Her er satsen den samme.

”I takt med at brugen af el-løbehjul generelt er steget, er der opstået et behov for, at vi tager stilling til, hvordan den erhvervsmæssige brug af el-løbehjul kan godtgøres. Vi har derfor besluttet, at man kan bruge den samme sats til erhvervsmæssig brug af eget el-løbehjul, som kan bruges ved erhvervsmæssige brug af egen cykel og knallert,” siger Jane Bolander.

Bliv medlem