Se hvilke færdselsregler der gælder og få tip til, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skal på kør selv-ferie i Spanien.
Af
FDM
Foto
Shutterstock
Viden
Skal du på kør selv-ferie til et andet land – eller har du i forbindelse med en forretningsrejse brug for at leje bil og køre i udlandet – så er det godt at forberede sig på de færdselsregler, der gælder i det pågældende land. Her har vi samlet et overblik over de færdselsregler, der gælder i Spanien, samt andre nyttige informationer om at køre bil i landet.
Hvilke regler gælder for vigepligt i Spanien?
Færdselsreglerne i forhold til vigepligt er som i Danmark.
Hvordan er reglerne for mobiltelefon i Spanien?
Færdselsreglerne i forhold til at tale i håndholdt mobiltelefon er som i Danmark.
Hvad gælder for bøder i Spanien?
Politiet kan udstede bøder på stedet. Bøder kan reduceres med 50 procent, hvis bilisten betaler inden for 20 dage (gælder ikke for store lovovertrædelser).
Få overblik over, hvilke regler der gælder om bøder i Europa, og se de aktuelle takster for udvalgte trafikforseelser i vores artikel om emnet.
Der er ingen regler for kørelys om dagen, undtagen for motorcykler, der skal have kørelyst tændt døgnet rundt.
Ved kørsel i tunnel skal nærlys som minimum være tændt.
Er radardetektor tilladt i Spanien?
Montering og anvendelse af radardetektorer er forbudt. Bilister må ikke lave signaler til at advare andre bilister om tilstedeværelse af politiet.
Hvad er promillegrænsen i Spanien?
Reglerne er som i Danmark. Dog gælder det for bilister, der har haft kørekort under 2 år, at promillegrænsen er 0,3.
Hvilke regler gælder for tegngivning med horn i Spanien?
Horn må kun bruges i nødstilfælde, og det kan være forbudt ved skiltning.
Hvilke regler gælder for parkering i Spanien?
På ensrettede veje skal man på dage med ulige dato parkere i den side af vejen, hvor husnumrene er ulige, og på den anden side på dage med lige dato. Der kan være skiltet med andre lokale regler.
"Zona azul" og "zona O.R.A" parkeringszoner markeres med blå skilte. Inden for disse zoner må der som udgangspunkt kun parkeres i 2 timer i dagstimerne. Der er ingen tidsbegrænsning imellem kl. 20 og kl. 8. Der kan være skiltet med andre lokale regler.
I Madrid skal der anvendes p-billet inden for den såkaldte "SER"-zone. Besøgende må højst parkere i 1 eller 2 timer. Ulovligt parkerede biler kan blive slæbt væk.
Det er tilladt at campere offentligt, hvis man har fået tilladelse af de lokale myndigheder. Det samme gælder ved campering på privat grund, hvor man skal have tilladelse fra ejeren. Det er forbudt at campere offentligt tæt på en campingplads, tæt ved strande eller ved offentlige bygninger.
Er dit køretøj en autocamper eller en bil + campingvogn/trailer på over 12 m i længden, skal der være 1 eller 2 gule reflekser (enten én lang refleks på ca. 130 x 25 cm, eller to kortere 50 x 25 cm reflektorer) på bagsiden af autocamperen eller campingvognen/traileren.
Disse kan fås i butikker, der sælger biltilbehør.
Har du gods bag på køretøjet, f.eks. en cykel eller andet, så skal du markere det med et specielt skilt. Skiltet skal måle 50 x 50 cm og have diagonale røde og hvide striber. Skiltene kan købes i forretninger med biltilbehør i Spanien og i Danmark hos nogle forhandlere af campingvogne.
Hvilke hastighedsgrænser er der i Spanien?
I byen er grænsen 50 km/t som i Danmark, og ellers gælder følgende:
Landevej - Motorcykel og personbil
90 km/t
Landevej - Personbil m. anhænger
80 km/t
Landevej - Autocamper over 3,5 t
80 km/t
Motorvej - Motorcykel og personbil
120 km/t
Motorvej - Autocamper under 3,5 t
100 km/t
Motorvej - Autocamper over 3,5 t
og personbil m. anhænger
90 km/t
Gælder også på veje med nødspor samt på veje med brede vejbaner.
På motorveje og tosporede veje i bebyggede områder er hastigheden nedsat til 80 km/t, undtagen hvor skiltningen viser andet.
Hvad skal du gøre, hvis du er involveret i et trafikuheld i Spanien?
Ved uheld med større personskade og materiel skade/karosseriskade skal politiet tilkaldes, og der skal optages skadesrapport.
Nyttige telefonnumre: Ulykke: 112, Ambulance: 061, Brand: 080, Politi: 092.
Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via den spanske RACE Asistencia på tlf.: +34 91 594 93 47. Der betales assistancegebyr.
I flere europæiske lande er der indført miljøzoner og andre kørselsrestriktioner eller -forbud. Nogle lande har krav om køb af miljømærkat eller registrering af bil, hvis man ønsker at køre i miljøzoner. Få overblikket i vores artikel om emnet.
I flere europæiske lande skal man betale vejafgifter for f.eks. at køre på motorveje, gennem tunneller og bjergpas og over broer. Betaling kan foregå på stedet, ved køb af mærkat, eller ved brug af elektronisk enhed eller andet. Få overblikket i vores artikel om emnet.
Kan der gælde andre regler om autostole i udlandet?
Der kan være forskellige regler for autostole og for hvordan børn skal fastspændes i bilen i andre lande. Se vores samlede oversigt, så du ved, hvilke regler du skal følge i Spanien og andre lande, du eventuelt skal til.
Kan der gælde andre regler for vinterdæk i udlandet?
Flere lande i Europa – herunder Spanien – har regler om brug af vinterdæk, pigdæk og snekæder. Vær også opmærksom på, at der kan være andre krav til dækmønsterdybde i andre lande.