Trafik og færdselsregler Frankrig

Viden

Trafik og færdselsregler som du skal kende, hvis du skal køre i Frankrig

Færdselsregler i Frankrig

Som i Danmark er det ulovligt at anvende håndholdt mobiltelefon under kørslen. Derudover er det forbudt at benytte enhver form for headset og høretelefoner (in-ear eller alm.) til at høre musik, radio eller tale i telefon. Kun indbygget løsning i bilen, eller integreret løsning i motorcykelhjelmen accepteres. Løse Bluetooth-headset og ledningsheadset er ulovlige at bruge.

Promillegrænsen er som i Danmark. For bilister med under tre års køreerfaring er promillegrænsen dog 0,2.

Formelt set er det obligatorisk at medbringe en godkendt alkotester ved bil- og motorcykelkørsel i Frankrig. Reglen håndhæves dog ikke,  men vil du være på den sikre side, kan du medbringe alkotesteren alligevel, da det vil lette situationen, hvis du skulle blive stoppet af politiet. Det er muligt at købe en godkendt engangs-alkoholtester i FDMs netbutik

NB! FDM sælger udelukkende alkotester af hensyn til de formelle krav for kørsel i Frankrig, og FDM indestår ikke for følger af brugen af den. FDM fraråder kørsel efter indtagelse af alkohol. Opmærksomheden henledes endeligt på, at udløbsdatoen på Alkotest ikke må være overskredet.

Trafikken på Routes Nationales (med rødtoppede kilometersten) har forkørselsret frem for trafikken på Routes Départementales (med gultoppede kilometersten)

Færdselsregler

Følgende færdselsregler gælder desuden, når du kører i Frankrig,

Bøder

Politiet kan idømme og opkræve bøder på stedet op til 750 kr.

Får du en fartbøde i Frankrig, har du ret til fotodokumentation. Det kan du få ved at sende en forespørgsel samt kopi af  bødedokumentation, registreringsattest og pas til:

Centre Automatise de Constation des Infractions Routieres
Service Photographies
CS 72202
35094 Rennes Cedex 9
Frankrig

OBS! Ønsket om fotodokumentation udsætter ikke beslutning om at betale eller bestride bødeforlægget.

Du har mulighed for at betale en fartbøde online via hjemmesiden www.amendes.gouv.fr/portail

Se også: Hvad skal du gøre, hvis du får en bøde i udlandet?

Radar
Det er hverken tilladt at anvende eller medbringe radardetektor.

Lygteføring
Motorcykler skal køre med mindst nærlyset tændt døgnet rundt. Det anbefales, at alle køretøjer med mere end to hjul kører med kørelyset tændt i dagtimerne.

Tegngivning
Det er kun tilladt at bruge hornet i nødsituationer. Det er forbudt at bruge flertonet horn, fløjte eller sirene. Om natten må du kun signalere med lyset.

Vigepligt
Trafikken på Routes Nationales (rødtoppede kilometersten) har forkørselsret frem for trafikken på Routes Départementales (gultoppede kilometersten).

 

Ved rundkørsler skal du holde tilbage for trafikken i rundkørslen. Er der ikke skiltet gælder højrevigepligtsreglen dog, og trafikken i rundkørslen holder tilbage.

Køretøjer på vej ned skal vige for køretøjer på vej op. 

Parkering
Orienter dig om de lokale parkeringsregler, før du parkerer bilen. Ulovligt parkerede biler kan blive slæbt væk, og du skal betale omkostningerne for det. 

I nogle franske byer kan parkeringsbøder kun kan betales i selve Frankrig og ikke via bankoverførsel fra Danmark, når du er kommet hjem.

Læs også: Parkering i Europa

Standsning og parkering kun tilladt i højre side på veje med to vognbaner. I ensrettede gader er standsning og parkering er tilladt på begge sider, hvis gaden er bred nok.

I Paris og omegn er det forbudt at parkere samme sted i over 24 timer. I Paris er det muligt at købe et forudbetalt parkeringskort "Paris Card" i kiosker.

Handicapparkering
Handicapskiltet er udarbejdet efter fælles EU-retningslinjer og har således gyldighed i alle EU-lande. Med handicapskiltet i ruden kan du parkere på handicappladser overalt i Europa. Du skal dog stadig være opmærksom på lokale regler.

SE HER: Mere om handicapparkering i EU-lande

Camping
Camping uden for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra offentlig myndighed eller lodsejer. Campering er forbudt i statsskove, nationalparker, ved strandene og i særlige naturområder. Overnatning er forbudt langs gader/veje og frarådes på rastepladserne.

