Skal jeg købe brugt eller ny bil?

Om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil afhænger i høj grad af dit behov og din økonomi. Begge valg har fordele og ulemper. Her kan du blive klogere på begge dele.

Familie i butik, som sælger biler. Bilsælger viser et katalog frem for familien.
Viden

Der er ikke noget entydigt svar på, om det bedst kan betale sig at købe ny eller brugt bil. Ofte er det et spørgsmål om din økonomi. Tommelfingerreglen er, at nye biler normalt har større afskrivninger og færre vedligeholdelsesomkostninger, mens brugte biler har lavere afskrivninger og højere vedligeholdelsesomkostninger. På kort sigt er det derfor som udgangspunkt billigere at købe en brugt bil frem for en ny bil. Men på længere sigt kan regnestykket se lidt anderledes ud.

Indholdsoversigt:

1. Hvornår bør du overveje en ny bil?
2. Hvilke ulemper har nye biler?
3. Hvilke fordele har nye biler?
4. Hvornår bør du overveje en brugt bil?
5. Hvilke ulemper har brugte biler?
6. Hvilke fordele har brugte biler?
7. Se video om valget mellem ny og brugt bil

Illustration af underoverskrift Hvornår bør du overveje en ny bil?

Hvis dit bilbudget rækker til den bil, du har brug for i hverdagen, er det oftest en fordel at købe den fra ny, da d

u med en ny bil får både garanti og 2 års reklamationsret. Samtidig er der færre udgifter til vedligeholdelse end med en brugt bil.

Skal du pendle langt, bør du også overveje, om du har råd til en ny bil, da nye biler ofte kører længere på literen end en ældre brugt bil. Hvis du alligevel vælger brugt, er det en fordel at vælge den bil med færrest kilometer på tælleren, da du selv vil køre mange kilometer om året.

Endelig er en ny bil en fordel, hvis du gerne vil have et fast bilbudget uden de store overraskelserDet får du ved at vælge en service- og reparationsaftale. Bemærk dog, at serviceaftalerne typisk er dyrere end blot at få bilen serviceret, fordi de også dækker eventuelle reparationer i aftalens løbetid. Pas også på, at du ikke er ved at købe en udgående model til en for høj pris.

Læs mere: Køb af ny bil hos forhandler

Illustration af underoverskrift Hvilke ulemper har nye biler?

Ulempen ved at købe ny bil er, at markedet kan ændre sig over den årrække, du har bilen. Det kan betyde, at når du engang skal sælge bilen eller bytte den ud, kan du stå over for en større afskrivning.

Værditabet har dog størst betydning, hvis du er tvunget til at sælge inden for kort tidHar du bilen i fire-fem år eller i længere tid kan den nye bil totalt set alligevel være billigere pr. kørt kilometer.

Illustration af underoverskrift Hvilke fordele har nye biler?

Du får garanti på bilen

Med en ny bil får du mindst to års reklamationsret. Flere bilmærker tilbyder længere garantier, det kan være på alle mærkets biler eller på en enkelt model. Hyundai har eksempelvis fem års garanti uden kilometerbegrænsning, og Kia har en garanti på op til syv år eller 150.000 km, hvad der måtte komme først. FDM anbefaler, at du vælger en bil med mindst tre års garanti.

Læs mere: Sådan er bilmærkernes garantier

Der er færre udgifter til reparationer

Selvom serviceeftersynene koster det samme for en ny bil som en brugt, vil der komme reparationer, når bilen bliver ældre. Disse reparationer optræder oftere, når bilen bliver over fem år gammel. På en ny bil kan du tegne en service- og reparationsaftale, der sikrer dig mod overraskelser.

Renten er lavere

En brugt bil er en større økonomisk risiko end en ny bil. Derfor er renten på billånet højere på selv en to år gammel bil end på en ny bil. Bemærk at der også findes særlige lån til plugin-hybrider og elbiler med lavere renter og gebyrer.

Nye biler kører længere på literen

En ny bil kører generelt set længere på literen end en 5-10 år gammel bil. Dermed vil du spare på ejerafgiften, og også når du tanker. Vær dog opmærksom på, at især ældre biler (med NEDC-tal i stedet for WLTP) opgiver ganske optimistiske forbrugstal, som du får svært ved at leve op til i hverdagen. Nye biler opgives efter en anden målemetode (også kendt som WLTP), der er mere realistisk.

Nye biler er sikrere

År for år kommer der nyt sikkerhedsudstyr til. Udstyr, som sikrer dig i tilfælde at ulykker, og udstyr, som kan hjælpe til helt at undgå, at det sker. Blandt nye biler er nødbremsen ved at blive standard i alle bilklasser, men ser du på brugte biler, er der fortsat langt mellem nødbremserne. Vær opmærksom på, at der kan være stor forskel på sikkerhedsudstyr alt efter bilens prisklasse.

Du får den nyeste teknologi og udstyr

De senere år er avanceret bilteknologi som adaptive forlygter eller adaptiv fartpilot blevet udbredt fra luksusbiler til familiebiler. Trykfølsomme skærme spreder sig med lynets hast i disse år, og flere benytter Android Auto/Apple CarPlay, hvor din smartphone kobles til bilens skærm. Disse skærme er det punkt, hvor den nye bil opleves som markant mere moderne end en brugtbil.

