Test af københavnske parkeringshuse

Test af københavnske parkeringshuse

FDM og EuroTest har testet 60 P-huse i 15 europæiske byer heriblandt fire i København
Trafik

Tager man bilen med på juleindkøb i København, bør man se sig for, inden man vælger at parkere bilen i et P-hus. Der kan være penge at spare, hvis man vælger et P-hus et kort stykke fra det centrale København. Er prisen mindre vigtig, er brugervenligheden til gengæld høj i et af Københavns mest centrale P-huse.

Som et af de få lande i Europa er der i Danmark ingen regelsæt eller standarter for, hvordan parkeringshuse skal indrettet. I lyset af målsætningen om at flere parkerede biler skal væk fra gadeplan, kan standarder for sikkerhed, pris og brugervenlighed fremover blive aktuelt, i takt med at flere og flere bilister sendes fra gaden og ind i P-husene.

P-hus-testen er lavet i samarbejde med de europæiske bilklubber under testsamarbejdet EuroTest. I alt testede vi 60 P-huse i 15 europæiske byer – heraf fire i København. Tre af de Københavnske P-huse fik bedømmelsen ’acceptabel’, mens ét blev bedømt som ’ringe’. Testen bestod af en tjekliste med næsten 130 punkter udarbejdet af et tysk ingeniørfirma, der specialiserer sig i parkeringsområdet.

P-huset i Magasin

P-huset i Magasin får den bedste bedømmelse af de fire danske P-huse. Et højt niveau i forhold til sikkerhed og brugervenlighed trækker den samlede bedømmelse op. Omvendt er prisen på 40 kr. i timen med til at trække ned.

Bedømmelse: Acceptabelt

Det Grønne P-hus

Andenpladsen går til det Grønne P-hus, som ligger langs Åboulevarden lige ved Søerne. P-huset er drevet af Københavns Kommune, og derfor er prisen for at parkere lavere end de øvrige københavnske P-huse i testen. Overordnet er det Grønne P-hus velindrettet med brede P-båse og brugervenlig skiltning. Det halter dog med rengøringen og i forhold til sikkerheden, da der intet personale er på stedet, ligesom der mangler mulighed for at tilkalde hjælp i nødstilfælde.

Bedømmelse: Acceptabel

P-huset i Nyropsgade

Tredjepladsen går til P-huset i Nyropsgade, som på den positive side har brede parkeringsbåse og overvågning på udsatte steder samt en tydelig skiltning af parkeringsniveauerne. På den anden side er parkeringsbåsene ikke nummererede, der er dårlige forhold for handicappede og børnefamilier samt intet personale eller kameraovervågning.

Bedømmelse: Acceptabel

P-huset på Amerika Plads

På sidstepladsen finder vi P-huset på Amerika Plads. Positivsiden tæller betaling pr. halve time, gode indkørselsforhold samt god sikkerhed med personale og kameraovervågning. Dog er parkeringshuset meget beskidt og besværligt at finde rundt i. Desuden er der dårlig skiltning for kørende og gående samt alt for smalle parkeringsbåse til handicappede.

Bedømmelse: Ringe