Køb af brugt elbil

Der mangler stadig erfaring med et egentligt brugtbilmarked for elbiler. Er du interesseret i en brugt elbil, bør du især være opmærksom på bilens batteri.

Der mangler stadig erfaring med et egentligt brugtbilmarked for elbiler.
Viden

Der er endnu ikke så mange brugte elbiler til salg, at der er et stort erfaringsgrundlag. Desuden er teknologien i elbiler så anderledes, at erfaringer fra konventionelle biler kun kan bruges i mindre målestok.

Hvis du overvejer køb af elbil, bliver det som udgangspunkt nødvendigt for dig med etablering af en ladestander eller adgang til en af de offentlige, da den medfølgende 220 V lader af sikkerhedsmæssige årsager, ikke kan anbefales.

Læs mere: Alt om el- og hybridbiler

Hvad skal elbilen koste?

I nogle perioder er der kun få sammenlignelige elbiler til salg på brugtbilmarkedet, og det kan derfor være svært at bedømme, hvad en elbil er værd. Elbilens værdi er afhængig af udbud og efterspørgsel.

Værdien af en brugt elbil afhænger i høj grad også af bilens batteri. Er der ved købet stadig fuld kapacitet på batteriet, eller står bilen for at skulle have en ny batteripakke? Et batteri til en elbil kan være dyrt. Der er eksempler på nye batterier, der koster 250.000 kr., hvilket hurtigt kan svare til at investere i en hel ny bil. Hav derfor en sund skepsis til bilens pris i forhold til bilens brug og dermed også batteri-pakkens alder.

Bestil FDM Ladeboks

Hvis den brugte elbil ikke længere har fuld batteri-kapacitet, vil det få en betydning for bilens rækkevidde.

Den forventede levetid på et elbilbatteri er yderst vanskelig at afprøve, da der endnu ikke er udarbejdet klare definitioner på, hvornår et litium-ion batteri er defekt. FDM arbejder på at få bl.a. disse definitioner på plads.

Se også: Hvornår skal du vælge en elbil?

Garanti på elbiler

Der er forskellige garantier hos elbil-importørerne. Læs derfor garantibetingelserne for bilen, så du ved, hvordan du præcis er dækket og om der fortsat er fabriksgaranti på den brugte elbil. Garantien er ofte baseret på et antal år og/eller et maks. antal kilometer.

Det er særdeles vigtigt at nærlæse, hvordan de vitale dele af bilen, f.eks. bilens batteri, er dækket af garantien. Garantien på batterierne svinger ofte på mellem fem til otte år alt efter bilmærke. Garantien er ofte udtryk for, hvor lang levetid importøren forventer for batteriet. Det er også muligt at tilkøbe særlige batterigarantier.

Læs mere: Garanti og reklamationsret

Rækkevidde

Du må forvente, at et elbil-batteri over tid mister kapacitet. Hvis den brugte elbil ikke længere har fuld batteri-kapacitet, vil det få en betydning for bilens rækkevidde. Har batteriet f.eks. kun 80 pct. af sin kapacitet, vil bilen have en kortere rækkevidde.  

Finansiering af brugt elbil

At købe en brugt elbil er ikke umiddelbart anderledes end at købe en konventionel bil. Selve bilen kan du få finansieret med f.eks. et traditionelt billån. Dog skal du være opmærksom på batterierne og opladningen. På nogle bilmærker lejer man batterierne ud over købsprisen for selve bilen.

Se mere: Find det bedste billån

Slutseddel

Husk at få gennemgået slutsedlen af FDM, når du køber brugt bil. Hvis du skriver under med forbehold for vores godkendelse, kan du sende din slutseddel til en juridisk gennemgang hos os.

Indsend slutseddel: Lad FDM godkende din slutseddel