Undgå fejl på kør selv-ferien: Her er de 9 bedste tip

Det er snart tid til sommerens kør selv-ferie, og vi har samlet 9 gode råd, så du nemmere undgår kø, bøder, p-afgifter og fejltakning. Få en optimal forberedelse til køreturen.

Familie pakker bil før ferie.
Bilist

Det varer ikke længe, før det er tid til at pakke kufferterne og køre af sted på sommerferie. Men kør selv-ferien kræver, at du har forberedt dig godt.

Her får du 9 gode råd, så du kan undgå fejl og problemer:  

1. Hvornår skal du købe mærkater til bilen?

Flere lande har indført mærkater eller vignetter, som du skal købe, før du lovligt kan køre på f.eks. motorveje eller i miljøzoner. Reglerne varierer fra land til land, og nogle mærkater kan du udelukkende købe online, mens andre kan købes i Danmark. Der kan være ventetid på fysisk levering af mærkater bestilt via nettet, og derfor er det vigtigt at bestille i god tid.

Vi har samlet et overblik over reglerne for brug af mærkater og vignetter i de forskellige lande i Europa.

Læs mere: Sådan er reglerne for miljøzoner, vejafgifter og mærker i Europa

Hos FDMshop.dk og i de fem FDM testcentre i Hillerød, Lyngby, Ballerup, Odense og Århus, kan du købe mærkater til bilen. De kan bruges i Tyskland, Schweiz og Østrig.

Læs mere: Sådan køber du mærkater hos FDMshop.dk

2. Er der risiko for kø på kør selv-ferien?

Det er sjældent en fornøjelse at tilbringe utallige timer med at holde i kø på motorvejen i sommerferien. FDM har derfor oprettet en køprognose, der opdateres løbende hele sommeren, og den giver et overblik over aktuelle flaskehalse og vejarbejder.

Køprognosen kan bruges til at undersøge, om du skal tage alternative ruter og køre på tidspunkter, hvor der er mindre risiko for kø.

Læs mere: Her er køprognosen for sommerens ferietrafik

3. Kender du de lokale færdselsregler?

Selv om du har kørt bil i mange år, er det ikke sikkert, at du kender de lokale færdselsregler i det land, som du kører gennem eller på ferie til. F.eks. er der i Tyskland skrappere fletteregler end i Danmark, og der er særlige regler for, hvordan du må bruge og betjene navigationsudstyr og mobil – også selv om udstyret er fastmonteret.

Vi har samlet de vigtigste færdselsregler for mange af de lande i Europa, som er populære kør selv-destinationer. Det er en god idé at læse op på reglerne, så du ikke får en bøde på ferien.

4. Hvilke dokumenter skal med på rejsen?

Det er vigtigt at medbringe de korrekte papirer om din bil og passagerer, når du skal på bilferie. Men har du overblikket over alt, du skal have med?

Vi har samlet en liste over de vigtigste dokumenter som pas, kørekort, rejseforsikring, registreringsattest, det blå sundhedskort (sygesikringskort) og meget mere. Det er ærgerligt at mangle et vigtigt dokument, hvis uheldet er ude på en ferie.

Læs mere: Husk alle dokumenter til kør selv-ferien

5. Hvad hedder benzin og diesel i udlandet?

De fleste har stadig en bil, der kører på enten benzin eller diesel. Derfor skal der tankes på kør selv-ferien, men hvad er betegnelsen for brændstof i udlandet? Det kan være forvirrende, og derfor har vi samlet et overblik over, hvad benzin og diesel hedder i flere europæiske lande. Desuden får du også et par smarte tip, så du bedre forstår mærkninger og forkortelser, og du dermed minimerer risikoen for en fejltankning på ferien.

Læs mere: Sådan vælger du det rigtige brændstof i udlandet

6. Hvordan er parkeringsreglerne på kør selv-ferien?

Danske p-skiver kan ikke bruges i flere europæiske lande, og derfor kan du risikere en parkeringsafgift.
 

Der er ingen fælles regler for parkering i Europa, og i nogle lande kan parkeringsreglerne endda være forskellige fra by til by. Hvis du har en digital p-skive, skal du være særlig opmærksom, da flere lande ikke accepterer dem. 

Vi har samlet et overblik, så du kan se, hvordan reglerne er i mange europæiske lande, og hvordan du undgår parkeringsafgifter. I Tyskland kan det være en god idé at medbringe en særlig p-skive, hvis du skal benytte parkeringspladser, der har tidsbegrænsning. Du kan hente en PDF med en tysk p-skive, som er klar til print, fra fdm.dk.

Læs mere: Få styr på reglerne for parkering i Europa og print en tysk p-skive

7. Er bilen klar til kør selv-ferien?

Det er ærgerligt, hvis bilen bryder sammen på ferieturen. Ikke nok med at den skal repareres, så koster værkstedsbesøg tid, som ellers kunne være brugt på at slappe af og holde ferie. Det er derfor en god idé selv at undersøge, om din bil er klar til en længere tur. Det kan være tjek af f.eks. olie, dæk, lygter og aircondition.  

Læs mere: Gør bilen parat til kør selv-ferie


Husk, som medlem af FDM har du mulighed for at få tjekket batteri og lygter på din bil. Det er en del af dit medlemskab

Læs mere: Bestil tid til tjek af bilens lygter og batteri

8. Har du husket det lovpligtige sikkerhedsudstyr?

Flere lande i Europa har andre regler end Danmark, når det gælder sikkerhedsudstyr i bilen. Du skal derfor huske at pakke det sammen med sandaler og solcreme. I nogle lande er det obligatorisk, at du har sikkerhedsveste i bilen, der skal bruges i tilfælde af uheld.

Der er også lande, hvor det er obligatorisk at have en forbindingskasse med på rejsen, og enkelte lande har desuden særlige regler med krav om brandslukker og alkoholtester.

Læs mere: Få overblikket over reglerne i de europæiske lande

9. Hvordan pakkes bilen sikkert?

Det kan gå frygtelig galt, hvis du har pakket din bil forkert og er involveret i et uheld med høj hastighed. Bilen kan fejle i en undvigemanøvre, hvis den er lastet forkert, og løse genstande i kabinen kan gøre stor skade på passagererne. Vi har samlet en række gode råd til at pakke bilen forsvarligt.

Læs mere: Sådan pakker du bilen til kør selv-ferien.

Har du brug for hjælp til at planlægge kør selv-ferien?

Uanset om du skal på ferie i Europa, USA eller Australien, kan FDM travel hjælpe dig med at skræddersy din kør selv-ferie, så den passer til dit tempo og dine ønsker om at se forskellige seværdigheder.

Se forslag til ruter