FDM afslører alvorlig sikkerhedsfejl i nye Volvo-modeller

Volvo tilbagekalder nu knap 750.000 biler i hele verden, efter at FDM i en test har fundet en alvorlig sikkerhedsfejl på flere af mærkets modeller. 6.500 danske biler berørt. Positivt at Volvo tager sagen alvorligt og nu tilbagekalder biler på alle markeder, mener FDM.

FDM-test afslørede defekt nødbremse i populær Volvo-model
Bilist

Tusindvis af Volvo-ejere verden over vil inden længe modtage en tilbagekaldelse af deres bil.

Det sker, efter at FDM har afsløret en alvorlig fejl i bilernes automatiske nødbremsesystem, også kaldet AEB (Autonomous Emergency Breaking).

I alt tilbagekaldes Volvo 736.000 biler heriblandt 6.500 i Danmark.

Læs også: Sådan virker bilens nødbremse

Opdaget i test

Fejlen blev opdaget i forbindelse med, at FDM testede nye førerassistentsystemer på en række biler fra flere producenter.

Her blev nødbremsesystemet på en Volvo XC60 ved med at fejle, hvilket betød, at bilen ikke bremsede, som den skulle, da den blev kørt hen mod en særlig testpude, der skulle gøre det ud for en bil.  

Læs også: Bilers nødbremse redder tusindvis af liv

Her tester FDM defekte nødbremse på Volvo XC60

Volvo sendte egne eksperter

FDM kontaktede derfor Volvo, som sendte en række eksperter fra Sverige til Danmark, hvor de ved selvsyn konstaterede problemet.

Volvo tog herefter bilen med til fabrikkens eget testcenter i Gøteborg i Sverige til nærmere undersøgelse. Undersøgelsen har vist, at fejlen omfatter alle Volvo-modeller produceret fra og med uge 4 i 2019 og til i dag.

Ifølge Volvo selv er der tale om en fejl på softwaren i nødbremsesystemet. Volvo har derfor valgt at tilbagekalde alle de berørte biler, så fejlen kan fjernes ved hjælp af en softwareopdatering.

Læs også: EU vil have mere sikre biler

Afgørende for sikkerheden

”Den automatiske nødbremse i nye biler er helt afgørende for sikkerheden og skal naturligvis fungere fejlfrit. Derfor er vi også meget tilfredse med, at Volvo, helt efter bogen, nu tilbagekalder alle berørte

Disse modeller er berørt:

  • Volvo XC90
  • Volvo V90
  • Volvo V 90 CC
  • Volvo S90
  • Volvo XC60
  • Volvo V60
  • Volvo V60 CC
  • Volvo S60
  • Volvo XC40

Bilerne er produceret fra uge 4 2019 til uge 11 2020

biler. Især når der er tale om så kritisk en fejl, som betyder, at bilen ikke kan genkende og dermed bremse for biler eller bløde trafikanter,” siger leder af teknisk rådgivning i FDM Lone Otto og tilføjer:

Læs også: Test af stor og sikker Volvo XC60

”Vi forventer ikke, at alle biler altid er helt fejlfri, men vi forventer, at fejl bliver rettet hurtigst muligt, når de opdages. Især når det handler om sikkerhed. Vi kontaktede allerede Volvos hovedsæde før jul sidste år. Og selvom Volvo tog vores henvendelse seriøst, har vi siden måttet rykke for svar gentagne gange. Det undrer os, når der nu er tale om så kritisk en fejl, og det bør Volvo kunne gøre bedre,” siger Lone Otto.

Læs også: Ny Volvo XC60 blandt de mest sikre biler

6.500 danskere berørt

Konkret vil de 6.500 berørte danske ejere af de berørte modeller modtage en tilbagekaldelse via Færdselsstyrelsen. Af den vil det fremgå, hvordan og hvornår Volvo vil udbedre fejlen på deres bil.

Da der er tale om en såkaldt tvungen tilbagekaldelse, har bilejerne pligt til at få rettet fejlen. Ellers vil bilen ikke kunne gå gennem næste bilsyn.

FDM opfordrer bilejerne til hurtigst muligt at få rettet fejlen, da den har indvirkning på bilernes sikkerhed.

Læs også: Det her sikkerhedsudstyr bør bilen have

Softwarefejl

FDM har på baggrund af testen informeret blandt andet sine europæiske søsterklubber, Euro NCAP og bilklubbernes paraplyorganisation FIA.

Fejlen på bilernes nødbremsesystem skyldes en softwarefejl ved temperaturføleren, der sidder ved kameraet i forruden, og omfatter stort set alle Volvo-modeller produceret fra og med uge 4 i 2019 og til i dag.

Ejere kan inden længe få uddybende information på Volvo Danmarks hjemmeside eller ved deres forhandler.

Kontakt FDMs rådgivning