Nem klargøring af din bil til efterår og vinter

Sådan gør du din bil klar til efterår og vinter. Få fem tips til nem klargøring fra FDMs teknikere. Få styr på vinterdækkene, lygter og vinduesviskere, så er både du og bilen parat til at køre den kolde og mørke tid i møde.

Gør bilen vinterklar
Viden

Pludselig kommer sne og kulde, og så er det vigtigt, at bilen er gjort vinterklar. Det behøver heldigvis ikke at tage lang tid, og du kan gå i gang allerede til efteråret. 

Gør bilen til det sene efterår og vinter:

  1. Sæt vinterdæk på bilen - FDM anbefaler minimum tre mm mønsterdybde
  2. Tjek vinduesviskere og sprinklervæske
  3. Tjek bilens lygter
  4. Sørg for en god isskraber i bilen
  5. Ryd op i bilen, så du minimerer fugt i bilen

Se de fem råd om klargøringen af bilen

1. Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

Det er ikke kun i sne og slud, at vinterdæk klarer sig bedst. En test fra FDM viser, at vinterdæk også klarer sig bedst på en vintervåd vej. Det er en god ide at få vinterdækkene sat på i god tid og gerne i det sene efterår, inden den første sne falder. Her er der traditionelt lange køer på dækcentrene.

Hvis du selv skifter vinterdæk, så husk også at kontrollere dækmønster og dæktrykket. FDM anbefaler, at dækket minimum har 3 mm dækmønster - loven siger 1,6 mm. Dæktrykket i vinterdæk skal ligge 0,2 bar højere end det normale dæktryk. Har du et reservehjul, så tjek også dæktrykket på dette.

Se hvordan du selv kan skifte hjul på bilen

Hjulskifte hos FDM

2. Hvordan skifter du vinduesviskere?

Vinduesviskerne kan komme på hårdt arbejde gennem efterår og vinter. Det er derfor en god ide at tjekke viskerbladene. Skal viskerbladene skiftes, kan du få hjælp i FDMs gør-det-selv video. Sørg også for at bilens sprinklerdyser er rene. Om vinteren skal der desuden hældes en frostsikret sprinklervæske på bilen.

Se hvordan du selv skifter viskerblade

3. Husk at tjekke bilens lygter

Om efteråret kommer mørket snigende, og vinteren bliver det tidligt mørkt og sent lyst. En bil med manglende eller ingen lys, kan skabe farlige situationer i trafikken. Tjek derfor at både bilens for- og baglygter virker. Husk også at nogle biler ikke automatisk har tændte baglygter, når kørelyset er på. I så fald skal du bruge bilens nærlys, hvis vejret i løbet af dagen bliver usigtbart i forbindelse med fx nedbør eller tåge.

Læs også: Sådan tjekker du selv bilens lygter

Book hos FDM: Få tjek på bilens lygter og batteri

4. Vælg en god isskraber til bilen

En isskraber er en af de billigste investeringer til bilen, men også et af de vigtigste værktøjer gennem vinteren og efteråret. Om efteråret er isskraberen god til at fjerne dug fra ruderne, og om vinteren er den uundværlig i situationer med streng frost. Sørg derfor for at have en god isskraber liggende i bilen, eventuelt med langt skaft og en kost, så det er nemmere at nå toppen af bilens tag også. Kombiner skraberen med en isfjerner-spray, så det bliver lettere at skrabe ruderne isfri. Udover at det kan være farligt ikke at have ordentlig udsyn i bilen, kan du også risikere en bøde. 

Læs også: Sne og is på bilen kan koste dyrt

5. Hvordan fjerner du dug i bilen?

En simpel oprydning i bilen kan hjælpe på at minimere fugt i bilen og dermed også duggede ruder. Fjern tøj, aviser og lignende, der suger fugt til sig. På indersiden af forruden kan du bruge en antidug-klud, eller du kan polere ruden med nogle dråber koncentreret opvaskemiddel. Det kan hjælpe til, at ruden ikke dugger så let på om efteråret og vinteren.  

Læs også: Fjern effektivt sne og is fra bilens ruder