Årets Bil er stærk på strøm

To rene elbiler er blandt de fem finalister til Årets Bil i Danmark 2019. Men også tre konventionelle modeller fra mellemklassen er kommet gennem nåleøjet.

De fem finalister.
Nyt om biler

To elbiler, to crossovers, to koreanske modeller og en Jaguar - til dels i kombination. Det er den højst usædvanlige sammensætning af finalefeltet til Årets Bil i Danmark 2019.

De fem nominerede er i alfabetisk rækkefølge:

Ford Focus

Hyundai Kona Electric

Jaguar I-Pace

Kia Ceed

Peugeot 508

Se mere: 23 kæmper om Årets Bil

Blandt de øvrige kandidater var tre ret tæt på en femteplads. Det er Citroën C5 Aircross, Volvo XC 40 og Volvo V60.

Både Hyundai Kona Electric og Jaguar I-Pace er rene elbiler med meget stor rækkevidde. Jaguaren kører officielt ca. 400 km, mens Hyundaien i den testede udgave når op på næsten 500. Kona fås også i en variant med godt 300 km’s rækkevidde.

Rækkevidden er i alle tilfælde efter den nye, mere realistiske målemetode (WLTP).

Med nomineringen af I Pace er det første gang i kåringens 50-årige historie, at det britiske mærke kommer i finalen.

Skulle nogle af de to elbiler vinde titlen, vil det dog ikke være første gang, at en elektrisk bil kåres til Årets Bil i Danmark. Opel Ampera, der er en elbil med benzindrevet rækkeviddeforlænger, blev Årets Bil i Danmark 2012. Ampera er meget avanceret og var forud for sin tid, men blev en kommerciel fiasko.

Skulle nogle af de to elbiler vinde titlen, vil det dog ikke være første gang, at en elektrisk bil kåres til Årets Bil i Danmark.

Ford Focus og Kia Ceed er konventionelle modeller i den lille mellemklasse. Der er ikke offentliggjort planer om, at de kommer i elektrificerede udgaver. Begge fås som femdørs hatchback og stationcar, Kia Ceed snart også som shooting brake.

Peugeot 508 bliver også elektrisk

Peugeot 508 tilhører den store mellemklasse, også kaldet firmabilsklassen, hvor de gængse mærker – bortset fra VW Passat - er i tilbagetog på bekostning af premiummærkerne, særligt de tyske. Peugeot 508 fås som sedan og snart også som stationcar.

En opladningshybrid med omkring 60 km’s rækkevidde på strøm kommer om et årstid.

Motor mener

Det er meget spændende felt og godt at se, at juryen har givet plads til flere eldrevne biler. Motors jurymedlemmer havde bl.a. også ønsket at se Citroën C5 Aircross og Volvo XC40 i finalen.

Se mere: Årets Bil i Danmark gennem tiderne

Juryen består af 26 aktive medlemmer af Motorjournalisternes Klub Danmark, heraf tre fra Motor/FDM.

Vinderen af konkurrencen offentliggøres 23. januar i forbindelse med åbningen af udstillingen ’Årets Bil 1969-2019 – Familien Danmark på hjul’.

Se Motors bedømmelse af de fem finalister:

Ford Focus

Hyundai Kona Electric   Hyundai Kona

Jaguar I-Pace

Kia Ceed

Peugeot 508 Peugeot 508 SW