Hvornår skal bilen til syn?

Din bil skal synes hvert andet år, fra den er fire år gamle. Et syn af bilen fortæller ikke noget om fx bilens værdi eller kosmetiske fejl. Skal du kende din bils stand i forbindelse med salg eller køb, skal du overveje en brugtbiltest.

Fra bilen er fire år gammel, skal den synes hvert andet år.
Fotograf:

Foto

FDM
Viden

Person- og varebiler skal synes hvert andet år fra de er fire år gamle. Ved synet tjekkes om bilen opfylder en række krav til sikkerhed og miljø. Er din bil mere end fire år gammel (efter datoen for bilens 1. indregistrering), så skal den til det såkaldte periodiske syn hvert andet år. Bilsyn er lovpligtigt, og bilen indkaldes automatisk.

Book syn hos FDM

Vi får ofte spørgsmål om syn fra vores medlemmer. Vi har derfor samlet en række af de spørgsmål og svar herunder.

Er syn og test det samme?
Syn af bilen er ikke det samme som en brugtbiltest. Bilsyn af et køretøj er en vurdering af køretøjets tilstand på synstidspunktet. Synet fortæller ikke noget om fx: 
- kosmetiske fejl 
- rustangreb (medmindre det er så voldsomt, at det har betydning for bilens passive sikkerhed) 
- bilens værdi 

Er du ved at købe brugt bil, er det derfor en god ide at få lavet en brugtbilstest på et af FDMs testcentre for at sikre, at du kender bilens stand. 

Læs mere: FDM Brugtbiltest
Skal du syne bilen, lige inden du sælger den?
Der er ikke noget lovkrav om, at bilen er nysynet ved salg. Der kan dog være fordele ved, at få foretaget et registreringssyn af bilen, inden du sælger den: 
- det er ofte et godt salgsargument, at bilen er nysynet 
- mange bilkøbere foretrækker, at bilen er nysynet
- du ved, at bilen lever op til lovens krav til sikkerhed og miljø
Hvad sker der, hvis du ikke overholder synsdato
Overholder du ikke fristen for det periodiske syn, vil du i første omgang få en erindringsskrivelse fra Færdselsstyrelsen. Overholder du ikke denne frist, vil du blive præsenteret for en bøde på 2.000 kr. Samtidig får du en ny frist på tre uger til at få godkendt eller afmeldt din bil. Overholder du ikke den frist, får du endnu en bøde på 2.000 kr., og bilens plader skal afleveres.

Hvis du fortsætter med at køre i bilen uden at have fået foretaget et periodisk syn, bliver bilens nummerplader inddraget af politiet. 

Er du i tvivl om, hvornår din bil sidst blev synet, kan du fx tjekke det på Færdselsstyrelsens hjemmeside eller via FDMs slutseddels app. Ved at indtaste bilens nummerplade i FDMs app kan du finde synsdatoer. Download FDMs app
Kan jeg få bilen synet før tid?
Du kan godt få synet bilen før tid. Synshallen foretager så et registreringssyn i stedet. Næste syn af bilen beregnes så to år efter denne synsgodkendelse.
Kan jeg udsætte syn af bilen?
Det er kun i meget sjældne tilfælde, du kan få udsat syn af bilen. Det er Færdselsstyrelsen, der afgør om grundlaget er i orden. Kan du ikke opnå tilladelse fra Færdselsstyrelsen til at få udsat et periodisk syn, og er det umuligt for dig at syne bilen for tiden, kan du afmelde bilen ved at aflevere bilens nummerplader til SKAT. Så sættes indkaldelse af bilen til syn i bero, men du kan ikke få bilen registret på nye nummerplader, før der er foretaget et registreringssyn.
Hvad siger synsrapporten?
I forbindelse med alle syn udarbejdes der en synsrapport. Her noterer synsvirksomheden synsresultatet. Til syn kan bilen blive: 

- godkendt 
- betinget godkendt 
- kan godkendes efter omsyn 
- ikke godkendt 

Hvis bilen bliver "godkendt" eller "betinget godkendt", kan du køre fra synshallen i køretøjet.

Er bilen "betinget godkendt", skal den repareres for de småfejl, der er beskrevet i synsrapporten, men ikke til et omsyn. 

Ved en "kan godkendes efter omsyn", skal du dog til omsyn, når fejlene er repareret. Hvis køretøjet får synsafgørelsen ”ikke godkendt, ingen mulighed for omsyn” skal bilen til et helt nyt syn. 

Læs også: Hvornår skal campingvogn og trailer synes?

Syn af bilen hos FDM

Det tager normalt under en halv time at syne en bil. Du kan selv køre til syn med bilen, få en anden til det - eller lade dit værksted hjælpe dig. Gebyr for syn betaler du på synsstedet.

FDM har stor erfaring i både biltest og bilsyn. Derfor vælger mange at bruge et af FDMs testcentre. Som medlem af FDM sparer du penge både ved syn, omsyn og test.

Book bilsyn hos FDM

Husk at tjekke din e-boks.

Siden 2014 er indkaldelser til syn blevet sendt til e–boks, medmindre du har en særlig aftale om ikke at have e-boks. Husk derfor at holde øje med din e-boks.

Læs også: Indkaldelser ender i din i e-boks