Elbiler er for dyre. Det har længe været en af hovedårsagerne til, at mange ikke har ønsket at skifte til elbil. For at se om det passer, har Motor testet seks elbiler i den lave prisklasse under 250.000 kr. Konklusionen er klar: De er ikke dyre at eje, de stiller de flestes behov til en bil i hverdagen, og du får rigtig meget bil for pengene.
Det med prisen først. Vores test viser, at det koster det samme at eje en elbil til 250.000 kr., som det koster at eje en benzinbil til 150.000 kr. Det skyldes lavere driftsomkostninger og afgifter. Så hvis du kan skaffe pengene, kunne valget f.eks. stå mellem vinderen af denne test, VW ID.3, og en minibil som f.eks. en Kia Rio. Her vinder elbilen klart på både pladsforhold, køreegenskaber og køreglæde.
Prisen for at vælge en af de billige elbiler er, at batteriet er mindre end på de dyrere elbiler, og derfor er rækkevidden kortere. I vores skrappe test, hvor vi kører bilerne "flade" med konstant 110 km/t., var bilernes rækkevidde på mellem 165 og 275 km. Dette vil ofte være rigeligt i hverdagen for de fleste danske familier.
Bedste billige elbil i 2021
Endelig viste vores test, at uanset hvilken af elbilerne du vælger, så kører de markant bedre end tilsvarende brændstofbiler. Som alle elbiler har de automatgear, og elmotoren leverer en behagelig trækkraft og en meget stille køreoplevelse. Da flere af modellerne er nye, fås de også med god sikkerhed.
Læs også: FDMs tema om elbil i hverdagen
Har de ingen svage sider? Jo. Som altid med opladelige biler er det lettest, hvis du selv har mulighed for at have en oplader ved bopælen. Og det gælder måske særligt, når elbilen ikke har større batteri end her. Skal du ofte på langfart, bør du også vælge en elbil med hurtig ladning.
Når det er sagt, så bør du prøve en elbil, næste gang du ser på bil. Og husk, at du ikke bare skal se på, hvad bilen koster at købe. Lav et bilbudget med alle posterne indregnet, og du vil se, at elbilen er billig at holde. Derfor betyder 250.000 kr. for en elbil i det lange løb det samme som 150.000 kr. for en benzinbil.
Læs test af de enkelte elbiler her:
***** VW ID.3 – 249.995 kr. – testvinder
**** Hyundai Kona Electric Essential 39 kWh – 254.995 kr.
**** MG ZS EV Luxury – 249.079 kr.
**** Peugeot e-208 Allure – 239.990 kr.
*** Mazda MX-30 Sky – 240.100 kr.
*** Nissan Leaf Acenta 40 kW – 204.300 kr.
Video: Derfor tester vi ladetid og rækkevidde