I Paris er det forbudt at parkere campingvogne/autocampere i området fra Champs Elysées til Place de la Concorde, og i områderne Champs de Mars, Bois de Boulogne (udenfor campingpladserne) og i Bois de Vincennes. 

I Frankrig findes en lang række bjergpas, hvoraf nogle ikke er egnet til Campingvogn. Vær også opmærksom på, at en del bjergpas er helt eller delvist lukkede fra oktober/november til april/maj.

Se mere: Bjergkørsel med campingvogn

Hastighedsgrænserne

I byen er haatighedsgrænserne 50 km/t som i Danmark og ellers gælder følgende:

Køretøj Motorvej Motortrafikvej Landevej
Bil samt bil m/anhænger med samlet vægt under 3500 kg 130 km/t* 110 km/t 90 km/t
Køretøj over 3500 kg 110 km/t* 100 km/t 80 km/t
Bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg 90 km/t* 90 km/t 80 km/t**

Bilister, der har haft kørekort i mindre end 2 år, skal følge de lave hastighedsgrænser for landevej, motortrafikvej og motorvej, der er angivet i skemaet herover. 

*Minimumshastigheden i motorvejens venstre spor er 80 km/t.

I dårligt vejr, såsom kraftig regn, sne, og slud, skal farten sænkes til:

Landevej: 80 km/t
Motortrafikvej: 100 km/t
Motorvej: 110 km/t

Hvis det er tåget med sigtbarhed mindre end 50 m, skal hastigheden sænkes til 50 km/t på alle veje.

**Hvis totalvægten af campingvogn/trailer overstiger værdien af bilens totalvægt, er hastighedsgrænserne lavere som følger:

- Hvis overskridelsen er mindre end 30%: 65 km / t
- Hvis overskridelsen er mere end 30%: 45 km / t

I disse tilfælde skal et skilt på bagsiden af campingvogn/trailer vise den maksimale hastighed. Vogntoget må ikke køre i overhalingsbanen (venstre vognbane) på en 3-sporet motorvej. Mærkerne kan købes på tankstationer i Tyskland og Frankrig.

Uheld
Enhver person, der er involveret i en ulykke, skal give hans / hendes identitet til de andre involverede personer. Hvis ulykken medfører personskade politiet skal tilkaldes. Ved en ulykke, er det vigtigt at tænde havariblinket på køretøjet og iføre sig sikkerhedsvest før man stiger ud af køretøjet. Ring politi 17, ambulance 15, brandvæsen 18 eller til aale tre: 112

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via AIT Assistance ACTA på tlf. +33 472 17 1284, der hjælper mod betaling. På motorveje skal man benytte de orange nødtelefoner, for at tilkalde assistance.

Læs mere: Med FDM vejhjælp er du dækket i Europa

Miljøzoner

I Frankrig er der indført miljøzoner i Paris og enkelte andre byer. Der er skiltet med miljøzone, og reglerne for zonen gælder hele døgnet. Du kan kun købe miljømærkat til Frankrig via en fransk hjemmeside. Pas på hjemmesider, der sælges disse mærkater til overpris.

Læs mere: Miljøzoner i Frankrig

Vejafgifter

I Frankrig betaler du vejafgift for kørsel på motorveje og en række tunneller og broer. 

Se mere: Hvilke andre lande i Europa har vejafgifter

Sikkerhedsudstyr

Læs mere om hvilket sikkerhedsudstyr, du skal medbringe i bilen, når du skal på kør selv-ferie i Europa.

Se her: Regler for sikkerhedsudstyr på kør selv-ferien i Europa

Vej- og vejrinformationer

Det kan være en god idé at orientere sig om vejr- og vejsituationen, inden du kører af sted på bilferie. FDM har samlet en række links, hvor du kan holde dig orienteret.

Se mere: Gode links til vej- og trafikinformationer

Autostol

I Frankrig er andre regler for brug af autostol og bilens seler. Se vores samlede oversigt, så du ved, hvilke regler du skal følge. 

SE HER: Regler for autostole i andre lande

Dæk

Flere lande i Europa har regler om brug af vinterdæk. Vær også opmærksom på, at der også kan være andre krav til dækmønster end de danske.

Se her: Regler om vinterdæk i andre lande

Mere til din kør selv-ferie

Dokumenter til kør selv-ferien

Trailer og campingvogn til udlandet

Se FDMs køprognose inden kør selv-ferien

Af
FDM
FDM