Benzinbiler får partikelfilter

Partikelfiltre har hidtil været noget for dieselbiler, men skrappere miljøkrav i EU betyder, at benzinmotorer med direkte indsprøjtning også skal have filter. Kravet gælder fra 2017.

Bilist

Der kan være mange ultrafine partikler i udstødningen fra nogle typer benzinmotor. Og det skal der nu gøres noget ved.

 

Når EU indfører euronorm 6C, betyder det i praksis, at benzinmotorer med direkte indsprøjtning skal have partikelfilter. Det er en renseteknologi, der hidtil kun har været nødvendig på dieselmotorer.

 

Gælder for nye biler fra 1. september 2018

Euro 6C træder i kraft for helt nye biler, der skal typegodkendes fra og med 1. september 2017.

 

Et år senere, 1. september 2018, gælder miljøkravet for alle personbiler, der skal nyindregistreres. Biler, der allerede er på markedet, berøres ikke.

 

Det forventes, at alle benzinmotorer med direkte indsprøjtning får behov for filter for at opfylde miljøkravene. Det spiller ingen rolle, om den direkte indsprøjtning er kombineret med turboladning eller ej.

 

FDM tilfreds

- Direkte indsprøjtning har betydet, at bilerne kører længere på literen, men det har øget udledningen af skadelige partikler. Det er en problematik både FDM og vores tyske søsterklub ADAC har påpeget, siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk

 

 

 

- Derfor er det godt, at der kommer påbud om partikelfiltre. Det er noget, vi har efterspurgt igennem længere tid, så vi får emissionen af skadelige stoffer længst muligt ned, siger han.  

 

Det er meget forskelligt fra bilmærke til bilmærke, hvor mange modeller, der har direkte indsprøjtning.

 

VW og Mercedes klar med filter

Blandt andre VW og Mercedes-Benz er klar med filterteknikken. Alle VWs TSI- og TFSI-motorer vil få filter i løbet af 2017 begyndende med Tiguan til juni.

 

Mercedes-Benz begynder med den faceliftede S-klasse, der kommer midt på året.

 

Mérpris ukendt

Det er uklart, om det betyder dyrere biler for forbrugerne. EU-Kommissionen har anslået, at partikelfilter kan fordyre en bil for producenten med 1.000 kr. før afgifter.

 

Hos den danske VW-importør har man indtil videre ikke hørt, at indførslen af filter midt i 2017 skulle betyde prisstigninger.