I flere lande bliver du som bilist opkrævet betaling for at køre på bestemte strækninger af vejnettet, det kan f.eks. være på en motorvej, over en bro eller gennem en tunnel.
Om du betaler ved at køre gennem et betalingsanlæg, a la det vi kender herhjemmefra, når vi skal krydse Storebæltsbroen, eller om du som betalingsmiddel skal købe en mærkat eller vignette (et slags officielt klistermærke) til at sætte i bilens forrude, ja, det er forskelligt fra land til land, så går din rute gennem flere lande, så må du forvente, at der kan gælde noget nyt, når du krydser en landegrænse.
Brug for mærkater til bilen?
Her finder du de motorvejs- og miljømærkater som FDM forhandler i FDMshop.dkKøb mærkat
Det samme gælder for regler om miljømærkning af din bil – der kan i nogle lande være krav til, at du skal registrere din bil eller købe og påklistre et miljømærke på den.
I nogle lande er det indført miljøzoner, og hvorvidt du overhovedet må køre ind i zonerne, kan afhænge af din bil, og om du har det rette mærke på den. Du risikerer at få en bøde, hvis du ikke overholder reglerne i miljøzonerne. I disse år ser vi en tendens til, at der oprettes flere og flere miljøzoner i Europa, særligt omkring større byer og i ældre/historiske bydele. Vi opdaterer løbende denne artikel, men der kan være byer og miljøzoner, der endnu ikke fremgår af vores oversigt. Vær derfor – som altid – opmærksom på skiltning, når du kører.
FDM har her samlet information om europæiske lande, hvis veje vi danskere ofte kører på på vores vej gennem Europa til diverse feriedestinationer, familiebesøg og andre ærinder, så du kan få overblik.
Landene finder du i alfabetisk rækkefølge. Klik på links herunder for at komme direkte til det sted på siden her, hvor landets regler er beskrevet:
Belgien, Frankrig, Holland, Italien, Kroatien, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig.
Er der vejafgifter i Belgien?
Du skal kun betale afgift for at køre igennem Liefkenshoek-tunnellen i Antwerpen.
Læs mere: Sådan betaler du (eksternt link)
Er der miljøzoner i Belgien?
I Belgien er der indført miljøzoner i Bruxelles og Antwerpen og Gent. De ældste og mindst miljørigtige biler må kun køre ind i zonerne mod betaling. Kravene ventes at blive skærpet yderligere i løbet af de kommende år. Der er skiltet med miljøzone, og reglerne for zonen gælder hele døgnet.
Miljøzonen i Bruxelles kræver, at alle bilers nummerplader – uanset alder og drivmiddel – registreres online. Nummerpladen aflæses af kameraer på vej ind i byen. Registreringen gælder i 3 år, dog højst så længe bilen har samme registreringsnummer. Har du ikke registreret din bil, inden du kører ind i Bruxelles, udløser det en bøde.
Læs mere: Registrer din bil før besøg i Bruxelles (eksternt link)
Miljøzonerne gælder ikke motorcykler. Restriktionerne gælder heller ikke, hvis du har et særligt indrettet invalidekøretøj, men bilen skal stadig registreres på forhånd.
Læs mere: Registrer din bil før besøg i Antwerpen (eksternt link)
Læs mere: Registrer din før besøg i Gent (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Belgien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Belgien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Frankrig?
I Frankrig betaler du vejafgift for kørsel på motorveje. Du betaler for den strækning, du kører. Betaling kan både ske med kontanter og gængse kreditkort. Du skal også betale for at bruge en række broer og tunneller.
Hvis du vil vide, hvor meget du skal betale for en given strækning, kan du få nærmere information på Autoroutes hjemmeside.
Læs mere: Oversigt fra Autoroutes (eksternt link)
Er der miljøzoner i Frankrig?
I Frankrig er der indført miljøzoner i Paris og flere andre byer, og der kommer løbende flere byer til. Der er skiltet med miljøzone, og reglerne for zonen gælder hele døgnet.
Går turen til Frankrig, skal du derfor have en miljømærkat på bilen for at kunne køre lovligt i de byer, der har miljøzone. Miljømærkaten hedder Vignettes Crit'Air.
