Elbiler for folket på Frankfurt-show

Elektriske biler dominerede på årets store Frankfurt-biludstilling - der ikke længere er så stor. Men spændende nye biler er der stadig mange af. Se dem alle her.

VW ID.3 havde verdenspremiere på IAA-udstillingen.
Nyt om biler

Strømmen er vendt. På efterårets internationale bilshow i Frankfurt er der flere og mere vigtige nyheder blandt elbilerne end blandt de traditionelle med forbrændingsmotor.

Særligt på IAA-udstillingen er, at det i høj grad er elbiler for folket, der vises. Og at de kan købes nu.

Det er første gang, at det ses så markant på en stor biludstilling, som er det sted, tendenser mest tydeligt træder frem.

Særligt på IAA-udstillingen er, at det i høj grad er elbiler for folket, der vises. Og at de kan købes nu.

Se listen over alle nyhederne nederst i artiklen.

VIDEO: Se alle elbilerne fra Frankfurt

VW ID.3 er den store nyhed

I centrum står VWs længe ventede folke-elbil, ID.3, som har sin verdenspremiere på udstillingen. Det er en bil, der skal løfte den tunge arv efter Boblen og Golf.

Skoda Citigo kommer til marts som elbil. Benzinudgaven udgår.
Skoda Citigo kommer til marts som elbil. Benzinudgaven udgår. Det er dog ikke helt udelukket, at benzinudgaverne kommer tilbage. Fotos: Torben Arent 

Endnu mere folkeligt er de elektriske udgaver af mikrobilerne VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii. De to sidstnævnte kommer kun som elbil, i hvert fald i første omgang.

Udstillingen løfter også en flig for næste generation af elbiler fra Hyundai og Kia, nogle af pionererne i at lancere folkelige og anvendelige elbiler. Vi ser det tekniske fundament til en ren elbil-familie, som begge mærker lancerer i 2020.

Alt om livet med elbil

Folkelig kan man ikke kalde Mercedes-Benz’ forløber for en elektrisk limousine, EQS, men konceptbilen viser, at eldrift også snart skyder op til toppen af den individuelle transport.

El-Porsche med 761 hk

Porsche Taycan er en elektrisk firepersoners bil med forrygende præstationer.
Porsche Taycan er en elektrisk firepersoners bil med forrygende præstationer.

Hos Porsche er det allerede nu en realitet med den 761-hestes Taycan, som snart får selskab af søsterbilen Audi GT med næsten samme præstationer.

Elbilerne på Internationale Automobil-Ausstellung brillerer på en lidt billig baggrund. Et stort antal bilmærker er blevet væk i år, og det, der engang var verdens største i areal, er i 2019-udgaven skrumpet til ca. en fjerdedel i størrelse, når det gælder det område, hvor der udstilles nye biler.

Alle japanske mærker bortset fra Honda havde meldt afbud til en fest, der for få år siden var mødepligt til. Der var heller ingen franske mærker. Eller italienske, bortset fra Volkswagen-ejede Lamborghini. Så hjælper det ikke meget, at to kinesiske mærker er dukket op.

Det er elbil-mærket Aiways, som hævder at begynde salget i Norge og Holland i år. En del andre europæiske lande skal følge efter i 2020. Det andet er Great Wall-ejede Wey, som også regner med at lancere sine SUV-modeller i en overskuelig fremtid. Her er der både benzinudgaver, plugin-hybrider og lidt senere rene elbiler.

Se alle nyheder fra Genève-udstillingen 2019

Årets IAA blev publikums-fuser

Afbuddene har også betydet afbud fra mange besøgende. 2019-udgaven blev den dårligst besøgte i moderne tid. Besøgstallet faldt 30 procent fra den seneste udstilling i 2017 til blot 560.000 på ti dage. I sine bedste år kom der en million besøgende.

Besøgstallet til Frankfurt-udstillingen er gået kraftigt ned siden 2007, hvor der var omkring én mio. besøgende.
Besøgstallet til Frankfurt-udstillingen er gået kraftigt ned siden 2007, hvor der var omkring én mio. besøgende. Diverse kilder

De mange manglende bilmærker skyldes bl.a., at i de digitale tider er det ikke altid, det giver fuld valuta at opbygge en kostbar stand. Samtidig vil mange bilmærker hellere ’have scenen for sig selv’, og der skal vises ydmyghed. Og spares.

Det er dyrt at udvikle alle de nye elbiler, der indtil videre er svære at tjene penge på.

Læs mere om alle Frankfurt-nyhederne her:

Audi AI Trail

BMW brintbil

BMW X6

BMW Concept 4

Cupra Tavascan

Honda e

Hyundai i10

Hyundai 45

Land Rover Defender

Mercedes-Benz EQS Vision

Mini Cooper SE

Skoda Superb plugin-hybrid

VW ID.3

VW T-Roc Cabriolet

VW e-Up/Skoda Citigo iV/Seat Mii Electric

VWs nye logo