Er du klar til sommerens kør selv-ferie?

Vil du på kør selv-ferie til sommer, ser Norge og Tyskland ud til at være de reelt eneste muligheder. FDM har samlet tips om love og regler i de to nabolande.

Årets kør selv-ferie ser ud til at blive et valg mellem Tyskland og Norge.
Bilist

Coronavirussen er kommet på tværs af manges sommerferieplaner om en kør selv-ferie i Europa.

Selvom grænserne de kommende uger rundt om begynder at genåbne, frarådes alle såkaldt ’ikke-nødvendige rejser’ til de fleste lande stadig fra dansk side. Også efter 15. juni.

Kun for rejser til Norge og Tyskland er den danske rejsevejledning blevet lempet. Du skal dog stadig være opmærksom og tage dine forholdsregler.

Hvad enten du kører nord- eller sydpå, har vi samlet lidt viden, så du er klædt på til turen og har overblik over de seneste nye love og regler, og hvordan du undervejs kan spare lidt penge på turen.

Læs også: Gode råd til kørsel i Tyskland

Er bilen ferieklar?

Selvom du måske ikke skal køre så langt, er det stadig vigtigt, at bilen er klar til sommerens strabadser. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at bilen også er ferieklar.

Det kan du enten få gjort hos din mekaniker, men de fleste ting kan du nemt tjekke selv. De vigtigste ting er:

  • Dæk
  • Bremser
  • Olie
  • Batteri
  • Airconditionanlæg

Husk også at undersøge, om og hvordan du er dækket af vejhjælp, hvis uheldet er ude.

Læs også: Sådan gør du bilen klar til kør selv-ferien

Hvilke dokumenter skal du have med på ferien?

Selvom du som dansk statsborger ikke skal have pas med til Norge, anbefaler FDM, at du tager det med. Det samme gælder det blå sygesikringskort.

Derudover skal du medbringe del 1 af bilens registreringsattest. Er attesten ældre end fra 5. december 2005, skal du medbringe hele registreringsattesten.

Læs også: Disse dokumenter skal du huske

Går turen til Tyskland?

Tyskland er et af danskernes foretrukne ferierejsemål. Selvom mange er vant til at rejse i vores naboland, er der stadig en række forhold, som du bør være opmærksom på.

Eksempelvis har Tyskland for nylig skærpet færdselsreglerne. Det betyder, at du nu risikerer højere bøder for en række forseelser.

Læs også: Tyskland forhøjer bøderne

Du må heller ikke længere have en trafikalarm, som bl.a. kan advare mod politiets fartkontrol i bilen. Har din GPS sådan en funktion, skal den slås fra. Ellers risikerer du en bøde på 75 euro.

Derudover har de fleste større byer i dag indført miljøzoner. Vil du køre ind i byerne, skal din bil have et miljømærke, der fortæller, at den opfylder de gældende krav. Også her har Tyskland forhøjet bødestraffen for ikke at have et gyldigt miljømærke, så bøden nu er på 100 euro.

Læs også: Miljøzoner i Tyskland

Kør selv-ferie i Norge

Norge er for mange et uopdaget kør selv-land. Går turen nordpå, kan det derfor være en god idé, at du har sat dig ind i de norske færdselsregler og fartgrænser. Vidste du for eksempel, at den højeste tilladte hastighed på de norske motorveje for personbiler er på 100 km/t? Mange steder er den kun 90 km/t.

Læs også: Færdselsregler i Norge

I Norge skal du også betale vejafgifter på flere strækninger, broer og tunneller, ligesom mange større byer har indført bompenge.

Du betaler ved, at bilens nummerplade fotograferes, og så får du efterfølgende tilsendt en regning.

Har du en BroBizz, kan du også betale med den. Flere steder får du tilmed rabat. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at du har registreret de rigtige oplysninger på din BroBizz. Det gælder både kreditkortoplysninger og stamdata.

Få BroBizz til 0 kr.

For at Brobizz’en skal gælde i Norge skal du desuden opdaterer med bilens nummerplade, indregistreringsland og køretøjstype. Kører du i elbil er det vigtigt, at du registrerer det, da elbiler med få undtagelser ikke betaler kørselsafgift eller bompenge i Norge.

Har du registreret PayByPlate hos BroBizz, kan du ikke bruge det i Norge.

Hør FDMs podcast Frigear om kør selv-ferie

Vær også opmærksom på, at Norge har slukket for deres FM-bånd. Vil du høre radio eller have trafikmeldinger, kræver det derfor, at du har en DAB-radio i bilen eller streamer fra din mobil.

Læs også: Tag den skandinaviske motorvej til Norge