FDM har desværre ikke mulighed for at forhandle miljømærkaten til franske byer, og mærkaten kan heller ikke købes fysisk i Frankrig. Det skal bestilles via en officiel fransk hjemmeside.
Vær særligt opmærksom på, at der er mange uofficielle hjemmesider, som sælger miljømærkatet til overpris. Kig dig derfor godt for inden køb, så du ikke bliver snydt.
Læs mere: Køb miljømærkat til kørsel i Frankrig (eksternt link)
Det er en god idé at købe mærkaten i god tid, da der kan gå op til 10 dage, før du modtager din bestilling.
Læs mere: Sådan fungerer miljøzoner og -mærkater i Frankrig
Særligt gennemkørselsforbud i Paris
I starten af november 2024 indførtes der i den indre del af Paris et forbud mod transitkørsel igennem området, men kun tillader trafik, der kommer fra eller er bestemt på gaderne inden for denne zone. Området svarer til 1.-4. arrondissement.
Læs mere: ZTL-zone i Paris (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Frankrig, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Frankrig
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Holland?
I Holland skal du betale vejafgift for at køre gennem nogle enkelte tunneller. Der er ikke vejafgift på motorveje.
Er der miljøzoner i Holland?
I Holland er der miljøzoner. Miljøzonerne omfatter kun dieselkøretøjer, og i de fleste tilfælde gælder zonerne kun for lastbiler og busser, men nogle steder er dieselpersonbiler og -varevogne også omfattet. Miljøzoner for dieselpersonbiler og -varevogne findes i større byer som f.eks. Amsterdam, Haag, Arnhem og Utrecht. På skilte ved indkørslen til en zone, er der angivet, hvilke køretøjer zonen gælder for.
Miljøzonerne er delt op i gule og grønne zoner, og der gælder forskellige regler for de to. I de gule zoner skal køretøjet leve op til mindst Euronorm 3, og i de grønne zoner skal bilen leve op til mindst Euronorm 4.
Andre biler end dieselbiler kan frit køre ind i zonerne. Du skal ikke registrere din bil, inden du kører ind i zonerne.
Læs mere: Kort over miljøzoner i Holland (eksternt link)
Din dieselpersonbil eller -varevogn er undtaget, hvis dit køretøj er 40 år eller ældre, eller hvis du har et kørestolsvenligt køretøj.
Miljøzonerne håndhæves med kameraer og specielle efterforskningsofficerer. Hvis du kører ind i en miljøzone, som du ikke har adgang til med dit køretøj, får du en bøde. For personbiler og varevogne er bøden 100 euro plus administrative omkostninger.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Holland, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Holland
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Italien?
I Italien er der afgift for kørsel på motorveje, og du betaler for den strækning, du kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på motorvejen. Denne billet skal så ved udkørsel indføres i en automat, som udregner, hvor meget du skal betale for den kørte strækning. Du kan betale kontant med euro og med gængse internationale kreditkort.
På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på motorvejen. Her skal du være ekstra opmærksom på skiltning og følge den. Bommen kan godt gå op og give adgang til vejen, selv om vejafgiften ikke umiddelbart er betalt. Hvis du kører på betalingsveje uden at have betalt vejafgift, kan du risikere at modtage en motorvejsafgift, når du er kommet retur til Danmark. Gem altid dine kvitteringer, så du kan dokumentere dine betalinger.
Vær også opmærksom på, at der kan være betaling for at køre gennem tunneller og enkelte bjergpas i Italien.
Er der miljøzoner i Italien?
I Italien har mange større byer indført restriktioner eller forbud mod kørsel i de historiske bykerner på visse tidspunkter. Som udgangspunkt er det her kun indbyggere eller personer med særligt ærinde, som kan få tilladelse til at køre i disse zoner inden for dette tidsrum. Det gælder typisk mellem kl. 8.00 og kl. 18.00, men reglerne kan variere fra by til by.
Vær derfor særligt opmærksom på skiltningen (Zona Traffico Limitato - ZTL), der markerer grænsen til zonerne. Kører du ind i en zone, bliver din nummerplade automatisk fotograferet, og er du ikke registreret med en gyldig tilladelse, får du en bøde tilsendt. Hvis du kører ind i zonen uden tilladelse flere gange på samme dag, får du som udgangspunkt én bøde for hver gang.
