Færdselsregler i Østrig

Se hvilke færdselsregler der gælder og få tip til, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Østrig.

Vej og landskab i Østrig.
Viden

Skal du på kør selv-ferie til et andet land – eller har du i forbindelse med en forretningsrejse brug for at leje bil og køre i udlandet – så er det godt at forberede sig på de færdselsregler, der gælder i det pågældende land. Her har vi samlet et overblik over de færdselsregler, der gælder i Østrig, samt andre nyttige informationer om at køre bil i landet.

Skillestreg

IllustrationHvad gælder for bøder i Østrig?

Politiet kan idømme og opkræve bøder på op til 90 euro på stedet. Politiet er forpligtet til at udstede en officiel kvittering. I tilfælde af en større bøde kan man betale et depositum, hvor resten af bøden så skal betales i løbet af to uger efter den strafbare handling.

Ved større fartoverskridelse kan bilen konfiskeres.

Få overblik over, hvilke regler der gælder om bøder i Europa, og se de aktuelle takster for udvalgte trafikforseelser i vores artikel om emnet.

Læs mere: Få overblik over bøder i Europa

Skillestreg

IllustrationGælder særlige regler om rygning i bilen i Østrig?

Det er forbudt at ryge i bilen, hvis der er børn eller unge under 18 med i bilen. Forbuddet gælder for både fører og passagerer, og også selvom vinduer og evt. soltag er åbne. 

En overtrædelse udløser i første omgang en bøde på 100 euro. Ved gentagelser kan bøden stige til helt op til 1.000 euro (ca. 7.500 kr.).

Skillestreg

IllustrationHvad er promillegrænsen i Østrig?

Promillegrænsen i Østrig er 0,49.

Skillestreg

IllustrationHvilke regler gælder om mobiltelefon i Østrig?

Færdselsreglerne i forhold til at tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark.

Skillestreg

IllustrationEr radardetektor tilladt i Østrig?

Det er absolut forbudt at bruge og medføre radar- og laserdetektor til Østrig. Dog må en GPS, der indikerer politiets faste fartfælder, gerne benyttes. Det er ikke tilladt at bruge dashcam (et kamera, der filmer ud af forruden).

Skillestreg

IllustrationHvilke regler gælder om vigepligt i Østrig?

Forkørselsret for opadkørende motorkøretøjer eksisterer ikke i Østrig. Ethvert køretøj må være indstillet på at bakke, hvis situationen kræver det.

Skillestreg

IllustrationHvilke regler gælder for tegngivning i Østrig?

Hornet skal bruges ved fare. Brug af horn er dog generelt forbudt i Wien og i nærheden af hospitaler.

Blinklys skal bruges ved sporskifte.

Skillestreg

IllustrationHvordan skal du placere dig på vejen ved kø i Østrig?

Når du kører på de østrigske motorveje og veje med mindst 2 kørebaner i hver retning, skal du huske de såkaldte nødkorridorer, hvis der opstår kø.

Så snart der er optræk til kø, skal alle bilister sørge for at skabe en nødkorridor på vejen. De, der kører i den venstre vognbane skal holde så langt til venstre som muligt. De, der kører i højre vognbane (og en evt. midterbane) skal holde så langt til højre som muligt.

Skillestreg

IllustrationHvilke regler gælder for parkering i Østrig?

Der er betalingsparkering i de fleste østrigske byer. I Wien er der kun få parkeringspladser, men til gengæld findes der en række underjordiske parkeringshuse.

Der er ingen parkometre i de blå parkeringszoner. Parkeringsbilletter kan købes i en række kiosker, på metrostationer og i banker. De skal være mærket med et kryds (ikke med blyant) i felterne for måned, dag og time, svarende til begyndelsen af parkeringsperioden. Den maksimale tid er 2 timer. Ved kortere tid er det angivet på vejskilt.

Parkerede køretøjer, som er til hindring for trafikken, kan blive trukket væk.

Læs mere: Få overblik over regler om p-skiver i Europa og undgå afgift 

Skillestreg

IllustrationHvilke regler gælder for handicapparkering i Østrig?

Med handicapskilt i ruden kan du parkere på handicappladser. Handicapskiltet er udarbejdet efter fælles EU-retningslinjer og har således gyldighed i alle EU-lande. Du skal dog stadig være opmærksom på lokale regler.

Læs mere: Handicapparkering i Danmark og EU-lande

Skillestreg

IllustrationHvad er reglerne for camping i Østrig?

Det er forbudt at efterlade campingvogn/trailer på offentlig parkeringsplads/rasteplads uden det trækkende køretøj.

I Østrig er der en række bjergpas, der ikke er egnet til kørsel med campingvogn eller anden anhænger. Skillestreg

IllustrationKan bjergpas være lukkede om vinteren i Østrig?

