Overraskende regler i Europa

Der er love og regler, der kan overraske den danske bilist i udlandet. Se her eksempler fra de lande vi oftest kører til.

Der er love og regler, der kan overraske den danske bilist i udlandet.
Bilist

Når du kører i Europa, er du som udgangspunkt rigtigt godt hjulpet, hvis du følger de danske færdselsregler. Du er dog forpligtet til at kende og overholde det enkelte lands love og regler.

Vi giver dig her et kort overblik over nogle af de overraskende europæiske færdselsregler, som vi som dansker ikke er så vant til i de lande vi ofte kører til på bilferie.

Norge

Afstand til forankørende skal være så stor, at en overhalende bil uden risiko kan trække ind mellem de to køretøjer. Kører du for tæt på den forankørende, risikerer du en bøde. I værste fald vil politiet konfiskere kørekortet på stedet.

Børn under 135 cm skal placeres i et godkendt barnesæde, der er tilpasset barnets størrelse som i Danmark. Et barn mellem 135 og 150 cm kan bruge en voksen sikkerhedssele med en selepude.

Se alle regler i Norge

Infografik: regler i udvalgte kør selv-lande
Se hele infografikken her

Sverige

På de svenske landeveje er der mange steder lavet et forholdsvist bredt ”inderspor/nødspor”. Der er ikke noget krav om, at den langsomt kørende skal trække ind i dette spor, men kommer der en bilist bagfra, der kører hurtigere end dig, så træk om muligt ind i dette spor.

Børn under 140 cm må kun sidde på forsædet, hvis airbag'en er slået fra.

Som det sidste land i Europa, har Sverige fra i år indført forbud mod at bruge håndholdt mobiltelefon.

Se alle regler i Sverige

Tyskland

På de tyske motorveje må man kun bruge nødsporet i tilfælde af nedbrud. At løbe tør for brændstof betegnes ikke som et nedbrud, da man kan forudse dette. Sørg derfor for, at du ikke løber tør på motorvejen.

Tyskland har indført høje bøder og risiko for kørselsforbud, hvis du betjener elektronik som fx mobiltelefon og GPS under kørslen.

Børn under 12 år eller under 150 cm skal sidde i autostol eller selepude, der passer til barnets alder. Børn under 3 år skal sidde på bagsædet.

Se alle regler i Tyskland

Østrig

Når du overhaler eller skifter vognbane, skal du altid give tegn ved hjælp af blinklyset. Reglen gælder ikke kun på motorveje som i Danmark, men på alle typer veje.

Bestil motorvejsmærkat

Brug af horn er generelt forbudt i Wien og i nærheden af hospitaler.

Børn under 14 år eller under 150 cm skal sidde i autostol eller sele tilpasset barnets størrelse.

1. maj i år indførte Østrig forbud mod rygning i bilen, hvis der er børn eller unge under 18 med i bilen. Forbuddet gælder for både fører og passagerer, og også selvom vinduer og evt. soltag er åbne, mens der pulses. En overtrædelse udløser i første omgang en bøde på 100 euro. Ved gentagelser kan bøden dog stige til helt op til 1.000 euro (7.500 kr.).

Se alle regler i Østrig

Schweiz

Fartbøderne for selv mindre overskridelser kan være ganske høje, og politiet kan kræve betaling på stedet. Selv om du naturligvis altid overholder fartgrænserne, er det især vigtigt i Schweiz, hvis ferien ikke skal blive dyrere end forudset.

Kører du i egen dansk bil gælder de danske regler for brug af autostol. Lejer du derimod bil i Schweiz, skal børn op til 12 år, som er under 150 cm sidde i autostol eller på selepude.

Se alle regler i Schweiz

Frankrig

Det er ulovligt at køre uden om en sporvogn, når der er passagerer på vej ind eller ud af sporvognen.

På stejle hældninger skal køretøjer på vej ned vige for køretøjer på vej op.

Rygning i bilen er forbudt, hvis der er børn og unge under 18 år med. En overtrædelse kan koste 68 euro i bøde.

Børn under 10 år må kun sidde på forsædet, hvis:

  • der ikke er noget bagsæde i bilen
  • bagsædet er optaget af andre børn under 10 år
  • hvis der ikke er seler på bagsædet

Børn op til 13 kg skal ifølge fransk lov sidde i en bagudvendt autostol.

Se alle regler i Frankrig

Italien

Politiet kan udstede bøder på stedet, og kan for udenlandsk indregistrerede biler opkræve en fjerdedel af den maksimale bøde med det samme.

Det er forbudt at ryge i bilen, hvis der er gravide eller mindreårige med. Hvor meget en overtrædelse udløser i bøde, afhænger bl.a. af barnets alder. Er barnet/børnene under 12 år og/eller er der gravide med i bilen, er bøden på mellem 500 og helt op til 5.000 euro. Er de yngste passagerer mellem 12 og 17 år, er bøden fra 250 til 2.500 euro

Lejer du bil i Italien, skal børn under 36 kg og under 150 cm sidde i autostol eller på selepude. Børn på op til 9 kg skal sidde i bagudvendt autostol.

Se alle regler i Italien

FDM anbefaler også:

Regler for autostole i udlandet

Fået bøde i udlandet? Se her, hvad du skal gøre