Har du behov for at kunne køre ind i byerne, f.eks. hvis du er handicappet, skal du søge tilladelse hos de lokale myndigheder.
Har du bestilt et hotel, der ligger inde i en forbudszone, kan du henvende dig til hotellet og forhøre dig, om hotellet kan sende bilens registreringsnummer til myndighederne, således at du kan få lov at køre til hotellet uden at få en bøde.
Vær også opmærksom på, at den italienske by Milano har indført en særlig forureningsafgift for den historiske bymidte i Milano. Her skal du betale for at køre i zonen, der kaldes Ecopass. For at køre ind i Ecopass-zonen i dagstimerne, skal du købe et Ecopass til mellem to og ti euro pr. dag. Ecopass'et kan købes i lokale kiosker. Ecopass-zonen og de generelle miljøzoner og forbudszoner er ikke det samme.
Læs mere: Miljørestriktioner i Milano (eksternt link)
FDM har desværre ikke mulighed for at forhandle miljømærkater eller tilladelse til kørsel i de italienske byer.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Italien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Italien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Kroatien?
I Kroatien skal du betale vejafgifter for at køre på nogle af motorvejene. Du betaler ved bomme, og gebyret kan betales både i euro, som Kroatien er gået over til, i dollar og med gængse kreditkort. Der findes desuden forskellige muligheder for forudbetalte billetter og kort. De kan købes lokalt på betalingsanlæg i Kroatien.
Er der miljøzoner i Kroatien?
I Kroatien er der ikke miljøzoner.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Kroatien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Kroatien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Norge?
Der betales vejafgifter flere steder i Norge. Derudover betaler du for at benytte visse tunneller og broer.
Det såkaldte AutoPASS-system står for automatisk at registrere biler, der kører på betalingsveje i Norge. Det betyder, at bilister kan køre på vejene uden at stoppe, og betaling trækkes automatisk.
Læs mere: AutoPass og bompengebetaling (eksternt link)
Det er også muligt at benytte tjenesten ØresundPAY til automatisk betaling.
Læs mere: Sådan fungerer ØresundPAY (eksternt link)
Tidligere har det været muligt at benytte BroBizz i Norge til automatisk betaling, men denne aftale ophørte i april 2023.
Det er kun få steder, at der kræves betaling for motorcykler.
Er der miljøzoner i Norge?
I Norge er der ikke faste miljøzoner. Men i Oslo kan der indføres et midlertidigt kørselsforbud på grund af luftforurening. Du får en bøde, hvis du overtræder forbuddet.
Tidligere har der været indført kortvarigt kørselsforbud gældende for dieselbiler, ligesom der har været tale om fuldstændigt kørselsforbud mellem kl. 06 og kl. 22. I disse tilfælde er det ikke muligt at købe sig adgang til miljøzonen i perioden.
Et eventuelt kørselsforbud vil blive varslet 24 timer før. På Oslo Kommunes hjemmeside vil du kunne læse om eventuelle kørselsforbud og omfanget af det.
Læs mere: Kørselsforbud i Oslo (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Norge, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Norge
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Polen?
I Polen skal man betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Vejgebyrerne betales på stedet ved bomstationer pr. kørt strækning. Der kan betales i den lokale valuta zloty, euro eller med gængse internationale kreditkort.
Er der miljøzoner i Polen?
I Polen er der ikke miljøzoner.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Polen, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Polen
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Portugal?
Du skal betale vejafgifter på mange af motorvejene i Portugal, og i hovedstaden Lissabon skal du betale for at køre over en række broer.
På hjemmesiden Portugal Tolls kan du få overblikket over de veje, der har afgift. Du har også mulighed for at beregne den samlede afgift, hvis du skal køre på flere forskellige betalingsveje på samme tur. Hjemmesiden forklarer også, hvordan du kan betale. Der findes flere forskellige betalingsmetoder, som du med fordel kan læse om inden ferien.
Læs mere: Betaling for kørsel på veje i Portugal (eksternt link)
Er der miljøzoner i Portugal?