Illustration af underoverskrift Hvornår bør du overveje en brugt bil?

Hvis du ikke kan få en ny bil af den type, du har behov for i din hverdag, kan du undersøge markedet for en brugt bil i stedet. I nogle tilfælde kan udbuddet af brugte biler – af den type du er interesseret i – være så stort, at priserne presses ned, og du kan gøre en god handel ved at vælge en ældre model.

Hvis du kører få kilometer om året, kan du også med fordel vælge en brugt bil med et eller to år på bagen, som har kørt
mange kilometer, eksempelvis 75.000 km.

Det kan også være en brugt leasingbil, da den har gennemgået sine servicebesøg og har haft en større afskrivning end gennemsnittet af tilsvarende biler. Dine få kilometer om året vil derfor ikke have særlig stor indvirkning på den fremtidige afskrivning, hvilket betyder, at bilen holder prisen bedre.

At købe brugte biler kræver dog, at du laver et ordentligt hjemmearbejde omkring dit bilbudget, så der er plads til uventede reparationer. Hvis du overvejer, at dit næste bilkøb skal være en brugt bil, er det også vigtigt at vurdere, om sikkerheden på bilen lever op til dine krav.

Læs mere: Køb af brugt bil hos forhandler

Læs mere: Køb af brugt elbil

Illustration af underoverskrift Hvilke ulemper har brugte biler?

Ulempen ved den brugte bil er, at du får 24 måneders reklamationsret, men ingen eller kun en kort garanti. 

Den har flere år på vejen bag sig, og du ved ikke, hvordan bilen har været kørt af tidligere ejer. Du kan derfor være så uheldig, at bilen går mere i stykker end en ny bil. 

Markedsværdien af din bil kan desuden også hurtigt ændre sig, hvis der kommer en ny model på markedet.

Illustration af underoverskrift Hvilke fordele har brugte biler?

Budgettet rækker ikke til et lån

En del bilkøbere har et meget kontant bilbudget – enten fordi økonomien ikke har plads til et billån, eller fordi man ikke ønsker yderligere gæld. Det er umuligt at købe en ny bil til eksempelvis 20-50.000 kr., hvorimod der findes et stort udvalg blandt brugte biler.

Udstyret koster ikke ekstra

Det meste ekstraudstyr, som den forrige ejer har valgt, får du bare med i prisen. Det kan være anhængertræk, lædersæder eller metallak. Brugtbilpriserne bliver primært sat ud fra bilmodel, motor, alderen og kilometertallet. Ofte vil en top-udstyrsvariant have en merpris, men langt fra det, som den første ejer har betalt. I nogle tilfælde kan du få en bedre køreoplevelse i en topudstyret brugt bil frem for en ny og billig model. Eksempelvis kan der være mindre vindstøj i kabinen ved kørsel. 

Bilen er ikke så dyr at sælge igen

Skal du have bil i en kortere periode, kan en brugt bil være en god løsning, især hvis du køber og sælger privat. Dermed kan du undgå et højt værditab. Et alternativ kan være kortere leasingaftaler.
En tommelfingerregel er, at bilen hvert år taber 10 procent i værdi
, set over en ejerskabsperiode på 10 år. En helt ny biler taber omkring 15 pct. pr. år de første 3 år af bilens levetid.
Dermed er værditabet på bilen større, jo dyrere bilen er. Så en ny bil til 300.000 kr. har et højere værditab end en tilsvarende – men fem år ældre – bil til 150.000 kr. På biler til under 100.000 kr. kan værditabet være meget beskedent, især hvis du køber og sælger privat.

Du får bilen med det samme

Du kan stå i en situation, hvor du akut skal bruge en bil. Og har du specielle ønsker til bilen, kan der være leveringstid, før bilen kan produceres på fabrikken. På brugtbilmarkedet er du afhængig af udbuddet, til gengæld kan du næsten få bilen leveret med det samme, da mange bilforhandlere har nummerplader liggende på kontoret.

Bilen har fået de første ridser

Mange har en frygt for at lave den første ridse i bilen, men det slipper du for, når du køber brugt bil. Her har bilens tidligere brugere allerede “indviet” lakken, og du kan med ro i sindet transportere hunde, genbrugsaffald og andet smudsende gods uden dårlig samvittighed.

Du kan få en stor bil til små penge

Er drømmen en stjerne på køleren, og rækker budgettet ikke til en ny? Så kan brugtbilmarkedet vise vejen. For 200.000 kr. kan du få en fin Mercedes-Benz, Audi eller BMW, der har seks til otte år på registreringsattesten. Men selvom indkøbsprisen er lav, er udgifterne til vedligeholdelse typisk blevet højere. Nogle reparationer kan ødelægge ethvert bilbudget, så husk at få undersøgt bilen grundigt, inden du køber. Risikoen er høj, men det er køreglæden også.

Se video om valget mellem ny og brugt bil:  

Skal din bil reparationsforsikres?

Er din bils nyvognsgaranti udløbet, kan FDM Reparationsforsikring blive dit sikkerhedsnet, hvis bilen pludselig går i stykker og skal repareres. Der er frit værkstedsvalg og ingen selvrisiko.

Se forsikring