Spændingen udløst: Her er årets bil i Europa

Årets Bil i Europa er en lille hybridbil: Toyota Yaris. Den vandt i tæt opløb mellem fire ud af de syv finalister. Se det komplette resultat.

Car of the Year 2021 er fundet af 59 europæiske biljournalister.
Nyt om biler

Det er ikke nødvendigt at være en ren elbil for at kunne blive årets bedste bilnyhed i Europa. Toyotas benzindrevne Yaris er kåret som Car of the Year 2021.

Yaris, der nu er i fjerde generation, vandt nogenlunde sikkert i et ellers særdeles tæt opløb. På andenpladsen kom den elektriske Fiat 500 og blot ét point efter, som en betydelig overraskelse, Formentor fra det nye spanske mærke, Cupra.

Toyota Yaris har benzinmotor i alle udgaver, men en betydelig del af salget udgøres af hybrid-versionen, hvor en elmotor kan drive bilen i en ganske stor del af tiden.

Toyota Yaris er kåret til Car of the Year 2021.
Toyota Yaris er kåret til Car of the Year 2021. Kåringen foregik ved en transmission fra Geneve i Schweiz, hvor det årlige Geneva Motor Show skulle have fundet sted.

Det er anden gang, at Toyotas europæisk fremstillede Yaris vinder den vigtige hædersbevisning, Første generation fra 2000 vandt også den europæiske pris.

Det er ti år siden, et japansk mærke sidste har vundet den europæiske konkurrence. I 2011 kørte første generation af elbilen Nissan Leaf med hæderen.

Resultatet
Placering Bil Point Danmarks point
1 Toyota Yaris 266 3
2 Fiat 500 240 3
3 Cupra Formentor 239 1
4 VW ID.3 224 9
5 Skoda Octavia 199 4
6 Land Rover Defender 164 1
7 Citroën C4 143 4

Det er 59 biljournalister fra 22 lande, der står bag Car of the Year. Eneste danske medlem af juryen er Motors og FDMs Søren W. Rasmussen. Han siger om Yaris’ sejr:

- Selv om min favorit var VW ID.3, er jeg rigtig begejstret for Yaris. Den er en oplagt finalist, men også en god vinder. 

- I Motors store gruppetest fra 2020 af otte minibiler vandt Yaris, så den har bevist sin værdi in real life, siger Søren W. Rasmussen.

Godt hybridsystem i lille bil

Motors biltekniske redaktør fremhæver, Yaris’ velfungerende hybridsystem, som nu for alvor er kommet ned i klassen for de billigere biler.

- Samtidig er det en bil, hvor sikkerheden er i fokus. Det var således den første bil, der klarer at få fem stjerner i Euro NCAPs sikkerhedstest efter de skrappe 2020-kriterier, bl.a. i kraft af en ny, ekstra airbag mellem forsæderne, siger Søren W. Rasmussen.

Stemmeafgivningen har en betydelig national slagside.
Stemmeafgivningen har et betydeligt nationalt element. De seks briter gav således samlet set Land Rover Defender klar flest point. I Spanien blev Cupra Formentor en endnu mere markant 'vinder', mens Fiat 500 - akkurat - fik flest point fra de italienske jurymedlemmer. I Tyskland måtte VW ID.3 dele førstepladsen med Fiat 500.

Se afstemningsresultatet for hver enkelt af de 59 jurymedlemmer

Toyota Yaris fås fra 140.000 kr. for en version uden hybridteknik. Billigste hybrid koster 181.000 kr. Desuden fås Yaris i en hidsig sportsversion kaldet GR Yaris. Den har 261 hk og koster en halv million kroner og opefter. 

Alle Motors biltest

Se, hvad Motor mener om de syv biler

Citroën C4
Cupra Formentor
Fiat 500 Electric
Land Rover Defender
Skoda Octavia
Toyota Yaris
VW ID.3

Se listen med de 29 kandidatbiler