Der er indført miljøzone i Lissabon i dagstimerne. Ældre biler må ikke køre ind i zonerne.
Læs mere: Miljøzone i Lissabon (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Portugal, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Portugal
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Schweiz?
I Schweiz betaler du vejafgift for kørsel på motorveje og en række tunneller og broer. På de schweiziske motor- og motortrafikveje betaler du vejafgift i form af en motorvejsmærkat. Motorvejsmærkaten er gyldig i 14 måneder fra den 1. dec. og frem. Der skal bruges en mærkat pr. bil, campingvogn, trailer og motorcykel.
Læs mere: Køb motorvejsmærkat til Schweiz i FDMshop.dk
Motorvejsmærkaten kan også købes ved grænsen til Schweiz eller ved tankstationer i nærheden af den.
Fra 1. august 2023 er det desuden muligt også at købe et elektronisk motorvejsmærkat online, en såkaldt e-vignette. Du skal blot oplyse køretøjstype (f.eks. personbil), landekode (DK) og bilens nummerplade. E-vignetten gælder med det samme. FDM anbefaler, at du gemmer en elektronisk kvittering på dit køb.
Læs mere: Her kan du købe en digital motorvejsmærkat til Schweiz (eksternt link)
Du skal også betale afgift for at køre gennem de store tunneller i Schweiz. Nogle af tunnellerne kan du selv køre igennem, mens andre bruger autotog.
Er der miljøzoner i Schweiz?
I Schweiz er der ikke faste miljøzoner. Men i Geneve kan der indføres en midlertidig miljøzone på grund af luftforurening. Du får en bøde, hvis du overtræder forbuddet.
Hvis forbuddet træder i kraft, skal du have et miljømærke i bilens forrude. Schweiz anerkender det franske miljømærke, så har du det, behøver du ikke at købe et schweizisk mærke.
Læs mere: Køb miljømærke til Schweiz (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Schweiz, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Schweiz
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Slovakiet?
I Slovakiet skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Du betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Du kan benytte hjemmesiden Eznamka til køb af e-vignette. På hjemmesiden kan du skifte sprog ved at klikke i toppen af siden.
Læs mere: Køb e-vignette til kørsel i Slovakiet (eksternt link)
Er der miljøzoner i Slovakiet?
I Slovakiet er der ikke miljøzoner.
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Slovenien?
Du skal betale for at køre på motor- og motortrafikveje i Slovenien. Du betaler gennem køb af en motorvejsmærkat, som er obligatorisk for biler og motorcykler. Det koster ikke ekstra for trailer og campingvogn.
Siden foråret 2022 har det kun været muligt at købe såkaldte e-mærkater til Slovenien. De kan købes online eller på udvalgte tankstationer - se efter DarsGo Service. Det foregår ved, at du indtaster bilens nummerplade, hvorefter den registreres, og du får en kvittering. FDM anbefaler, at du gemmer kvitteringen som dokumentation.
Det er også muligt at købe e-mærkaterne i automater på udvalgte tankstationer i bl.a. Østrig.
Læs mere: Køb e-vignette til kørsel i Slovenien (eksternt link)
Der betales også en særskilt afgift for at køre gennem en række tunneller bl.a. Karawanken mellem Østrig og Slovenien.
Er der miljøzoner i Slovenien?
I Slovenien er der ikke miljøzoner.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Slovenien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Slovenien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Spanien?
I Spanien skal du betale vejafgifter for at køre på udvalgte motorveje. Du kan enten betale med kontanter eller med kreditkort. Desuden kan du i banker og på nogle tankstationer købe en "Telepeaje" eller "Via T", som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude. Denne kan benyttes som betaling på langt de fleste motorveje.
Er der miljøzoner i Spanien?
Der er indført miljøzoner i Barcelona og Madrid. Desuden har Sevilla, Valencia og Valladolid midlertidige miljøzoner, som aktiveres, hvis der registreres for høj luftforurening i byerne.
For udenlandske bilister er det ikke muligt at købe miljømærkat (mærkaten hedder Distintivo Ambiental DGT). Den gælder kun for spanske biler. I stedet kan der være krav om, at man på forhånd skal have søgt om tilladelse til at køre i zonen med sin udenlandske bil.
Læs mere: Miljøzone i Barcelona (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Spanien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Spanien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Storbritannien?
Hvis din ferie går til Storbritannien i bil, skal du være opmærksom på, at du skal betale for at køre flere forskellige steder. Hvis du kører til London i bil, kan du f.eks. risikere at ramme en betalingsring. Især hvis du vil ind i den indre del af London. Afgiften skal betales på forhånd, og det kan bl.a. foregå online eller via en app.
Læs mere: Betaling for betalingsring i London (eksternt link)
Du skal også betale et gebyr for at benytte enkelte vejstrækninger, broer og tunneller.
Læs mere: Betaling for veje, tunneller og broer (eksternt link)
Er der miljøzoner i Storbritannien?
I nogle byer er indført en såkaldt ”clean air zone”. Det betyder, at du skal betale, hvis din bil ikke lever op til specifikke emissionskrav.
Læs mere: Byer med clean air zoner (eksternt link)
I Oxford har man introduceret den første nulemissionszone, i et mindre område af byen.
Læs mere: Nulemissionszone i Oxford (eksternt link)
Flere byer i Skotland har indført miljøzone, Low Emission Zone (LEZ).
Læs mere: Miljøzoner i Skotland (eksternt link)
Kører du til London med egen bil, skal du også være opmærksom på, at der er indført flere typer miljøzoner i byen, Low Emission Zone (LEZ) og Ultra Low Emission Zone (ULEZ). Low Emission Zone gælder kun for større dieselkøretøjer.
Læs mere: Low Emission Zone i og omkring London (eksternt link)
For alle køretøjer er der indført Ultra Low Emission Zone (ULEZ). Hvis dit køretøj ikke lever op til emissions-kravene, skal du betale afgift for at køre i zonen.
Læs mere: Ultra Low Emission Zone i og omkring London (eksternt link)
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Storbritannien, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Storbritannien
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Sverige?
På to omfartsveje skal du betale vejafgift i Sverige. Private køretøjer betaler vejafgift ved Motala og Sundsvall. Vejafgiften opkræves automatisk, og der sendes en faktura til bilens ejer. Det er ikke muligt at betale kontant.
Derudover er der betalingsring i Stockholm og Gøteborg. Begge steder opkræves afgiften automatisk via bilens registreringsnummer.
Kører du i en lejebil i Sverige, er det en god ide at undersøge, om afgiften er indregnet i lejeafgiften.
Er der miljøzoner i Sverige?
På en enkelt gade i Stockholm har man indført forbud mod ældre dieselbiler. På den 2,5 km lange Hornsgatan gennem Stockholm er det kun tilladt at køre med dieselbiler, hvis de lever op til mindst Euronorm 6.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Sverige, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Sverige
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Tjekkiet?
Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via elektronisk mærkat. FDM forhandler ikke den elektroniske mærkat, der kan købes gennem hjemmesiden edalnice.cz. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat.
Læs mere: Køb mærkat til kørsel i Tjekkiet (eksternt link)
El- og brintbiler er undtaget for vejafgift i Tjekkiet. Udenlandske biler skal dog registreres for at kunne benytte denne fordel.
Læs mere: Registrer din elbil i Tjekkiet
Er der miljøzoner i Tjekkiet?
I Tjekkiet er der ikke miljøzoner.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Tjekkiet, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Tjekkiet
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Tyskland?
Der er ingen afgift for at køre på de tyske motorveje. Tyskland forsøgte på et tidspunkt at indføre en vejafgift, men EU-domstolen underkendte de tyske planer, som ville ramme udenlandske bilister.
Er der miljøzoner i Tyskland?
I Tyskland har mange byer indført miljøzone, og der kommer stadig flere byer med i ordningen. Som udgangspunkt er det bilens forureningsgrad, og om bilen kører på benzin eller diesel, der afgør, hvilket miljømærke bilen kan få. Den enkelte bil tildeles miljømærkat efter bilens forureningsniveau ud fra de såkaldte euronormer. En miljømærkat gælder alle byer med miljøzoner.
