Spændingen er udløst: Her er ’Car of the Year'

Verden er under forandring. Det blev en elektrisk Jeep med forhjulstræk, bygget i Polen, som kørte med den særdeles prestigefyldte pris som årets bil i Europa 2023. Dermed slog den to andre elbiler, VW ID. Buzz og Nissan Ariya.

Her er finalefeltet til Car of the Year 2023,
Nyt om biler

Årets bil i Europa er en Jeep. Ikke alene var det for første gang nogensinde i kåringens 60 års historie lykkedes ærkeamerikanske Jeep at komme i finalen til ’Car of the Year 2023’, mærket kørte sikkert helt til tops i den europæiske kåring med den lille, eldrevne Avenger.

Dermed slog den med sikker afstand andre favoritter som VW ID. Buzz, der vandt titlen i Danmark, og Nissan Ariya.

Vinderen blev afsløret efter en spændende live-optælling ved åbningen af Brussels Motor Show, der samtidig kunne fejre sit 100-års jubilæum.

Her blev stemmerne fra de 57 jurymedlemmer offentliggjort, efter at bileksperterne havde haft lejlighed til en sidste gang at prøve alle kandidaterne, samlet på en testbane i Belgien.

Jubel hos Jeep

Da resultatet var gjort op, udbrød der øjeblikkeligt jubel i Jeeps lejr i forsamlingen på biludstillingen. Og som et tydeligt tegn på, hvor betydningsfuld, Jeep anser prisen, udbrød Jeeps europæiske direktør, italienske Antonella Bruno: Det er en af de bedste dage i mit liv.

Jeep Avenger vandt stort i 'Car of the Year 2023'. Her lykønskes Jeeps europæiske direktør, Antonella Bruno, af formanden for juryen, Motors og FDM's biltekniske redaktør, Søren W. Rassmussen.
Jeep Avenger vandt stort i 'Car of the Year 2023'. Her lykønskes Jeeps europæiske direktør, Antonella Bruno, af formanden for juryen, Motors og FDM's biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Det eneste danske medlem af juryen er Motors og FDMs Søren W. Rasmussen. Han er godt tilfreds med resultatet, selv om han havde ID. Buzz som sin favorit og Avenger på sin personlige andenplads.

'Født i Europa'

- Jeep Avenger er født i Europa, og det har vendt bilen og mærket i en god retning, lyder hans motivation for bilen.

- Den første helt elektriske Jeep ser godt ud, er fantastisk at køre og har mange exceptionelle funktioner. Jeg holder af designet og af ideen om, at en Jeep ikke behøver at være en stor benzinbil. Jeg er sikker på, at denne bil vil bringe Jeep ind i en ny æra, siger Søren W. Rasmussen.

De otte finalister under den sidste sammenligning.
De otte finalister under den sidste sammenligning i Belgien to dage før kåringen.

Jeep Avenger har ganske vist et amerikansk navn og mærkets ikoniske frontdesign, men teknologien er europæisk. Jeep indgår i den europæisk baserede Stellantis-koncern med bl.a. Peugeot og Opel, og Avenger deler platform og teknik med bl.a. Peugeot 2008 og Opel Mokka. De tre biler er på samme størrelse.

Avenger er indtil videre kun vist som elbil, og det er udelukkende den version, der planlægges at komme til Danmark.  I andre lande kommer senere udgaver med benzinmotor og mulighed for firehjulstræk. Avenger

Den mindste Jeep nogensinde, der produceres i Polen, er første model i koncernen med et større batteri og en stærkere motor. Ydelsen er 156 hk og rækkevidden ca. 400 km.

Avenger ventes lanceret i Danmark til sommer til en forventet fra-pris på ca. 300.000 kr.

Læs Motor omtaler eller test af finalisterne til Car of the Year 2023

Jeep Avenger (forpremiere)
Kia Niro (test)
Nissan Ariya (test)
Peugeot 408 (forpremiere)
Renault Austral (forpremiere)
Subaru Solterra / Toyota BZ4X (forpremierer)
VW ID. Buzz (forpremiere) 

Bag kåringen af Car of the Year står en europæisk jury, som i år tæller 57 medlemmer.
Bag kåringen af Car of the Year står en europæisk jury, som i år tæller 57 medlemmer. Det eneste danske medlem er Motors og FDM's Søren W. Rasmussen, der netop er valgt som præsident (dvs. formand) for juryen.

 

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve