Vejafgifter i Europa

Se i hvilke udvalgte lande i Europa, du skal betale for at køre på motor- og motortrafikvej samt på andre udvalgte strækninger. Der kan også være særskilt betaling ved tunneller og broer.

Der betales vejafgift i en række europæiske lande
Viden

Skal du på bilferie i Europa, er det en god ide, at undersøge på forhånd, om der er afgifter på de veje, du skal køre ad. På nogle strækninger skal du have en mærkat i forruden, og på andre strækninger skal du afregne på stedet. Det er ofte muligt at betale med kreditkort, men det kan være en god ide at have den lokale valuta ved hånden alligevel.

Køb motorvejsmærkat

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien, og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i vores netbutik. Desuden får du adgang til vores europæiske rabatprogram.

Bliv medlem

En del lande i Europa har i dag vejafgift og flere kommer til. Find her en oversigt over de lande, vi oftest kører til.

England

Der er betalingsring omkring London. Afgiften skal betales på forhånd. Du kan betale kontant i udvalgte butikker, kiosker, posthuse og på benzinstationer, der har et CC-skilt. Du kan også betale digitalt med sms eller via hjemmeside.

Læs mere: om betalingsring og betalingsmuligheder i London (engelsk hjemmeside)

Du skal også betale et gebyr for at benytte enkelte vejstrækninger, broer og tunneller. 

Se også: afgiftspriser for veje, tunneller og broer (engelsk hjemmeside)

Frankrig

I Frankrig betaler du vejafgift for kørsel på motorveje. Du betaler for den strækning, du kører. Betaling kan ske med kontanter og gængse kreditkort. Du skal også betale for at bruge en række broer og tunneller.

Hvis du vil vide, hvor meget du skal betale for en given strækning, kan du klikke videre til Autoroutes hjemmeside eller bruge ruteplan Europa.

Se her: Mere om vejafgifter på de franske motorveje

Holland

I Holland skal du betale vejafgift for at køre gennem nogle enkelte tunneller. Brug ruteplan Europa og se om der er vejafgift på din rute.

Italien

I Italien er der afgift for kørsel på motorveje, og du betaler for den strækning, du kører. På de fleste betalingsveje trækker du en billet ved en bomstation, inden du kører ind på motorvejen. Denne billet skal så ved udkørsel indføres i en automat som udregner, hvor meget du skal betale for den kørte strækning. Du kan betale med Euro og internationale kreditkort.

På enkelte strækninger skal du betale, før du kører ind på motorvejen. Her skal du være ekstra opmærksom på skiltning og følge den. Bommen kan godt gå op og give adgang til vejen, selv om vejafgiften ikke umiddelbart er betalt. Hvis du kører på betalingsveje uden at have betalt vejafgift, kan du risikere at modtage en motorvejsafgift, når du er kommet retur til Danmark. Gem altid kvitteringerne for dine betalinger.

Vær også opmærksom på betaling i tunneller og enkelte bjergpas.

Kroatien

I Kroatien skal du betale vejafgifter for at køre på nogle af motorvejene. Du betaler ved bomme, og gebyret kan betales både i Kuna, Euro, US dollars og med gængse kreditkort. Der findes desuden forskellige muligheder for forudbetalte billetter og kort. Disse købes på betalingsanlæg i Kroatien.

Brug ruteplan Europa til at få en oversigt over vejgebyrer på den strækning, du skal køre.

Norge

Der betales vejafgifter flere steder i Norge. Derudover betaler du for at benytte visse tunneller og broer. På nedenstående link kan du se, hvor i Norge der skal betales vejafgifter og hvilke betalingsordninger, du kan tilmelde dig.

Betalinger for at passere gennem de fleste betalingsveje i Norge indsamles automatisk via det såkaldte AutoPASS systemet, hvilket betyder at du kan passere gennem AutoPASS betalingsveje uden at stoppe. Du får efterfølgende en faktura med posten. Det er kun få steder, at der kræves betaling for motorcykler.

Læs mere: Vejafgifter og betalingsordninger (norsk hjemmeside)

Polen

Du betaler for at køre på de polske motorveje. Vejgebyrerne betales på stedet. Der kan betales i lokal valuta (Zloty), Euro eller med gængse kreditkort

Portugal

Du skal betale vejafgifter på mange af motorvejene, og i Lissabon skal man betale for at køre over en række broer. På hjemmesiden "Portugal Tolls" kan du se hvilke veje, der har afgift, beregne afgiften samt se, hvordan du kan betale.