I Tyskland findes i dag to kategorier af miljømærkater:
• Grønt mærke opfylder kravene til både euronorm 4, euronorm 5 og euronorm 6.
• Gult mærke opfylder kravene til euronorm 3 (kun en by og kategorien udfases)
Har bilen ikke en gældende miljømærkat, risikerer du en bøde på 80 euro.
Miljømærkaten gælder, så længe bilen er indregistreret med det registreringsnummer, der er påført mærkaten.
Læs mere: Sådan fungerer miljøzoner i Tyskland
Kører du elbil eller plugin-hybrid, så kan du i visse tilfælde opnå fordele, hvis du bruger det blå e-mærkat (blaue e-plakette).
Læs mere: Sådan fungerer det tyske blå e-mærkat
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Tyskland, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Tyskland
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Ungarn?
I Ungarn skal du betale vejafgift for at køre på motorvejene. Du betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Den skal købes ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen. Det er også muligt at købe e-vignetten gennem den ungarske hjemmeside National Toll Payment. Bemærk, at du kan skifte sprog i toppen af siden.
Læs mere: Køb e-vigenette til kørsel i Ungarn (eksternt link)
Er der miljøzoner i Ungarn?
I Budapest og andre større byer er der indført miljøzone. Miljøzonen træder i kraft, når luftforureningen overstiger et bestemt niveau. I givet fald er biler til og med Euronorm 3 omfattet af forbud mod at køre ind i området.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Ungarn, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Ungarn
Hop tilbage til toppen af siden
Er der vejafgifter i Østrig?
I Østrig betaler du vejafgift for kørsel på motor- og motortrafikveje ved at købe en e-vignette eller en motorvejsmærkat. Motorvejsmærkaten kan købes hos FDMshop.dk før ferien. Den kan også købes i FDMs testcentre i Hillerød, Ballerup, Lyngby, Odense og Århus.
Læs mere: Køb motorvejsmærkat til Østrig i FDMshop.dk
Østrig har også indført en såkaldt e-vignette, som er en digital motorvejsmærkat. Den knyttes til din bils nummerplade. Du kan vælge at købe en e-vignette, der gælder i enten 1 eller 10 dage. Du kan selv bestemme den dato, som e-vignetten skal være aktiv fra.
Har du købt en e-vignette, behøver du ikke en fysisk mærkat i forruden.
Læs mere: Køb e-vignette til kørsel i Østrig (eksternt link)
Det er også muligt at købe e-vignetter, der gælder i to måneder eller for et helt år. Du skal være opmærksom på, at de ikke kan aktiveres med det samme. Der går minimum 18 dage fra købstidspunktet. Det skyldes særlige regler i Østrig. Derfor skal du være ude i god tid, hvis du ønsker en af de løsninger.
På enkelte, kortere strækninger i Østrig, skal der ikke bruges motorvejsmærkat/e-vignette.
Læs mere: Strækninger uden krav om mærkat (eksternt link)
Ud over motorvejsmærkat betales der separat afgift for en række veje og tunneller. På nogle strækninger kan du købe billetter med retur inden for samme dag, 3 dage eller 2 måneder. Nogle billetter kan du bruge på flere strækninger. Kører du med campingvogn, er prisen den samme eller en halv til en hel gang mere alt efter strækning.
Du har også mulighed for at betale for vejafgifter online. Det foregår på samme side, hvor du bestiller e-vignette. Der er også en vejafgiftsplanlægger, der fungerer som et værktøj til at udregne, hvad du skal betale. Du kan også vælge ”Flex”, hvor du er dækket på alle strækninger, og du bliver efterfølgende opkrævet et beløb.
Læs mere: Betal for vejafgifter i Østrig online (eksternt link)
Er der miljøzoner i Østrig?
I Østrig er der ikke miljøzoner.
Vil du forberede dig på, hvilke regler og særlige forhold, der gælder for dig bag rattet i Østrig, så har vi samlet en artikel, der giver dig overblikket.
Læs mere: Færdselsregler og tip til kørsel i Østrig
Hop tilbage til toppen af siden
Har du brug for hjælp?
Husk, at du som medlem af FDM kan få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Du kan købe mærkater og godt ferieudstyr i FDMshop.dk, også selvom du ikke er medlem.