Glemt gasblus kan koste dig dyrt

En afgørelse fra Højesteret betyder, at du altid skal have alt udstyr med, når du kører i din autocamper. FDM opfordrer ejerne af autocampere indregistreret før 2008 til at kontakte SKAT for at få præciseret inventarlisten.

Husk at få alt indbo med, før du kører af sted med din autocamper
Bilist

Ejer du et køretøj, som er blevet bygget om til en autocamper, skal du fremover være ekstra opmærksom på, hvad du har med – og navnlig ikke har med – når du er ude at køre.

Højesteret har i 2014 afsagt dom i en sag, som cementerer, at alt indbo altid skal være i autocamperen, når du kører i den.

Ombyggede MPV'er gav skattefordel

Indtil 2007 var det populært – og muligt – at ombygge MPV’er fra personbil til autocamper ved at hive sæder ud og i stedet installere sovepladser, køkken, bord m.v., og det er især disse køretøjer, der giver anledning til problemer og dyre overtrædelse af registreringsafgiftsloven.

På den måde kunne ejeren nøjes med at betale 60 procent registreringsafgift i stedet for de op til 180 procent, der gælder for personbiler. Og selv om det ikke længere er muligt at bygge om og på den måde spare penge på registreringsafgiften, kører der stadig et antal ombyggede MPV’er rundt herhjemme, som skal leve op til betingelserne om, at bilen ’utvivlsomt’ skal være indrettet til ophold og beboelse.

Manglende gasblus og liggeunderlag koster

Mange af ejerne har klaget i retssystemet over, at det ikke er præciseret i loven nøjagtigt, hvordan reglerne skal tolkes og hvilket udstyr, der skal være i netop deres køretøj. SKAT har hele tiden tolket registreringsafgiftslovens vagt formulerede krav sådan, at man til enhver tid skal køre med alt indbo i autocamperen. Og det er den tolkning, Højesteret nu slår endegyldigt fast.

Under razziaer har SKAT således konfiskeret de ombyggede MPV’er, udstedt store bøder og krævet ny registreringsafgift, fordi der f.eks. manglede nogle liggeunderlag og et gasblus.

Kontakt SKAT hvis du er i tvivl

- Man kan med rette spørge, om det er rimeligt, at man kan risikere afgiftskrav og bøder på flere hundrede tusinde kroner, blot fordi man ikke har et liggeunderlag med i bilen. Men vi må tage Højesterets dom til efterretning og arbejde for, at folk får besked, så der forhåbentlig ikke er mange flere, der risikerer personlig ruin. Problemet er, at mange af de nuværende ejere ikke har købt autocamperen fra ny, og derfor ikke ved præcist, hvilket udstyr der skal være i bilen. Det fremgår nemlig ikke af registreringsattesten, forklarer advokat i FDM, Casper Schad.

Derfor opfordrer FDM nu alle ejere af autocampere, der er indregistreret første gang før 2008, til at kontakte SKAT for at få svar på, hvilket udstyr der skal være i bilen. FDM er desuden i dialog med SKAT om, at alle nuværende og fremtidige indehavere af autocampere får besked om reglerne.

FDM anbefaler om ferie og camping: 

Planlæg din campingferie

Planlæg kør selv-ferien