Følgende bjergpas er lukkede om vinteren:

  • Filzensattel
  • Furka Joch
  • Grossglockner Hochalpenstrasse
  • Hahntennjoch
  • Nassfeld (ved den italienske grænse)
  • Silvretta / Bielerhöhe
  • Sölk Pass
  • Staller Sattel
  • Timmelsjoch Hochalpenstrasse

Skillestreg

IllustrationHvilke hastighedsgrænser gælder i Østrig?

I byen er hastighedsgrænsen som udgangspunkt 50 km/t som i Danmark. Nogle byer har dog en generel hastighedsgrænse på 30 km/t, men hvor der kan være skiltet med højere hastighed. Derudover gælder følgende:

Køretøj Landevej Motorvej
Personbil, samt autocamper < 3.500 kg 100 km/t 130 km/t**
Personbil m/campingvogn > 750 kg 80 km/t* 100 km/t*

* Nedsat hastighed på hhv. 70 km/t på landevej og 80 km/t på motorvej, hvis anhængerens tilladte totalvægt overstiger det trækkende køretøjs kørevægt, eller hvis vogntogets samlede totalvægt overstiger 3.500 kg.

** Nedsat hastighed til 100 km på motorveje, hvor det fremgår af de elektroniske skilte. Der er også nedsat hastighed til 110 km imellem kl. 22 og kl. 5 på følgende motorveje:

A10, A12, A13 og A14.

Skillestreg

IllustrationHvor kan du få aktuel trafikinformation?

Du kan få information om vejarbejder, kø-prognoser og snemeldinger hos FDMs østrigske søsterklub: www.oeamtc.at (eksternt link).

Skillestreg

IllustrationHvad skal du gøre, hvis du er involveret i et trafikuheld i Østrig?

I tilfælde af en ulykke, der kun forårsager materielle skader, anbefales det at udfylde en europæisk ulykkesrapport og få den underskrevet af alle berørte parter.

I tilfælde af personskade, eller hvis én involveret person ikke er i besiddelse af identitetspapirer, skal politiet tilkaldes. Ring fælles alarmnummer: 112, eller for politi: 133, ambulance: 144 og brand: 122.

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via ÖAMTCs vejhjælp på tlf. 120 døgnet rundt. På motorveje skal man benytte de orange nødtelefoner for at tilkalde assistance. ÖAMTCs vejhjælp hjælper mod betaling.

Læs mere: Sådan forholder du dig ved uheld i udlandet

Skillestreg

IllustrationEr der miljøzoner i Østrig?

I flere europæiske lande er der indført miljøzoner og andre kørselsrestriktioner eller -forbud. Nogle lande har krav om køb af miljømærkat eller registrering af bil, hvis man ønsker at køre i miljøzoner. Få overblikket i vores artikel om emnet.

Læs mere: Miljøzoner og mærkater i Europa

Skillestreg

IllustrationSkal man betale vejafgifter i Østrig?

I flere europæiske lande skal man betale vejafgifter for f.eks. at køre på motorveje, gennem tunneller og bjergpas og over broer. Betaling kan foregå på stedet, ved køb af mærkat, eller ved brug af elektronisk enhed eller andet. Få overblikket i vores artikel om emnet.

Læs mere: Vejafgifter, mærkater og betaling i Europa

Skillestreg

IllustrationHvor finder man trafik- og vejrinformationer?

Det kan være en god idé at orientere sig om vejr- og vejsituationen, inden du kører af sted på bilferie, og mens du er på ferie.

FDM har samlet en række links, hvor du kan holde dig orienteret.

Læs mere: Gode links til vej- og trafikinformationer

Skillestreg

IllustrationKan der gælde andre regler om autostole i udlandet?

Der kan være forskellige regler for autostole og for hvordan børn skal fastspændes i bilen i andre lande. Se vores samlede oversigt, så du ved, hvilke regler du skal følge i Østrig og andre lande, du eventuelt skal til. 

Læs mere: Regler for autostole i andre lande

Skillestreg

IllustrationKan der gælde andre regler for vinterdæk i udlandet?

Flere lande i Europa – herunder Østrig – har regler om brug af vinterdæk, pigdæk og snekæder. Vær også opmærksom på, at der kan være andre krav til dækmønsterdybde i andre lande.

Læs mere: Regler om vinterdæk i andre lande

Skillestreg

IllustrationEr der særlige krav om sikkerhedsudstyr i Østrig?

I flere europæiske lande er der andre regler for hvilket sikkerhedsudstyr, det er obligatorisk at medbringe i bilen.

Få overblikket i vores artikel om emnet.

Læs mere: Regler for sikkerhedsudstyr i bilen i Europa Skillestreg

Mangler du noget til kør selv-ferien?

I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til kør selv-ferien. Du behøves ikke være medlem af FDM for at handle i FDMshop.dk. 

Besøg FDMshop.dk