Læs mere: veje og betaling i Portugal (eksternt link)

Schweiz

På de schweiziske motor- og motortrafikveje betaler du vejafgift i form af en motorvejsmærkat. Motorvejsmærkaten er gyldig i 14 måneder fra den 1. dec. og frem. Der skal bruges en mærkat pr. bil, pr. campingvogn, pr. trailer og pr. motorcykel. Motorvejsmærkaten kan købes hos FDM.

Læs om: motorvejsmærkat og hvor den kan købes

Du skal også betaler afgift for at køre gennem de store tunneller i Schweiz. Nogle af tunnellerne kan du selv køre igennem, mens andre bruger autotog. Brug ruteplan Europa til at finde vejafgift og tunneller med betaling.

Slovakiet

I Slovakiet skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Man betaler afgiften ved køb af en e-vignette, der købes gennem hjemmesiden Eznamka (skift evt. sprog i toppen af siden)

Slovenien

Du skal betale for at køre på motor- og motortrafikveje i Slovenien. Det sker via en motorvejsmærkat, som er obligatorisk for biler og motorcykler. Det koster ikke ekstra for trailer og campingvogn. Vignetter sælges på tankstationer i Slovenien og nabolandene.

Der betales også en særskilt afgift for at køre gennem en række tunneller. Brug ruteplan Europa til at finde aktuelle tunneller og afgifter.

Sverige

På to omfartsveje skal du betale vejafgift i Sverige. Private køretøjer betaler vejafgift ved Motala og Sundsvall. Vejafgiften opkræves automatisk, og der sendes en faktura til bilens ejer. Det er ikke muligt at betale kontant.

Derudover er der betalingsring i Stockholm og Gøteborg. Begge stedet opkræves afgiften automatisk via bilens registreringsnummer. 

Kører du i en lejebil i Sverige, er det en god ide at undersøge om afgiften er indregnet i lejeafgiften.

Spanien

I Spanien skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Du kan enten betale med kontanter eller med kreditkort. Desuden kan du i banker og på nogle tankstationer købe en "Telepeaje" eller "Via T", som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude. Denne kan benyttes som betaling på langt de fleste motorveje.

Tjekkiet

Der betales for kørsel på motor- og motortrafikveje via elektronisk mærkat. FDM forhandler ikke det elektroniske mærkat, der kan købes gennem hjemmesiden Edalnice.cz. Motorcykler skal ikke betale afgift, ligesom anhængere heller ikke behøver ekstra mærkat.

Tyskland

EU-domstolen har underkendt de tyske planer om at indføre vejskat for udenlandske bilister. Der er derfor ingen afgift for at køre på de tyske motorveje.

Ungarn

I Ungarn skal du betale vejafgifter for at køre på motorvejene. Man betaler afgiften ved køb af en e-vignette. Mærkaterne skal købes ved grænsen eller før indkørsel på motorvejen. Det er også muligt at købe vignetten gennem hjemmesiden National Toll Payment (skift sprog i toppen af siden).

Læs mere: om e-vignette

Østrig

I Østrig betaler du vejafgift for kørsel på motor- og motortrafikveje ved at købe en motorvejsmærkat. Motorvejmærkaten kan købes hos FDM før ferien.

Se her: disse motorvejsmærkater skal du have i Østrig

Udover motorvejsmærkat betales der seperat afgift for en række veje og tunneller. På nogle strækninger kan du købe billetter med retur indenfor samme dag, 3 dage eller 2 måneder. Nogle billetter kan du bruge på flere strækninger. Kører du med campingvogn, er prisen den samme eller en halv til en hel gang mere alt efter strækning. Planlæg din rute med ruteplan Europa.

Kontakt FDM rådgivning, hvis du mangler informationer om et land

Miljøzoner i Europa

I Tyskland, Belgien, England, Frankrig og Italien kræver det i en række byer et miljømærke for at køre ind miljøzoner. Stadig flere byer kommer med på listen.

Du kan købe miljømærkat til Tyskland via FDM. Miljømærkater til Belgien, England og Frankrig sælges kun via lokale hjemmesider. 

Læs mere: disse byer og lande har miljøzone

Få hjælp af FDM

Som medlem kan du få personlig rådgivning om alle reglerne på kør selv-ferien. Og så kan du selvfølgelig købe mærkater og udstyr i vores netbutik. Desuden får du adgang til vores europæiske rabatprogram.

Er du allerede medlem, kan du kontakte FDMs rådgivning her

Bliv medlem