Vintertid: Tjek både p-skive og bil

Så er det igen tid til at stille på uret. Tjek også din elektroniske p-skive – ellers risikerer du en p-afgift. Overgangen til vintertid er også en god anledning til at give bilen et hurtigt tjek, så den er klar til vinterhalvårets strabadser.

P-skive i forrude
Bilist

Natten til søndag går vi igen over til vintertid. Og hvordan er det nu lige, det er – skal uret stilles en time frem eller en time tilbage? Med en lille omskrivning af ”den gamle kending” med havemøblerne kan man sige, at når sommerdækkene stilles tilbage i skuret, så skal uret også stilles en time tilbage.

Når du søndag morgen stiller uret på mikroovnen og bornholmeren en time tilbage, så kast også et blik på din bils elektroniske p-skive, hvis du har sådan en.

Illustration

De fleste nyere elektroniske p-skiver skifter selv mellem sommer- og vintertid, men hvis du vil være på den sikre side, så tjek efter. Har uret ikke indstillet sig selv automatisk, så skal du gøre det manuelt.

– Overgangen mellem sommertid og vintertid giver altid en række henvendelser til vores rådgivning fra bilister, som har fået en træls p-afgift, fordi de har stolet på, at deres elektroniske p-skive selv har indstillet tiden korrekt, fortæller chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Har du været uheldig at få et alt for tidligt julekort fra en parkeringsvagt pga. en forkert indstillet p-skive, så er der desværre ikke meget at gøre. Det er nemlig dit ansvar som bilist at sikre dig, at tiden og datoen på p-skiven er indstillet korrekt – uanset om din skive er automatisk eller ej.

Læs mere: Sådan stiller du din p-skive rigtigt

Illustration Sådan giver du bilen et nemt vintertjek

Overgangen til vintertid er en god lejlighed til at give bilen et hurtigt vintertjek, så både den og du er klar til den våde, mørke og kolde sæson. Her får du tip til fem ting, det er værd at finde frem eller få styr på, nu hvor mørket sænker sig, og temperaturen falder.

Illustration Tjek lygterne – og husk baglyset

Dagene bliver kortere, og snart er det mørkt, både når du kører på arbejde og hjem igen. Derfor er det vigtigt, at bilens lys er i orden, så du kan se og blive set. Sørg for, at bilens lygter virker, og at lygteglasset er rent. Husk også altid at tænde baglyset i mørke og nedsat sigtbarhed, hvis din bil ikke selv gør det.

Læs mere: Tænd lygter i tåge, skumring og regn

Illustration Tjek op på batteriet

Selv en smule nattefrost kan være hårdt for batteriet, og efter et langt forår og sommer skal der ikke meget til at slå det ud.

Har bilens batteri et par år på bagen, eller er du i tvivl om, hvordan batteriets tilstand er, er det en god idé at få det tjekket.

Læs mere: Sådan passer du på batteriet i kulde

Illustration Find isskraberen og solbrillerne frem

Den lave vintersol kan være drilsk og i værste fald blænde dig. Det er derfor en god idé at have et par gode solbriller ved hånden i bilen.

En simpel isskraber er også helt uundværlig om vinteren. Find din frem og læg den i bilen allerede nu. Den er nemlig også god til at fjerne vand og dug fra ruderne udefra. Hav også gerne en klud, der kan fjerne duggen indefra.

Illustration Tjek viskerbladene og skift til nye ved behov

Et godt udsyn er afgørende for sikkerheden, og om vinteren kommer vinduesviskerne ofte på overarbejde. Derfor er det vigtigt, at viskerbladene ikke er alt for slidte.

Du kan selv nemt skifte dine egne viskerblade. Har du ikke prøvet det før, så kan du i vores artikel om emnet, se hvordan du gør.

Læs mere: Sådan skifter du dine viskerblade

Illustration Skift til vinterhjul

Selvom det stadig er mildt i vejret, kan det hurtigt skifte. Derfor er det vigtigt, at du kører på dæk, der passer til årstiden. Har du ikke allerede skiftet til vinterhjul, skal du snart overveje at gøre det, hvis du vil undgå, at køen til hjulskifte bliver alt for lang – hvis du altså ikke selv skifter hjul.

Læs mere: Sådan kører du sikkert i vintervejret

Skal FDM skifte hjulet for dig?

FDM kan hjælpe dig med at skifte dine hjul, kontrollere dæk og dæktryk. Er du medlem, får du rabat.

Book hjulskift